Ceviche med torsk, æble, saltet agurk og dildmayo

Ceviche med torsk, æble, saltet agurk og dildmayo
Ceviche med torsk, æble, saltet agurk og dildmayo 2

Har du nogensinde prøvet at lave ceviche eller ceviche med torsk? Det her var faktisk min første gang. Men det er bestemt ikke den sidste, for hold nu op hvor var det bare nemt. Du skal sådan set bare have fat i et lækkert stykke torsk, fryse det ned i 24 timer for at undgå pesticider og så kan du skære det i små stykker, marinere i syre (så det tilberedes let) og vende det med resten. Det er altså en ret, der kræver minimal arbejdstid, men som vil score point hos dine medspisere.

Opskrift på ceviche med torsk

Denne opskrift er faktisk udviklet i samarbejde med Aalborg Akvavit på Instagram. Jeg er nemlig blevet bedt om, med hjælp fra jer, at finde smagen af København. Og hvad er mere København end ny nordisk inspireret mad, urter, fisk og fancy og dyre anretninger. Det var der i hvert fald mange af jer, der forbandt byen med. Så det er jeg gået med.

I dag får I opskriften på en ceviche med torsk vendt med æbler, saltet agurk og dildmayo. Torsken er marineret i limeskal og -saft og Dild Akvavit, der sammen med den cremede mayo, de sprøde æbler og agurk samt masser af dild giver en mild men virkelig lækker lille forret. Og så er den super nem at lave.

Er du vild med torsk, så skal du også prøve min paneret torsk i havregryn og mandler og mine asiatiske fiskefrikadeller.

Nordisk ceviche med urter

Ny nordisk mad

Det er ret vildt så mange restauranter, der er poppet op de seneste år med fokus på eller inspiration fra det nye, nordiske køkken. Det handler jo helt enkelt om et fokus på de råvarer, der naturligt findes i norden. Det er alt fra kål, bær, nødder, fisk, rødder, visse urter og andet godt. For mig er det ofte et simpelt køkken med fokus på gode, milde smage med masser af æstetik og gode råvarer. På en eller anden måde føles det meget restaurant-agtigt at spise ny nordisk mad. Og det er jo præcis den følelse, jeg er gået med i dag.

Nem og lækker forret med torsk

Opskriften i dag har rødder i det nye, nordiske køkken. Det er en super nem og lækker forret med torsk, der kan serveres til gæster, fin middag, nytårsaften eller til de hverdage, hvor man skal forkæles lidt ekstra. Den tager nemlig ikke lang tid at lave, og den er heller ikke svær at lave. Fisken skal bare marinere, mens du forbereder resten. Jeg er sikker på, at denne ceviche med torsk er sådan en forret, der vil imponere alle fiskeglade mennesker, du serverer den til – gerne med lidt lækkert, ristet brød til.

Den anden opskrift jeg har udviklet i jagten på smagen af København er denne hjemmelavede Københavnerstang – en vaniljeis med marcipan, en snert af rom akvavit og ananassirup.

Ceviche med torsk, æble, saltet agurk og dildmayo

Godt at vide, når du skal lave ceviche

★ Forud for at du skal lave ceviche, er det vigtigt, at du selvfølgelig køber et frisk og lækkert stykke fisk. Jeg køber min hos en god fiskemand. Derefter skal den fryses ned i minimum 24 timer for at undgå evt. parasitter. Dette anbefales af sundhedsmyndighederne. Jeg lader herefter fisken tø op på køl natten over.

★ Når man laver ceviche, lader man fisken marinere i syre (i dette tilfælde lime), som går ind og tilbereder let på fisken og gør den hvid i farven. Jo længere tid den marinerer, jo mere tilberedt og fast bliver den.

★ Jeg er gladest for at bruge hvid fisk til at lave ceviche. Det kunne være sådan noget som torsk, helleflynder, sandart og lignende. Du kan også bruge laks, men da får du en lidt federe ceviche, da selve laksen er en federe fisk end eksempelvis torsk.

★ Du kan lave ceviche med nærmest alt, og det kunne også være en asiatisk inspireret version med avocado, chili og mango eller måske en italiensk inspireret én med langtidsbagte tomater, grillet squash og persilleolie. Der er mange muligheder.

Ceviche med torsk, æble, saltet agurk og dildmayo

Ceviche med torsk, æble, saltet agurk og dildmayo

En nem og lækker, frisk ceviche inspireret af norden lavet på torsk og vendt med masser af lime, æbler, saltet agurk og dildmayo. Opskriften er som forret til fire personer. Server gerne lidt lækkert brød til.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse20 min
Tilberedelse45 min
I alt1 t 5 min

Ingredienser

  • 350 g torsk
  • 1 øko lime ( – skal og saft)
  • 1 tsk sukker
  • 2 spsk dild akvavit (kan undlades)
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 dl mayo (hjemmelavet eller købt)
  • 1 æble (rødt )
  • ½ agurk
  • 1 bundt frisk dild
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Køb en god frisk torsk og frys den ned i minimum 24 timer. Lad den tø op i køleskabet natten over.
  • Skær fisken ud i små, mundrette tern og vend med limeskal, limesaft, dild akvavit og sukker.
  • Stil det på køl i 30-60 minutter – smag på konsistensen. Jo længere den står, jo mere "tilbereder" den i syren og bliver fastere.
  • Skær agurk i helt fine tern og vend med lidt salt. Stil på køl.
  • Skær æble i helt fine tern og kom dem i en skål med vand og lidt limesaft. Sådan undgår du, at de bliver brune.
  • Lav enten din egen mayo selv eller brug en god købeversion. Vend med finthakket dild fra ½ bundt.
  • Hæld vandet fra æblerne. Rør den marinerede fisk og saften derfra sammen med olivenolie, æbletern, agurktern og lidt friskkværnet peber.
  • Anret i små skåle med dutter af dildmayo, lidt af væsken fra marinaden og ekstra dild på toppen.
  • Server – gerne med lidt ristet brød til.
Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments