I dag får I en opskrift på grøntsager i rød karry og kokosmælk fra en af mine yndlingskøkkener: det thailandske. Det er faktisk for dårligt, at jeg har så få thai opskrifter på bloggen, men jeg har oftest bare købt mig til det, fordi der ligger det bedste sted på Østerbro. Men nu skulle det være tid til hjemmelavet rød karry, og det er bestemt ikke sidste gang. Det er min fjerde og sidste opskrift for denne gang i samarbejde med Knorr, der gerne vil sætte fokus på mere klimavenlig mad. De sidste gange har jeg lavet one pot lasagne og kold nudelsalat med halloumi og peanutbutterdressing og sød kartoffel nachos fritter – har du tjekket dem ud?
Spis verden bedre – måltid for måltid
Knorr vil gerne udbrede budskabet om, at det ikke behøver være så svært at spise mere klimavenligt og plantebaseret, og det har de spurgt mig om hjælp til. Og Knorr har arbejdet længe med bæredygtighed. Som resultat er 95% af alle deres grøntsager i dag bæredygtigt produceret – og fra 2020 vil det være 100%. Og virksomheden er allerede i mål med 13 af de vigtigste grøntsager i deres produkter – herunder tomater, løg, og gulerødder. Mit arbejde har så bestået af at vise, at vi sagtens kan få sund, nærende og mættende mad, selvom vi erstatter kødet helt eller bare halvt i vores livretter. Og det behøver hverken være besværligt eller tage lang tid.
Du kan læse meget mere om det på Knorrs hjemmeside. Du kan også finde dem og endnu mere inspiration på deres Facebook-side lige her.
Vegetarisk thai rød karry med masser af smag
Kylling eller grøntsager i rød karry er som sagt en af mine livretter og, udover panang, er det nærmest altid det, jeg bestiller hos et thai sted eller takeaway. Selve smagen er bare så god, og saucen er cremet, sød og syrlig. Jeg har brugt en almindelig rød karrypasta, der kan fås i de fleste supermarkeder. Derudover har jeg tilføjet en Knorr fond “du chef”, hvor alle ingredienser har langtidssimret og dermed afgivet en mere fyldig smag.
Opskriften på grøntsager i rød karry er super som basis opskrift og kan laves på omkring 30 minutter. Det er altså nem aftensmad på en halv time. Ingredienslisten er muligvis lidt lang, men du har formentligt mange af dem på forhånd. Jeg har lavet denne portion vegetarisk (faktisk nærmest vegansk pånær fishsauce) med gulerødder, edamamebønner og broccoli, men du kan sådan set bruge alle grøntsager, du har lyst til.
Mit tip til jer i dag: Jeg har altid bouillonterninger liggende. De kan nemlig nemt pifte en suppe, karryret eller risotto op og give smag. Jeg synes nemlig ikke, at jeg savner kødet, hvis resten af retten smager igennem – ligesom i denne grøntsager i rød karry.
Grøntsager i rød karry og kokosmælk
Ingredienser
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 3 cm frisk ingefær
- 2-4 tsk karrypasta (alt efter hvor stærk den er)
- 4 gulerødder
- 1 broccoli
- 250 g edamamebønner (løse fra frost)
- 1 Knorr fond “du chef”
- 4 dl vand
- 1 dåse kokosmælk
- 3 spsk fishsauce
- 2 spsk sukker
- 3 spsk soyasauce
- 2 spsk peanutbutter
- 1/2 citron (saften)
Til servering
- ris
- koriander
- peanuts
Køkkenudstyr
- Gryde
Fremgangsmåde
- Skræl løg, hvidløg og ingefær, hakke det fint og stege det et par minutter i en gryde i en spsk sesam- eller olivenolie sammen med karrypasta.
- Skær gulerødder og broccolistok i tynde skiver og resten af broccoli i buketter.
- Kom det i gryden sammen med edamamebønner og steg et par minutter.
- Tilsæt fond, vand, kokosmælk, fishsauce, sukker, soyasauce og peanutbutter og lad det simre i 10-15 minutter, til dine grøntsager er klar.
- Kog samtidigt ris.
- Smag til med citronsaft, salt og evt lidt mere fishsauce.
- Server dine grøntsager i rød karry med ris, koriander og saltede peanuts.