Inspiration til vegetarisk aftensmad: Burger med tartarsauce, rødbedehummus med falafler og gyros-wrap

31. juli 2019
Inspiration til vegetarisk aftensmad: Burger med tartarsauce, rødbedehummus med falafler og gyros-wrap

I dag får I et lidt andet indlæg end det, jeg plejer at udgive. Nemlig 3 opskrifter i én som inspiration til vegetarisk aftensmad. En burger med spinat-ostebøf og tartarsauce. Et fad med rødbedehummus og falafler. En gyros-wrap med grillede stykker og tzatziki. Indlægget har jeg lavet i samarbejde med Hälsans Kök, der laver vegetariske produkter og sætter fokus på, at vegetarisk mad ikke behøver være uappetitlig og kedeligt. Derfor deler jeg netop i dag disse tre opskrifter, der sætter fokus på samme: inspirere til, at vegetarisk aftensmad kan være lige så lækkert, farverigt, mættende og spændende som opskrifter med kød. Uden at du savner det. Og at du sagtens kan tage en traditionel ret som eksempelvis burger og gøre den vegetarisk uden at gå på kompromis med ovenstående.

Hälsans Kök har som ambition at revolutionere den vegetariske kategori og få flere til at spise vegetarisk aftensmad. Og her er jeg helt enig. Vegetarmad kan enormt meget, og jeg spiser selv stort set vegetarisk – måske 80/90 % vegetarisk. Fordi jeg har lyst, og fordi jeg mener, at vi skal passe på vores klima. Jeg har ikke tidligere lagt mærke til deres produkter i supermarkederne men efter at være blevet bekendt med dem, dukker de op alle vegne. Produkterne findes i fire kategorier: hverdagsfavoritter, grøntsagsgodt, ingredienser og falafler. Produkterne, som jeg har lavet vegetarisk aftensmad med, kan du se nedenunder. Klassiske falafler, grillede stykker samt spinat og osteburger (bøffer). De kan alle købes i Føtex, Irma, Bilka, SuperBrugsen, DagligBrugsen, Meny og Kvickly.

Find meget mere vegetarisk aftensmad og inspiration lige her.

Første opskrift er med de klassiske falafler, der har kikærter som basis og dermed er en god proteinkilde. Jeg har bagt dem sprøde i ovnen og derefter lagt dem oven på et fad med rødbedehummus (endnu mere protein) og toppet med feta, frisk mynte og græskarkerner. Dette fad med rødbedehummus er super til tapas, buffeter eller til nem mad til gæster. Du kan nemlig nemt bare servere godt brød og evt en frisk salat til, og så har du et lækkert måltid til en vegetarisk aftensmad. Jeg havde inviteret to venner over til hygge og dyppe-mad.

Tip: Du kan sagtens lave din hummus et par dage i forvejen. Så skal du bare varme falafler og toppe med resten inden servering. Det gør det endnu nemmere.

Rødbedehummus med falafler, feta og mynte

 • 1 dåse kikærter, drænet
 • 250 g rødbede
 • 1 fed hvidløg
 • 2 spsk tahin
 • Saften fra 1/2 citron
 • 1 tsk spidskommen
 • Et par spsk olivenolie
 • Salt og peber
 • Topping: En pakke Hälsans Kök falafler, feta, frisk mynte og græskarkerner

Så nemt er det: Start med at lave hummus – det kan du sagtens gøre i god tid. Din hummus kan nemt holde sig et par dage på køl, inden den skal serveres. Skrub rødbederne godt og kog dem hele i en gryde med vand, til de er møre hele vejen igennem. Skyl dem med koldt vand og pil skralden af. Blend kikærter med rødbeder og resten af ingredienserne til hummus og smag til med citron, salt og peber.

Lige inden du skal servere din hummus, skal du varme falaflerne i ovnen efter anvisningen på pakken. De skal være sprøde. Fordel hummus på et fad og top med falaflerne. Pynt med feta, græskarkerner og frisk mynte. Dryp med lidt ekstra olivenolie.

_____________________________________________________

Vegetarburger med spinat-ostebøffer og tartarsauce

Anden opskrift er altså noget af en burger. Der kan den traditionelle med hakkebøf og ketchup altså godt gå hjem, hvis du spørger mig. Hjemmebagte burgerboller (som også kan købes for en nemmere variant), sprøde og saftige grøntsagsbøffer lavet på spinat og ost, lidt ekstra grønt og så en hjemmerørt tartarsauce. Især sidstnævnte giver et syrligt og cremet twist, der gør din burger greasy-lækker. Og så er den virkelig nem at lave. Jeg har brugt surdejsboller men ville nok gå med en lidt blødere variant a la briocheboller næste gang, da de var lidt svære at spise pga. den sprøde bolle.

For at det ikke skal være løgn, leder både duften og smagen af denne burger mig faktisk hen imod McDonalds crispy chicken burger. Og det er altså mange år siden, at jeg har smagt den. Denne burger smager bare virkelig godt! Og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg laver den. Det kan godt anbefales at invitere gæster på sådan en omgang.

Vegetarburger med spinat-ostebøffer og hjemmerørt tartarsauce (4 personer)

 • 4 burgerboller – købte eller hjemmelavede
 • 4 spinat og osteburger (bøffer) fra Hälsons Kök
 • Grønt: fx tomater, salat og avocado
 • Tartarsauce: 1 dl mayo
 • 1 dl cremefraiche
 • 2 spsk kapers, finthakket
 • 2 spsk finthakkede cornichoner
 • Et par spsk finthakket persille
 • 2 tsk dijonsennep
 • Saften fra 1/2 citron
 • Salt og peber

Så nemt er det: Du kan nemt lave din tartarsauce på forhånd: Rør alle ingredienserne sammen og smag til med ekstra sennep, citronsaft, salt og peber. Varm spinat og ostebøfferne efter anvisningen på pakken, så de bliver lidt sprøde. Varm også bollerne med de sidste par minutter, så de bliver lune. Skær grønt i mindre stykker og saml så din burger med tartarsauce, sprøde spinat-ostebøffer og grønt.

_____________________________________________________

Gyros-wrap af fladbrød med grillede stykker, tomatsalsa og tzatziki

Disse wrap-lignende gyros er tredje opskrift og minder formentligt om noget, du har fået før. Lidt a la en græsk version af kebab med en hurtig tomatsalsa og godt med tzatziki. Men de er lavet med grillede stykker fra Hälsans Kök – et vegetarisk alternativ til kylling. Og med masser af persille og smag. Fladbrødene kan laves på ingen tid og hurtigt tilberedes på panden. Jeg inviterede en veninde over og efter at have taget billeder, rullede vi dem sammen og tog dem med ned til vandet til frokost. Hvis du også vil tage dem med på picnic, kan jeg anbefale at lave pandebrødene tynde som jeg og dermed større, så de kan rulles sammen som en wrap.

Tip: Har du ikke tid til at lave fladbrød? Så køb nogle gode wraps, naan brød eller lignende i stedet.

Gyros-wrap af fladbrød med grillede stykker, tomatsalsa og tzatziki (4 personer)

 • Pandebrød: 300 g hvedemel
 • 2 tsk bagepulver
 • ca 1,5 dl vand
 • Tzatziki: 3 dl græsk yoghurt
 • 1 agurk
 • 1 fed hvidløg
 • Derudover: 2 pakker grillede stykker fra Hälsans Kök
 • 250 g cherrytomater
 • Et bundt frisk persille
 • Olivenolie
 • En god eddike – fx æbleeddike (kan undlades)
 • Salt og peber

Så nemt er det: Start med at lave dine pandebrød ved at blande hvedemel, bagepulver, 3 spsk olivenolie og 1 tsk salt i en skål. Tilsæt vandet lidt ad gangen (måske du ikke skal bruge det hele) og ælt i et par minutter til en ensartet, glat dej. Del i 6 stykker og rul hvert stykke tyndt ud til et fladbrød på 1-2 mm tykkelse. Pensl hvert fladbrød med lidt olie på begge sider og steg dem på en pande én ad gangen. Når fladbrødet er gyldent, vender du det om og steger det på den anden side også. Fortsæt til alle brød er færdige og opbevar i et viskestykke, så de forbliver lune.

Lav tzatziki ved at rive agurk groft på et rivejern og derefter presse al overskydende væske væk. Rør reven agurk sammen med græsk yoghurt, et presset fed hvidløg, salt og peber. Lav en hurtig tomatsalsa ved at skære tomater i kvarte og vende med salt, peber, en håndfuld finthakket persille, lidt olivenolie og 1 spsk god eddike. Steg de grillede stykker et par minutter på en pande i en smule olie, til de er varmet igennem. Server fladbrød med grillede stykker, tzatziki, tomatsalsa og frisk persille til toppen.

Jeg håber, at jeg har kunne givet dig inspiration til vegetarisk aftensmad. Prøv det af og lad mig høre, hvad du synes ♡

 • Reply
  JanniChristiane
  31. juli 2019 at 18:30

  Det er dejligt, at det er blevet væsentlig nemmere med de vegetariske alternativer. Jeg tror i hvert fald, at jeg skal forsøge mig med fladbrød og gyros snarest, og burger er min favorit spise, så det må også næsten forsøges en dag.

  • Reply
   Anna Bartels
   31. juli 2019 at 21:27

   Ej hvor er det dejligt at høre Janni Christiane!
   Jeg er helt enig i, at det er dejligt, og jeg håber, at jeg har kunne inspirere dig lidt i dag 🙂

Svar