Luksus gammeldags æblekage med kaffe-chokoladecreme og ristede hasselnødder

31. oktober 2017

Luksus æblekage med kaffe-chokoladetrøffel, ristede hasselnødder og flødeskumsponsoreret-gramByd velkommen til årets ultimative luksus æbledessert! En gammeldags æblekage. I dag bliver det hedt – eller måske nærmere dampet. Vi skal nemlig snakke om dampovne, for jeg har lavet et lille samarbejde med Gram, der har lanceret en ret smart kombi dampovn. Det hele startede med en dag i køkkenet med nogle søde bloggerdamer, hvor vi blev inspirerede til at lave mad med dampovn, og det kom der en fin video ud af. Alt det kan du læse herunder.

Aller først vil jeg gerne fortælle lidt om dampovnen. Udover at være en dampovn har den også mange andre og mere almindelige funktioner som varmluft, pizzafunktion, grill, over-undervarme og optøningsfunktion. Den har derudover mange forskellige programmer. Eksempelvis til dampfunktionen kan du vælge alt fra bolle-program til fisk, kartofler, frosne grøntsager eller æblekompot, som jeg har brugt her. Alle disse funktioner vises på en ret smart touchscreen på ovnen, hvor du kan swipe dig frem til det program, du har brug for. Alt det her har vi leget lidt med, da Sydhavnsmor inviterede A Million Miles (søde Signe har lånt mig nogle af de fine billeder fra dagen), Tre gode grunde, Line Sofie og undertegnede på bageværksted aka. damp-hygge i hendes hyggelige lejlighed.

img_1278 img_1269 img_1436 img_1179 img_1279

Hele kampagnen startede derfor i Sydhavnen, hvor vi 5 bloggerdamer og et filmhold gik i køkkenet for at lave en masse forskellige lækkerier med dampovnen. Det var May (Sydhavnsmor), der havde købt ind og gjort klar med opskrifter, og så gik vi ellers bare i gang. Vi fik lavet glutenfri kokos-æblekage, pæretrifli med knas og skum (som May har delt opskriften på her), creme bruleé og tarteletter. Alt det kan du se i videoen herunder. Det var en virkelig hyggelig dag, og jeg var klar til at gå hjem og eksperimentere dampovnen selv.

Damp er jo egentlig super smart. Jeg kan huske, at jeg først blev introduceret til det af min mor, der bruger dampfunktionen til at give boller en sprød overflade. Derudover kan du få det saftigste kød eller fisk, og undersøgelser viser også, at damp har næringsmæssige fordele – du bevarer eksempelvis flere vitaminer i dine grøntsager ved at dampe fremfor at koge. Og så har dampovnen fra Gram en creme bruleé-funktion. Seriøst så behøver man næsten ikke mere 😉

Jeg har hjemme udarbejdet en opskrift med funktionen ‘æblekompot’ og lavet en luksus version af en gammeldags æblekage med inspiration fra bageværkstedet med bloggerdamerne og fra kogebogen Suveræne Succeser. Æblerne skal faktisk bare skrælles og skæres i tern, inden de dampes og moses med en gaffel. Vildt nemt! Æbledesserten er desuden helt perfekt til denne årstid, hvor butikkerne og træerne bugner med lækre æbler.

Den gammeldags æblekage består af en grov æblekompot toppet med en intens chokoladecreme (nærmest som chokoladetrøffel) med en snert af kaffe, der smelter på tungen. Derudover er der masser af ristede hasselnødder og en luftig flødeskum rørt med en smule creme fraiche. Desserten anrettes i glas, så de forskellige lag kan ses, og så den er perfekt til gæster, fordi du kan lave den et par timer før. Hvis du ikke er til kaffe, kan du sagtens undlade det eller bruge andre smagsgivere som lakrids, appelsinskal eller lignende.

Hvis du er på udkig efter en dampovn, kan jeg i hvert fald godt anbefale den fra Gram.

img_4333 img_4343

Luksus gammeldags æblekage med kaffe-chokoladecreme og hasselnødder (til 4-5 personer)

 • 750 g modne, søde æbler
 • 1 tsk stødt kanel
 • 1-2 spsk sukker (smag dig frem)
 • 75 g mørk chokolade
 • 1 + 1 dl piskefløde
 • 1 tsk instant kaffe
 • 1 håndfuld hasselnødder
 • 1 spsk creme fraiche
 • evt 1 tsk flormelis

 

Så nemt er det: Skræl æbler, fjern kernehuset og skær dem i tern. Vend dem med kanel og sukker og damp dem i ovnen**, fx ved dampprogrammet ‘æblekompot’. Når æblerne er møre, skal de moses til en grov æblemos. Mosen skal være lidt syrlig. Lad mosen køle af og fordel det i 4-5 glas. Kom glassene på køl.

Varm 1 dl piskefløde i en gryde til lige før kogepunktet, tag det af varmen og kom finthakket mørk chokolade og instant kaffe i. Rør rundt til det smelter, og du har en glat chokoladecreme. Lad cremen afkøle og tykne en smule og fordel det så ovenpå æblemosen i glassene. Stil det på køl i minimum 1 times tid, til chokoladecremen har sat sig.

Rist hasselnødderne gyldne i ovnen ved 180 grader varmluft i 6-8 minutter. Nulr derefter skallen af med fingrene, hak dem groft og kom dem ovenpå chokoladen. Pisk den sidste dl piskefløde til skum og vend creme fraiche og evt flormelis i. Kom det på toppen af æbledesserten i glassene. Æbledesserterne kan sagtens stå på køl et par timer inden servering.

 

**Alternativt kan du sætte en gryde med vand over, komme en si eller dampindsats i (der ikke rører vandet) og et låg over for at lave din egen dampfunktion. Det er dog ret nemt med en dampovn.

 

 • Reply
  Tina
  31. oktober 2017 at 13:15

  Det lyder godt nok dejligt nemt med sådan en dampovn og mums den æblekage får min mave til at rumle. Så mangler der bare at den også kan skrælle de pokkers æbler – det er aldrig min favorit herhjemme.

  • Reply
   Anna Bartels
   31. oktober 2017 at 13:35

   Det er jeg bare så glad for at høre, Tina!
   Ja en dampovn er slet ikke dårligt. Haha ja det ville være endnu smartere, hvis den også kunne skrælle æbler. Men du må da lige prøve desserten alligevel – det er heldigvis ikke så mange æbler, der skal skrælles 😉
   Tak for din kommentar ♡

Svar