Den ultimative toast: Gedeost, valnøddepesto, karamelliserede løg og honning/sennepsdressing

13. september 2017

gedeosttoatsMød den ultimative toast. Forrige søndag deltog jeg i DM i toast med min søde veninde. Arla havde sendt en udfordring ud, hvor alle kunne sende deres bedste bud på en toast ind til konkurrencen. Så vi satte os ned, ligesom 200 andre, og brainstormede for at finde vores bud. Og det blev denne toast, du ser ovenstående. Min yndlingssalat: en luksus version af chevre chaud (gedeostesalat) proppet ind i en toast. Vi var så heldige at komme hele vejen til finalen, DM i toast, sammen med 6 andre, hvor vi skulle dyste i 4 forskellige runder: signaturtoast, desserttoast, den eksperimenterende toast og le grand finale – klassiskeren med et twist. Og vi fik en andenplads og kan nu kalde os Danmarks næstbedste toastmagere. Det var en sindssygt sjov dag, og vi var begge ret stolte af vores 4 forskellige toasts.

Læs også: Croque madame – ultimativ søndagsmorgenmad / Ristet rugbrødssandwich med avocado, spinat og gedeost 

untitled-6423untitled-6648Denne toast var vores signaturtoast og består af en grov pesto med ristede valnødder, parmesan og basilikum, en lækker gedeost (du kan også bruge en almindelig god smelteost, hvis du ikke er vild med ged), karamelliserede rødløg og sprøde ærteskud. Den ultimative toast hvis du spørger mig. Det hele proppes mellem to gode skiver surdejsbrød og steges på en pande i SMØR. Og ja det er smørret, der gør’et, og toasten skal steges ved lav middelvarme, så brødet når at optage lidt af smørret og langsomt bliver smørsprød og gylden. Drysses med flagesalt på toppen også. Det er altså bare guf!

Vores 3 andre toast – sig endelig hvis I vil have opskrifterne!

 • Den eksperimenterende: scamorza (røget mozzarella), salsiccia (krydret fersk pølse, stegt i små kødboller), rucola, syltede svampe og trøffelmayo som dip
 • Desserttoasten: myseost, stikkelsbærkompot, hvid chokolade, frisk timian og stegt i vaniljesmør
 • Klassikeren med et twist: krondild ost, norditaliensk skinke, syltet fennikelkompot og stærk dijonnaise med porter-chilisovs som dip

 

gedeosttoats

Den ultimative toast med gedeost, valnøddepesto, karamelliserede løg og honning/sennepsdressing (til 3-4 toasts)

 • Valnøddepesto: 1 håndfuld valnødder
 • 1 håndfuld frisk basilikum
 • et par spsk olivenolie
 • en lille håndfuld groftrevet parmesan
 • citronsaft, salt og peber
 • Karamelliserede løg: 3 store rødløg
 • 1 spsk olivenolie
 • 1 spsk god eddike/hvid balsamico
 • salt, peber og sukker
 • Honning/sennepsdressing: 2 tsk stærk sennep (dijon eller grov)
 • 1 tsk honning
 • 1/2 dl olivenolie
 • et skvæt vineddike/hvid balsamico
 • citronsaft, salt og peber
 • Derudover: 1 håndfuld ærteskud (eller andre skud, spinat eller lignende)
 • 2 gode surdejsskiver brød pr. toast
 • en god gedeost, rulle eller rund
 • smør
 • flagesalt

 

Så nemt er det: Start med at riste valnødder i ovnen i 8-10 minutter ved 150 grader. Lad dem køle af og blend derefter med resten af ingredienserne til valnøddepestoen. Smag til med citronsaft, salt og peber. Lav løgnene ved at skrælle dem og skære dem i tynde skiver. Steg dem ved middelvarme i olivenolie, eddike, 1 tsk sukker og et drys salt + peber i 10 minutters tid, til de er bløde.

Tag 2 skiver brød eller en aflang skive skåret i 2 som på billedet pr toast. Smør en side på hver toast med smør – de skal være ydersiderne. Smør indersiderne med 1 lille spsk valnøddepesto pr skive. Skær gedeost i tynde skiver og fordel det på det ene stykke brød (ca. 4 skiver pr toast). Top med karamelliserede løg og kom det andet brød ovenpå. Valnøddepesto indad og smør udenpå. Drys hver smørside med lidt flagesalt også.

Kom en god spsk smør på en pande og steg din toast ved lav middelvarme. Du skal ikke stresse, for brødet skal have tid til at suge lidt smør og langsomt blive gylden og sprød. Du kan evt skrue lidt op til sidst for at få den sidste sprødhed og komme en smule mere smør på panden – det må ikke blive tørt. Rør imens ingredienserne til dressingen sammen og smag til med citronsaft, salt og peber. Åbn den færdige toast, kom lidt friske ærteskud ind i og luk sammen igen. SPIS OG NYD!

Svar