Fastelavnsboller med vaniljecreme og citron

5. februar 2017

Fastelavnsboller med vaniljecreme og citronHvis du læser med på forskellige blogs, så er dette helt sikkert ikke de første fastelavnsboller med vaniljecreme, du ser. Ikke desto mindre kan jeg ikke lade være med at lave og dele fastelavnsboller med jer i år. De her er nemlig de bedste, jeg har smagt indtil videre. Jeg kan huske, at jeg sidste år på denne tid var ude at rejse og drømte om fastelavnsboller med vaniljecreme, så i år har jeg taget revanche, startet i god tid (så kan man jo nå at spise endnu flere inden fastelavn) og lavet hjemmelavet vaniljecreme. For første gang – hvad giver du mig? Men det var jo så nemt, så det er bare om at komme igang, og jeg tror, at jeg må i køkkenet igen i denne weekend for at bage endnu en portion.

Fastelavnsbollerne er lavet til min roomies housewarming i sidste weekend, og jeg ville enormt gerne give dem et twist, så det ikke “bare” var endnu en omgang fastelavnsboller med creme. Men det smager nu altså bare så godt, så jeg tilføjede faktisk bare et friskt twist af citronskal, der går godt til den søde bolle, og så har jeg ellers bare lavet dem ret traditionelle og klassiske. En blød bolle krydret med en smule kardemomme og fyldt med en silkeblød creme med masser af fine vaniljekorn og fintrevet citronskal. Og så tyk glasur på toppen selvfølgelig – min yndlings er kakaoversionen, men en syrlig citronglasur er også godt 🙂

Læs også: Fastelavnsboller med æble og lakridsremonce / Grove fastelavnsboller med marcipanremonce og chokolade

Fastelavnsboller med vaniljecreme og citron Fastelavnsboller med vaniljecreme og citron Fastelavnsboller med vaniljecreme og citron

Fastelavnsboller med vaniljecreme og citron (ca 15 stk)

 • Dej: 35 g gær
 • 100 g smør
 • 2 dl mælk
 • 3 spsk sukker
 • 1 stor tsk stødt kardemomme
 • 1 nip salt
 • 1 æg 
 • ca 450 g hvedemel
 • Creme: 4 æggeblommer
 • 2 spsk sukker
 • 2 spsk hvedemel
 • 4 dl mælk
 • korn fra 1 vaniljestang
 • fintrevet skal fra 1 stor citron, øko 
 • flormelis, kakao, citronsaft eller lignende til glasur

 

Så nemt er det: Start med at smelte smørret i en gryde, hælde mælken i og opløs gæren heri, når mælken er lillefingervarm. Kom det op i en skål og rør kardemomme, sukker, salt og æg i og til sidst melet lidt ad gangen. Ælt dejen igennem et par minutter, til den er smidig og fin. Tilsæt evt et par spsk mel mere, hvis dejen er for klistret. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i en time.

Lav imens vaniljecremen ved at komme alle ingredienser på nær citronskal i en gryde og varme det op ved middelvarme og konstant omrøring med piskeris, indtil cremen bliver lækker cremet og tykner – vær opmærksom på, at cremen sætter sig en smule mere, når den bliver kold. Tilsæt derefter fintrevet citronskal og lad den køle helt af i køleskabet. Rør en gang imellem.

Rul dejen ud til et par mm tykkelse og skær den i små firkanter. Kom ca 1 spsk creme i midten af hver firkant, fold kanterne ind mod midten og tryk dem godt sammen. Sørg for at lukke hullerne godt, så fyldet ikke løber ud i ovnen. Lad bollerne efterhæve i 20 minutter under et viskestykke og bag dem derefter i 10-12 minutter ved 180 grader varmluft. Lad bollerne køle helt af og top så med kakao- eller hvid citronglasur og evt andre toppings.

Tip: Du kan også tilføje en tsk marmelade som fx hindbær, et lille stykke mørk chokolade eller lignende indeni sammen med cremen. 

 • Reply
  VenterPaaVinBlog
  7. februar 2017 at 15:17

  De ser bare helt perfekte ud, klassiske og uden en masse pjat (;

  – A

  • Reply
   Anna Bartels
   7. februar 2017 at 15:45

   Det er lige, hvad jeg er gået efter!
   Tak Anne 🙂

Svar