Helstegt blomkål med persillesmør og parmesan

24. januar 2017

Helstegt blomkålUdover at jeg i dag deler en opskrift på noget så genialt som helstegt blomkål (altså hvorfor har jeg aldrig lavet det før…?), så skal vi også snakke om noget andet. Smør for at være helt præcis. Jeg var nemlig i november inviteret til masterclass i smør, og det var både en grænseoverskridende, lærerig og interessant aften, som jeg gerne vil fortælle lidt mere om. Jeg har nemlig i lang tid tænkt, at smør er smør. Nogle smager måske lidt mere af salt, andre er lidt mere gule, men derudover kan der da ikke være den store forskel. Den tanke kom jeg så lige til at revurdere…

Jeg var, sammen med en gruppe andre mad-entusiaster, inviteret af Mejeriforeningen til en aften i smørrets tegn. Vi satte os ned på 2 langborde og skulle blindsmage 15 forskellige slags smør. En professionel smør-smager (jep du læser rigtigt) fortalte os dette: “Når man skal smage på smør, må man ikke have spist stærk mad dagen før, have parfume på eller vaske sit hår med duft shampoo. Man tager en god skefuld smør i munden og lader den smelte, så aromaer og smag kan komme op i næsen. Derefter kan man spytte ud, hvis man vil”. Og vi kiggede alle sammen lidt på hinanden og på hende. Mente hun det? Jeg tror, at det er de færreste, der har spist en skefuld ren smør i deres liv.

Men vi kastede os ud i det, og jeg må ærligt indrømme, at det var lidt for kvalmt til mig. Jeg måtte ty til meget små stykker af smørret. Men til gengæld kunne vi virkelig koncentrere os om at smage, og der blev brugt alt fra ord som blød, salt, fløde og behagelig til grov, køleskab, stald. Det gav mig et indblik i, at der virkelig kan være stor forskel på smør. Og vi smagte jo på alt fra den klassiske, usaltede Lurpak til en med sydesalt fra Thiese. De profesionelle fortalte, at kvalitet er lig med den rene smag af smør. Det er normalt med 1,2 % salt, og så skal den være smidig, smørbar og må ikke fedte eller hænge til ganen.

Læs også: Smørstegt spidskål / Smørstegt blomkål med granatæble og saltede mandler

Helstegt blomkål Helstegt blomkål
Udover at smage på smør var der også en bager forbi, som rullede croissanter med 2 forskellige slags smør og viste, hvor stor en forskel, der var på slutresultatet. Vi fik selvfølgelig lov til at smage. Den ene var langt mere luftig og fyldt med ‘lag’ end den anden. Vi gik også i køkkenet og lavede specier med 5 forskellige slags smør, og det var så overraskende, hvor stor en forskel, der var. Nogle blev sprødere. Andre mere salte. En enkelt smuldrede i munden eller smeltede på tungen. Vi piskede også vores egen bearnaise (som jeg nok lige skal øve mig lidt mere på…ahem) og sluttede af med en lækker middag.

Jeg er ret sikker på, at hvis vi bare smøre vores mad med et tyndt lag smør, så vil de fleste af os ikke kunne smage forskel. Det er dog ret vildt at se, hvordan smør kan have så stor betydning for konsistens, smag og udseende. Vi lærte også, at selvom smør selvfølgelig indeholder en del mættet fedt, så kan en smule smør faktisk sagtens være en del af en sund kost. Hvis man har et normalt kolesteroltal. Har du nogensinde smagt ren smør? Oplevet en forskel ved bagning? Kastet dig ud i at finde din favorit? 🙂 

For at vende tilbage til opskriften, så ville jeg selvfølgelig gerne lave noget med smør. Da blomkål både er en af mine yndlings grøntsager og spiller så godt sammen med smør, så skulle det da selvfølgelig spille hovedrollen. Smeltet saltet smør vendt med en god håndfuld frisk persille, citronskal og smurt på et stort blomkålshoved. Det bliver bagt i ovnen og til sidst drysset med revet parmesan for et salt og nøddeagtigt twist. Et helstegt blomkål som dette får den lækre ristede smag udenpå, der passer utrolig godt sammen med den milde smør-smag og den salte parmesan. Det har dog stadig bid i midten og fungerer så fint som tilbehør. Simpelt og nemt. Hvis du vil gå skridtet videre og kaste dig ud i brunet smør (aka flydende guld), så gør endelig det!

Læs også: En opskrift på brunet smør

Helstegt blomkål

Helstegt blomkål med persillesmør og parmesan (tilbehør til 3-4 personer)

 • 1 mellemstørrelse blomkålshoved
 • 50 g saltet smør
 • en god håndfuld frisk persille
 • evt. et fed hvidløg eller to
 • skal fra 1 øko citron
 • parmesan
 • salt og peber

Så nemt er det: Start med at smelte smør og derefter røre finthakket persille, fintrevet citronskal og et pænt drys salt og peber i. Kom gerne et presset fed hvidløg i også, hvis du er til det. Fjern de grønne blade fra blomkålet og skær et lille stykke af bunden, så det kan stå lige. Kom bagepapir på en bageplade og placer blomkålet i midten. Pensl med persillesmørret over hele blomkålet.

Bag dit blomkål ved 180 grader i 1 times tid afhængig af størrelse*. Dæk blomkålet med et stykke staniol, når det begynder at blive brunt på toppen. Riv herefter en god håndfuld fintrevet parmesan over toppen og giv det 10 minutter mere uden staniol.

Helstegt blomkål kan skæres i skiver og spises som tilbehør og eventuelle rester brækket i mindre bidder i en salat. 

*Enkelte har skrevet til mig, at de stadig ikke synes, at det var færdigtilberedt efter 1 time. Hvis du vil korte bagetiden, kan du koge det lidt først, duppe det tørt og derefter smøre med persillesmørret og bage det i ovnen.

 • Reply
  La Cucina Nada
  25. januar 2017 at 12:03

  Hvorfor har jeg heller aldrig lavet det?? Hold op det ser godt ud.

  Tillykke med at du skal på Ostefestival i Piemonte, sejt gået Anna og meget velfortjent, da du har formidlet din viden videre på bedste vis.

  Hilsen La Cucina NADA

  • Reply
   Anna Bartels
   25. januar 2017 at 12:23

   Hvor er du bare mega sød Nada! Tusind tak!
   Det gør mig så glad <3
   Knus

 • Reply
  Tanja Raun
  27. juli 2017 at 21:46

  Hvilken smør er din foretrukne ?? Elsker selv smør.

  • Reply
   Anna Bartels
   28. juli 2017 at 8:35

   Hæhæ også mig! Smør er aldrig dårligt 😉
   Jeg kan godt lide at bruge en økologisk en fra Thiese (sådan en rigtig smør, ikke blanding), og de har også en variant med sydesalt, der er ret god 🙂
   Hvad med dig?

 • Reply
  Gitte primdal
  18. februar 2018 at 19:31

  Jeg elsker blomkål – men Jeg kan ikke få dette blomkål til at lykkes. I dag bagte jeg det i 1,5 time – det er stadig ikke lækkert. Skal det forkoges måske???

  • Reply
   Anna Bartels
   18. februar 2018 at 20:29

   Hej Gitte.
   Det lyder altså virkelig underligt! Hvad mener du med ikke lækkert?
   Hvis det er fordi, at det ikke er bagt færdigt, så kan det afhænge meget af størrelsen.
   Mit var en lille-mellemstørrelse og skulle have en times tid i alt.
   Det bliver blødt men har stadig bid, som jeg godt kan lide det 🙂

 • Reply
  Marian Lenczewski (Poulsen)
  10. marts 2018 at 20:46

  Hej Anna,
  Jeg er dansker og har boet i Canada i mange år. Jeg har altid savnet den gode smør man voksede op med i Danmark og fandt den aldrig! Min datter bor nu i Ithaca New York og dernede har jeg fundet verdens bedste smør. Økologisk fra glade køer der har tilbragt deres liv på græs. Det er ”cultured”, er det ikke syrnet på dansk! Det hedder ”Organic Valley”, er ikke billigt men i højeste grad pengene værd, når man er en smør elsker.
  Jeg synes godt om din blog! Jeg fandt den gennem Pinterest med dansk mad. Jeg laver blomkål i aften og glæder mig til at smage det, det ser så lækkert ud. Held med bloggen fremover!
  Mange hilsner,
  Marian

  • Reply
   Anna Bartels
   10. marts 2018 at 21:05

   Hej Marian.
   Sikke en dejlig hilsen at få, helt fra Canada.
   Det lyder som et godt sted, du har fundet smør. Man kan ikke rigtig leve uden smør vel? 😉
   Jeg håber, at du kan lide blomkålet!
   Tak for din kommentar♡
   Kh Anna

 • Reply
  mie
  12. august 2018 at 21:16

  koger du blomkålet først, i opskriften på “Helstegt blomkål med persillesmør og parmesan”

  • Reply
   Anna Bartels
   13. august 2018 at 10:52

   Hej Mie.
   Nej det skal faktisk bare i ovnen, som der også står i opskriften.
   Så får det et mere ristet ydre og ikke så meget kogt smag.
   Du kan godt koge det lidt først og give den resten i ovnen, så det bliver sprødt.
   Men jeg har ikke testet, hvor længe det skal have så.
   Håber du finder ud af det 🙂

 • Reply
  Stine
  16. august 2018 at 21:48

  Jeg er nysgerrig, hvilke typer smør kan du anbefale… Ud fra hvad dine smagsløg kunne lide? Jeg er ikke sikker på, at jeg orker at smage eller prøve mig igennem dem alle og vil meget gerne høre din mening. Mvh.

  • Reply
   Anna Bartels
   17. august 2018 at 16:24

   Hej Stine.
   Nej det kan jeg godt forstå, at du ikke orker. Der er mange typer!
   Jeg kan allerbedst lide rigtig smør (altså ikke blandingsprodukter).
   Thiese laver en super god en, synes jeg. Og så har de en variant med sydesalt, der er lækker 😉
   Håber du finder noget godt!
   Kh Anna

 • Reply
  Sunny Kamp
  29. december 2018 at 17:28

  Er det varmluft eller alm. Ovn?

  • Reply
   Anna Bartels
   29. december 2018 at 19:08

   Hej Sunny.
   Det er varmluft 🙂

Svar