Sprød pizza med pesto, kartofler, løg og gedeost

13. december 2016

Sprød pizza med pesto, kartofler, løg og gedeostIndlægget er lavet i samarbejde med Bagestålet.dk / Sponsoreret

Har du også ledt efter metoden, der kan give dig sprøde pizzaer som hos pizzamanden? Så skal du læse med her. Jeg blev nemlig for nyligt kontaktet af Bagestålet.dk, der spurgte, om jeg havde lyst til at teste deres bagestål til pizza-bagning. Sådan en udfordring takker jeg ikke nej til, for jeg er nemlig ret så vild med hjemmelavede pizzaer.

Hvordan kan man så opnå en sprød pizza? Vi har nok alle drømt lidt om at have sådan en rigtig god pizzaovn, men da det både koster i pengepungen og af køkkenpladsen, så er det fedt, at der findes bagestål i stedet. De fleste af os har formentlig hørt om pizzasten, men det er faktisk sådan, at stål lagrer og leder varme 18-20 gange bedre end sten og optager derfor varmen hurtigere, så stålet skal være kortere tid i ovnen, inden brødet smides på. Derfor er den oplagt til at bage både pizza, boller, brød osv på.

Hvordan gik det så? Jeg fulgte vejledningen herfra, smed mit bagestål i ovnen i en lille times tid (den er lidt mindre end en bageplade og kan derfor lægges ovenpå), og så smed jeg mine pizza med pesto ind på det brandvarme stål. Og så havde jeg ellers sprød og færdigbagt pizza på 5 minutter! Det er første gang, jeg har bagt pizza på så kort tid. Det har i hvert fald min anbefaling herfra 🙂

Læs også: Blomkålspizza med serrano, pesto og oliven / Lynhurtig tortillapizza

Sprød pizza med pesto, kartofler, løg og gedeost

Nu har vi så styr på bagemetoden. Men hvis du spørger mig, så består en god pizza først og fremmest af en god bund. Her har jeg ladet mig stærkt inspirere af Bagestålets pizzadej – jeg har skrevet min version nedenunder. Inde på deres hjemmeside kan du vælge imellem pizza på 1 time, 4 timer eller 24 timer, og jeg valgte den sidste. Helt uden røremaskine og super nemt. Jeg havde ingen tipo 00 mel, så jeg brugte en blanding af hvede og durum, og pizzabunden blev, udover super sprød, også nærmest chewy/sej i konsistensen. Helt perfekt! Jeg lavede en stor pizza med pesto, men du kan sagtens lave 2 små.

Og så er der det med valg af pizzatoppings. Det kan altså virkelig skille vandene. Frugt på pizza eller ikke frugt? Bjerg af toppings eller få, simple ingredienser? Jeg må sige, at jeg nok er til anden valgmulighed i begge tilfælde, og selvom jeg har et par favoritkombinationer, så giver jeg dig i dag en af mine top 3’er. En sprød pizza med pesto lavet på en lækker pizzadej smurt med grøn pesto og toppet med tynde skiver af kartofler, bløde og nærmest karamelliserede løg, gedeost og timian. Simpelt og SÅ GODT! Hvis du har hvidløgsolie, skal du prøve at dryppe lidt på toppen af din pizza. Det gør underværker og sætter virkelig prikken over i’et 😉

Psst… Hold øje med min Instagram, hvor du snart kan vinde dit eget bagestål, 2 kompispader og en dejskærer. Hvis du ikke er den heldige vinder, kan du også købe din egen bagepakke lige her.

Sprød pizza med pesto, kartofler, løg og gedeost Sprød pizza med pesto, kartofler, løg og gedeost

Sprød pizza med pesto, kartofler, løg og gedeost (til 2-3 personer)

  • Pizzadej: 2,5 dl koldt vand
  • 2 g gær (på størrelse med en ært)
  • 1 tsk salt
  • 2 spsk oliven- eller rapsolie
  • 250 g hvedemel
  • 100 g durummel
  • 1 stor bagekartoffel
  • 3 store løg
  • 1/2 rulle gedeost
 • frisk/tørret timian eller rosmarin

Så nemt er det: Start med at opløse gær i vand, tilsæt derefter de øvrige ingredienser til dejen og rør dem sammen, indtil al mel er optaget i dejen. Jeg bruger – denne røremaskine (affiliate link), der er super god til prisen. Lad nu dejen hæve tildækket over natten ved stuetemperatur. Næste dag kan du gøre to ting: Bagestålet anbefaler, at du næste morgen hælder dejen ud på et meldrysset bord, deler den i 2 og former 2 kugler (hvis du vil have en stor pizza, så lav en kugle).

Smør kuglerne ind i olie og placer dem med pæn afstand på et fad, dæk dem med plastfilm og sæt dem i køleskabet. To timer før dejen skal bruges, skal den tages ud af køleskabet, så den kan vågne, inden den skal formes. Jeg havde ikke tid til dette og puttede skålen på køl i 1 time og brugte den direkte derfra. Det fungerede også fint.

Hvis det er første gang, du bruger bagestålet, skal det smøres ind i et tyndt lag olie. Placer det på en bageplade, lidt under midten af ovnen og giv bagestålet fuld varme (250 grader varmluft) i en time. Skræl løg, skær dem i tynde både og steg dem ved middelvarme i en spsk olivenolie med et drys salt og peber i 15 minutters tid, til de bliver bløde. Skræl kartofler og skær dem i meget tynde skiver. Kom dem i en skål, overhæld med kogende vand og lad dem opbløde i 10 minutter.

Tryk/rul pizzadejen ud på et rundt stykke, meldrysset bagepapir til en rund pizza i samme tykkelse over det hele. Smør med et tyndt lag pesto, top med kartofler, løg, skiver af gedeost og drys med krydderurter. Brug en kompispade (eller noget lignende) til at skubbe pizzaen med bagepapir ind på den varme bagesten. Hold øje med din pizza – når den er gylden ovenpå og kant + bund er sprød, så skal den ud og byttes med den anden pizza, hvis du laver 2. Min pizza med pesto var færdig på 5 minutter.

 • Reply
  Gastroland/Henrik
  13. december 2016 at 14:15

  Ser lækkert ud – har aldrig prøvet med pesto, Men det skal da prøves.

  Min absolutte favorit er med stenbidderrogn, creme fraiche og kartofler 🙂 Virkelig en super pizza!!!

  • Reply
   Anna Bartels
   13. december 2016 at 20:01

   Årh det lyder også som en virkelig god kombination, sådan lidt forårsagtigt – den vil jeg skrive bag øret! 😀
   Du må prøve med pesto også. Det fungerer jo her i stedet for tomatsauce og giver en super god smag og saftighed.

Svar