Mmh hvor ville jeg ønske, at jeg dels havde flere af disse kardemommesnurrer tilbage. Dels, at jeg kunne dele duften af dem, der breder sig i huset, med jer! Jeg vil i hvert fald være den første til at takke ja tak, når man opfinder sådan en funktion. Inspirationen til disse snurrer kommer faktisk fra mit nye arbejde, hvor jeg hver gang langer mange af disse over disken til søde kunder, der kommer forbi. Da jeg i forrige weekend fik hele familien på besøg til housewarming, så hoppede jeg i køkkenet og forsøgte at gøre kunsten efter. Måske du så den søde opstilling på Instagram?
Opskrift på kardemommesnurrer
Hvis du ikke har krydset veje med snurrer endnu, så er det en stor fejl. Disse kardemommesnurrer er både meget fine at se på, og så smager de lidt som opgraderede kanelsnegle, fordi remoncen bliver snurret og fordelt mere i sneglen. De ses ofte som kanelsnurrer, men jeg har her kastet mig ud i en version med knust kardemomme, der giver den skønneste krydrede smag og en smule knas. Snurrer-metoden virker måske først svær, men så snart du har styr på den, så kører det derudad! Jeg vil anbefale dig at læse metoden igennem til kardemommesnurrer først. De er et dejligt lille weekend projekt og kan virkelig anbefales til julehyggen.
Kardemummabullar
I Sverige og hos svenskerne, som vist nok er dem, der har opfundet kardemommesnurrer, kaldes de kardemummabullar. Og det lyder så sødt! Jeg har selv været i Malmø og Stockholm, hvor jeg spiste mig gennem en hel del af dem og dens søster kanelsnurren. Åh det smager bare så godt og er et totalt must, når man er på de kanter.
Kardemommesnurrer
Ingredienser
Dej
- 35 g gær
- 3,5 dl mælk
- 100 g smør
- 1 æg
- 50 g sukker
- 700 g hvedemel (måske 750)
- ½ tsk salt
- 1,5 tsk stødt kardemomme
Fyld
- 100 g smør (blødt)
- 100 g sukker
- 1 spsk stødt kanel
- 12 g knuste kardemommekapsler (Knus dem groft i en morter eller kværner, køb dem knuste eller bruge stødt hvis de 2 første forslag er umulige)
- 1 æg
Fremgangsmåde
Dej
- Varm mælk og smør op ved middelvarme i en gryde, til smørret er smeltet.
- Lad det afkøle til lillefingervarme og oplæs gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, kardemomme, æg og rør godt sammen.
- Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen (start med 700 g).
- Ælt i 5-10 minutter til du har en glat dej, der slipper skålen.
- Dæk skålen med film, viskestykke eller et låg og lad dejen hæve et lunt sted i 1,5 time.
- Pisk imens blødt smør, sukker og kanel til luftig remonce.
Samling
- Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel på ca 35 x 55 cm.
- Fordel remoncen udover og drys med knust kardemomme.
- Fold en tredjedel af dejen (på den lange led) ind over midten og fold den anden tredjedel indover den første, så der er 3 lag.
- Rul dejen ud igen til ca 35 x 55 cm og skær den, på den korte led, i 2-3 cm strimler.
- Skær hver strimmel igennem, men undlad den øverste cm, så de ligner bukseben og stadig lige hænger sammen i toppen.
- Sno de 2 strimler om hinanden, put den ene ene mellem pege- og tommelfinger og snur strimlen rundt om fingrene 2-3 gange.
- Slut til sidst med at komme enden ned i midten, mellem dine 2 fingre, så du laver en knude.
- Fortsæt med alle strimlerne, sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve lunt i 45 minutter.
- Pensl med æg, drys evt. med rørsukker og en smule stødt kardemomme og bag snurrerne ved 180 grader varmluft i cirka 13-15 minutter.