Croque madame - ultimativ søndags morgenmad

Vegetarisk nøddepostej med svampe og hasselnødder

vegetarisk nøddepostejVegetarisk nøddepostej med svampe og hasselnødder. Jeg fortalte nogle af mine venner om denne ret den anden dag, og de kiggede bare på mig og sagde: ‘Det lyder altså lidt for underligt Anna’. Afhængig af hvem du spørger, er det muligvis heller ikke den rigtige sæson for en opskrift som denne. Det er nemlig et vegetarisk alternativ til den traditionelle steg på en aften som juleaften. Jeg vil dog argumentere for, at man sagtens kan spise den hele året rundt. Især på en lidt kold, blæsende dag. Og da jeg så viste et billede af retten til mine venner, sagde de også med det samme: ‘Ej det ser jo godt ud!’.

Vegetarisk nøddepostej minder måske en smule om en bagt, fast risotto-lignende grød. Den er fyldt med grove ris, svampe, grøntsager, æble, hasselnødder og rørt med en ægge-mælkeblanding og bagt i ovnen. Inspirationen til opskriften har jeg fået herfra. Den smager virkelig lækkert, lidt efterårsagtigt og nærmest endnu bedre dagen efter, hvor resterne er perfekte til madpakken. Server nøddepostejen med en frisk grøn salat.

Læs også: Bagt bygotto med parmaskinke, svampe og valnødder / Cremet pasta med kylling og svampe / Svampebulgotto med tranebær og hasselnødder

vegetarisk nøddepostej vegetarisk nøddepostej

Vegetarisk nøddepostej med svampe og nødder (til 4-6 personer)

  • 2 dl fuldkornsris
  • 2 store porrer
  • 2 store gulerødder
  • 2 fed hvidløg
  • 300 g champignon
  • 1 stor spsk tørret timian
  • 1 spsk olivenolie
  • 3 æg
  • 2 dl mælk (kan erstattes med madlavningsfløde)
  • 1 stor håndfuld hasselnødder
  • 1 æble
  • salt og peber

 

Så nemt er det: Start med at koge risene efter anvisningen på pakken. Skær ender af porrer og skær dem i tynde skiver. Skyl dem godt. Hak hvidløg fint, skræl gulerødder og riv dem groft. Skyl champignon og skær dem i små tern. Steg porrer, hvidløg, gulerødder, svampe og timian på en pande i 1 spsk olivenolie ved middel-høj varme, til væsken fra svampene er fordampet.

Skær æblet i små tern og hak nødderne groft. Pisk æg og mælk sammen i en stor skål med 2 tsk salt og godt med friskkværnet peber. Rør ris, grøntsagsblanding, æbletern og nødder i og kom det hele op i et ildfast fad på ca 22 x 22 cm. Bag nøddepostejen ved 175 grader varmluft i cirka 45 minutter. Skru op på høj varme (230) og giv den 5 minutter mere. Lad nøddepostejen sætte sig på køkkenbordet i 10 minutter og server med en grøn salat. Kolde rester dagen efter på madpakken er virkelig også et hit!

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg
   

18 kommentarer

  • Mette Hellesøe

    Lækker opskrift. Det må være forkert i listen at der står 1 æg. Det må være et æble😀

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Tak Mette!
      Og gud ja – det er ændret med det samme 😉
      God weekend til dig,
      Kh Anna

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amalie

    Ville være super lækkert, at se i et vegansk alternativ. Altså bare gå all in 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Jeg er helt sikker på, at man sagtens ville kunne lave det i en vegansk udgave!
      Måske med en chiafrø-vand blanding som erstatning til æg? Og så måske rismælk i stedet for komælk?
      Skriv endelig hvis du kaster dig ud i det Amalie 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Morten juul

    Har lige lavet den herhjemme. Er helt vild med den, ironisk kan jeg ikke lide leverpostej. Er det muligt at fryse rester ned i postejs bakker eller mistet retten sin smag osv ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Dejligt at høre Morten! Og ja det er ikke helt som almindelig leverpostej – meget mere bid, hvilket jeg også er fan af. Jeg tror sagtens, at du kan fryse det ned. Selvfølgelig er sådan noget altid bedst friskt, men det kan formentlig sagtens tages op og lunes. Jeg har (til en smule sammenligning) spist det koldt fra køleskabet efter 2 dage, og der er det altså stadig meget fint 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • anna

    super opskrift, jeg er selv 15 år, og da mine forældre er ved at løbe tør for vegetariske retter, lavede min søster og jeg denne postej og de dejlige broccoli-deller, alle var meget tilfredse, og det var super let og hurtigt

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Det er bare SÅ dejligt at høre Anna!
      Vegetarisk mad behøver jo slet ikke at være kedeligt. Men jeg kan sagtens forstå, at det er svært at finde på nyt, der også kan begejstre kødspisere 😉
      Tak for din søde kommentar!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura

    Det ser rigtig lækkert ud, men sagen er den, at jeg ikke er en særlig stor fan af æbler. Tror du, at man kan udelade dem eller erstatte dem med noget andet? Har det æble en betydelig rolle i retten? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Hej Laura.
      Nej det har ikke en betydelig rolle. Jeg har tilsat æblet for at give en smule syrlighed.
      Hvis du kan lide pærer eller lignende frugt, kan du sagtens udskifte.
      Du kan dog også helt fint undlade 🙂
      Håber du kan lide det!
      Kh Anna

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lone

    Hej. Den ser SÅ lækker ud, og jeg har lovet min datter denne i aften. Må dog lige spørge, om de 2 dl ris er målt kogt eller ukogt?! Glædelig jul. Vh Lone

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Hej Lone.
      Det er 2 dl ukogt ris 🙂
      Glædelig jul til dig og din familie også – jeg håber, at I kan lide nøddepostejen!
      Kh Anna

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Britta

    Lyder så lækker, kan man bruge hvide ris også?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Tak Britta!
      Ja det kan du helt sikkert sagtens 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

    Kan man bruge quinoa i stedet for ris?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Hej Gitte.
      Det har jeg faktisk ikke prøvet, så jeg ved ikke, om de suger lige så meget væske.
      Men mon ikke, at man godt kan 🙂
      Skriv endelig hvis du prøver det!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Monica

    Kan man evt. fryse den før den bages i ovnen? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Hej Monica.
      Der må jeg simpelthen være dig svar skyldig. Det aner jeg ikke.
      Jeg tror, at jeg ville bage først og fryse bagefter umiddelbart.
      Men skriv endelig hvis du tester det 🙂
      Kh A

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Croque madame - ultimativ søndags morgenmad