Vis mig dit køleskab: Maria – madblogger, økologi og madkærlighed

Vis mig dit køleskab maria

Det er tid til sjette indlæg i bloggens føljeton ‘vis mig dit køleskab’. Mit håb er, at disse indlæg kan give et indblik i forskellige menneskers hverdag, spisevaner og (mad)valg. Jeg elsker selv at kunne snage lidt i andre menneskers køleskabe – det er sådan lidt Kender du typen-agtigt (som jeg elsker). Det bliver nogle mere teksttunge indlæg, men jeg håber, at de kan vise, hvor mange forskellige måder, der er at leve på og prioritere sine valg af madvarer.

Vis mig dit køleskab Maria – økologi og madkærlighed

I dag skal I møde min dejlige og dygtige veninde, Maria – måske du kender hendes blog Marialottes.dk? Hvis ikke, får du min største anbefaling til at tjekke den ud. Maria og jeg mødtes for første gang (i virkeligheden) for 1,5 år siden efter at have fulgt hinanden på Instagram. Siden da er Maria blevet en af de veninder, jeg bruger allermest tid med, og vi har sammen lavet mange opskrifter til bloggen – fx svampesuppe med kylling og ris / kokos-peanut karry med kikærter og græskar og sundere bounty kage. Maria er en af de dygtigeste, jeg kender, til at lave mad og tage billeder. Og så er hun sød og sjov oven i hatten.

Maria skriver følgende om sig selv: “Mit navn er Maria Charlotte, men i dagligdagen bruger jeg mest Maria – Charlotte bruger jeg, når det er arbejdsrelateret. Jeg er en 26 årig Østerbro-baseret madskribent, opskriftsudvikler og madstylist. Jeg bor med min kæreste Olivier, der – ligesom jeg selv – har en stor passion for økologi, bæredygtighed og gode (gerne lokale) råvarer. Min baggrund er en Professionbachelor i Ernæring og Sundhed, og til daglig bruger jeg min viden fx gennem min madblog, der gerne skal afspejle det kærlighedsforhold, jeg har til både velsmag, æstetik og råvarer. Derudover er jeg bidt af København og dens alsidighed – her ser jeg ser mig selv i al fremtid ♡”  

Læs med herunder og få indblik i Marias hverdag, madvaner og gode tips til at tage billeder, spise økologisk på budget og meget andet.

Læs også andre “Vis mig dit køleskab”:

Vis mig dit køleskab

Nævn 3 ting du altid har i dit køleskab?
Mælk – havre eller ko, oftest ko, da det har bedre skummeevne. Frugt og grønt (de må gerne hænge sammen ikke?) og æg. Mælken er didikeret til min daglige morgenkaffe. Med de sidstnævnte råvarer kan jeg altid bikse enten morgenmad, frokost eller aftensmad sammen. Æg er min favorit fødevare – den kan det hele og halve på samme tid. Elsker det!

Nævn 3 ting du aldrig har i dit køleskab?
Uha, den er lidt svær, fordi jeg vil helst ikke udelukke fødevarer på den måde – jeg mener nemlig alle fødevarekategorier kan findes i en ordentlig kvalitet. Også af de fødevarer jeg nævner nu. Men hvis jeg alligevel skal vælge tre, så må det være:

  • Forarbejdet pålæg – det har jeg sjældent. Men igen, hvis jeg kommer forbi en gård eller madmarked og finder en god skinke, er jeg tilbøjelig til at købe. Men det er ikke fast sortiment.
  • Erstatningsprodukter. Jeg vil hellere have den hele fødevare. Derfor hellere smør frem for plantemargarine. Fløde i stedet for madlavningsfløde.
  • Gær. Jeg bager efterhånden alt med surdej og køber derfor kun gær, hvis jeg mangler til andet bagværk.

Du er jo madblogger ligesom jeg – og en dygtig en af slagsen! Hvor finder du inspiration til din madlavning?
Mange tak min søde! ♡ Jeg finder meget af min inspiration, når jeg er ude at spise. Der er intet bedre, end når smagsløgene bliver forelsket i en ret – det giver mig motivation for at prøve at efterligne den. Derudover synes jeg, at vi skal bevare kogebøgerne, hvorfor jeg også henter inspiration hjem fra disse.

Har du en yndlingsopskrift(er)?
Jeg har et par stykker, som jeg spiser i ugens løb og varierer mellem hjemmelavede pastaretter, risotto eller en dejlig varm gryderet. Der er jeg særligt glad for Panang med kylling, som jeg ofte laver. Jeg skylder vist stadig at lave den til dig Anna 😉 Det kan desuden varieres og i stedet for kylling være med kikærter eller fisk.   

Vis mig dit køleskab: Maria - madblogger, økologi og madkærlighed 1
Citronvafler med birkes, citroncreme og blåbær – en af de mange opskrifter Maria og jeg har lavet sammen (opskrift her).

Jeg ved, at du de sidste par år er begyndt at spise næsten 100 % økologisk og bæredygtigt. Vil du fortælle lidt om det?
Ja, det er rigtigt. Uha det her skriv kunne godt gå hen og blive langt… Men for at gøre det kort: i takt med at det begyndte at fylde mere på mit studie, voksede min interesse for økologi og bæredygtighed også. Det skal siges, at de to faktorer ikke nødvendigvis altid er sammenhængende – dog langt hen ad vejen. Økologi er et område for sig – der er stof at sætte sig ind i, og det har jeg brugt meget af min tid på op til mit bachelorprojekt, hvor min makker og jeg havde et fokus på netop økologi. Derigennem fik jeg mere indsigt i forskellige fødevarer, hvad det betyder for mennesket, landbruget og miljøet at spise økologisk.

Jeg har altid spist nogle økologiske fødevarer – måske de mere klassiske som mælk, æg, smør og citroner. Det er egentlig ret skørt, at vi forbrugere har fået ind i hovedet, at en citron skal være økologisk, når vi bruger skrællen i fx bagværk – netop for at undgå pesticider. Hvorfor så ikke også æblet, blomkålen og havregrynene?

Hvordan får du økonomien til at løbe op med at spise økologisk og bæredygtigt? Tænker du over, hvad du bruger dine penge på?
Jeg vil starte med at nævne, at min prioritet ligger i fødevarer, min krop og sundhed, og at jeg derfor gerne bruger mine penge her. Mit ønske er, at flere ser potentiale i at spise og købe økologi. Således kan hele det økologiske sortiment udvikles, og tungere syndere som fx økologisk kød og kylling kan falde lidt i pris. Når det kommer til mejeri, frugt og grønt, synes jeg ikke, at der er så stor forskel på prisen. Men det er heller ikke afgørende for mig, da jeg ser det som en investering for min krop.

Et tip, som jeg selv bruger, er at købe efter sæson – på den måde kan man spare en del penge. Derudover kan man komme langt med fx æg, bønner, kikærter, linser mm. og dermed undlade kylling og kød. Det er desuden godt for både pengepung og miljø. Økonomien er ikke belastet for mig på den front, da jeg er altid udnytter mine fødevarer til fulde, inden køleskabet fyldes op igen. Jeg tænker over, hvad jeg bruger min penge på – jeg vil hellere undlade en fødevare. Skyr er et godt eksempel på dette. Jeg ved det alligevel kommer på tilbud før eller siden, så det vil jeg ikke betale næsten dobbeltpris for. Så laver jeg hellere noget andet til morgenmad.

Hvad er dit største fail i køkkenet? Har du nogensinde lavet noget, der gik fuldstændig galt?
Haha som opskriftsudvikler og madblogger viser man jo sjældent bagsiden af medaljen. Men der er mange bagsider, skulle jeg hilse at sige! Åh gud, hvis bare alle opskrifter sad i skabet hvér gang… Billeder har jeg ”desværre” ikke – retter kan jeg sagtens remse op. Men noget så simpelt som en kartoffel-porrer suppe(!), hvor jeg blendede alt for meget, og det føltes som tapetklister. Nej, hvor var det kun lige til skraldespanden!

Panang karry med kylling
{ En almindelig aftensmad hos Maria: Panang karry med kylling og grønt + ris (opskrift her) }

Jeg synes, at du er en af de bedste, jeg kender til at style og tage billeder af mad. Vil du dele et par tips til andre, der gerne vil blive bedre til det?
Du er sød! Taaak! Mit allerbedste råd er at finde sin helt egen stil. Find et godt spot i dit hjem, hvor der er naturligt lys, og hvor der er plads til, at du kan lege med forskellige vinkler og opsætninger. Prøv dig frem og find ud af, hvad du kan lide, og hvad dit øje finder flot. Gode madbilleder behøver slet ikke at være opstillede. Find ud af om du kan lide enkle billeder med få service, stofklude, pynt mm. eller om du ønsker at skabe noget mere stemningsfyldt. Det kan være svært at forkorte sådanne tips, og hvis du vil læse mere om mine tips, har jeg skrevet et helt indlæg omkring madfotografering her.

Har du nogle guilty (mad)pleasures? I så fald hvilke?
KARAMEL… Jeg behøver ikke skrive mere. Jeg elsker det bare! Smør, fløde, sukker og hvis jeg kan finde en variant med havsalt: jeg er solgt! Men den er jeg vist ikke ene om her, vel Anna?

Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har spist?
Da jeg besøgte Ruths Hotel i Skagen i mine teenageår med mine forældre. Vi fik de dejligste krabbeklør serveret med en sprød grøn salat, citronmayonnaise og hjemmebagt brød med rørt smør.

Hvis du kun kunne spise én ting resten af livet, hvad skulle det så være?
Uden at blinke med øjnene: surdejsboller med tandsmør!

Har du nogle god råd til andre i samme situation som dig? Jeg tænker især på andre, der ikke har det største madbudget, men som stadig gerne vil have lækker, sund og måske også økologisk mad.
Hvis du har en interesse for miljøet, din egen sundhed eller dyrevelfærd og gerne vil spise økologisk, kan du starte i de små. Det behøver ikke gøres til et uoverskueligt projekt. Mælk, æg, frugt og grønt er fødevarer, hvor prisforskellen oftest kun er 3-5 kr. Som nævnt tidligere er bælgfrugter en fantastisk spise, der kan varieres uendeligt. Det er stadig mættende, har gode næringsstoffer med sig og er budgetvenligt. Men en rugbrødsmad med et spejlæg er sjældent heller dårligt – æg kan så meget, så søg hellere en masse inspiration på nettet.

I forhold til økologi – jeg spiser ikke selv 100 % økologisk, men min egen tilgang til økologi er at vælge det, hvis det er tilgængeligt. Er økologi ikke tilgængeligt, og jeg stadig skal bruge råvaren, så tager jeg det stadigvæk. Alt starter i småt, og jeg er sikker på, at hvis jeg får 80-90 % mindre pesticider, gør det stadig en forskel. Sundhed er en helt anden snak. En bolle med smør og ost kan være mindst ligeså sund for mig som 500 g frugter og grøntsager, der er blendet i en smoothie. Det handler for mig om kvaliteten af det, jeg spiser. Derfor sætter jeg sjældent sundhed, pris og lækker mad i bås. Det hele kan opnås i ét måltid 🙂


Tak til søde Maria for at være med i denne omgang af “Vis mig dit køleskab”! Hvis du har lyst til at følge med i hendes inspirerende madunivers, kan du finde hende på Instagram ved at trykke på billedet nedenunder. Og skriv endelig, hvis du har ønsker til temaer eller bestemte personer, du gerne vil snage i køkkenet hos ♡

Vis mig dit køleskab: Maria - madblogger, økologi og madkærlighed 2
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments