Annonce

Vis mig dit køleskab: Emma Martiny – livstilsblogger, madskribent og kogebogsforfatter

Vis mig dit køleskab: Emma Martiny

Jeg har fundet nogle seje foodies frem, som skal vise deres køleskab og madvaner i bloggens føljeton ‘vis mig dit køleskab’ frem henover det næste stykke tid. Mit håb er nemlig, at disse indlæg kan give et indblik i forskellige menneskers hverdag, spisevaner og (mad)valg. Jeg elsker selv at kunne snage lidt i andre menneskers køleskabe – det er sådan lidt Kender du typen-agtigt (som jeg elsker). Det bliver nogle mere teksttunge indlæg, men jeg håber, at de kan vise, hvor mange forskellige måder, der er at leve på og prioritere sine valg af madvarer.

Vis mig dit køleskab: Emma Martiny – livstilsblogger, madskribent og kogebogsforfatter

Jeg har fulgt Emma i mange år på Instagram og hendes blog Emmamartiny.dk, hvor hun deler alt fra spændende projekter som kalendre og kogebogsprocesser til livstilstips, garderobefavoritter og lækre opskrifter. Og så har jeg nærmest alle Emmas kogebøger stående på min egen reol.

Emma skriver følgende om sig selv: “Mit navn er Emma Martiny. Jeg er selvstændig i min egen lille biks som livstilsblogger, madskribent og kogebogsforfatter. Derudover er jeg medejer af Atelier Aarhus og Collab Management. Og så er jeg mor til Otto og kæreste med Simon, som jeg deler hverdagen med i vores lejlighed i Århus.” Læs med herunder og få indblik i Emmas hverdag, madvaner, kogebogsskriblerier og gode tips til mere spændende hverdagsmad.

Læs også andre “Vis mig dit køleskab”:

Vis mig dit køleskab: Emma Martiny
Det er, hvad jeg kalder et lækkert køleskab!

Meget af den mad du ligger op er jo pæn blogmad. Men hvad spiser du på en helt almindelig dag?

Helt ærligt, så spiser jeg faktisk (næsten) altid den mad, som jeg deler på mine sociale medier. Bare pyntet med lidt færre krydderurter 😉 Der ryger dog også en del rugbrødsmadder ned, når det skal være hurtigt og nemt. Til morgenmad spiser jeg typisk grød, yoghurt eller hjemmebagt brød. Til frokost (højtbelagte!) rugbrødsmadder med gnavegrønt eller en salat med rester fra aftenen forinden. Til aftensmad en af retterne fra min blog. Og så ryger der også en del snack indenbords, særligt i form af chokolade.

Nævn 3 ting du altid har i dit køleskab? Hvorfor?

  • Æg – Hvis vi har æg, kan jeg altid bikse et eller andet lækkert og mættende sammen med hvad, vi nu ellers lige har på lager. Æggekage, røræg, tacos, shakshuka(…)
  • Mælk – Enten ko- og havremælk (og gerne begge dele) til kaffe og matcha.
  • Kål – Kål holder sig frisk længe, så det er en god måde altid at have grønt på lager uden at risikere madspild.

Nævn 3 ting du aldrig har i dit køleskab? Hvorfor?

  • Margarine – Jeg forstår simpelthen ikke, at det produkt stadig sælger. Jeg vil altid-altid vælge rigtig smør.
  • Frugtyoghurt – Jeg prøver at undgå produkter, der ”snyder” for meget sukker indenbords. Så vil jeg hellere komme frisk frugt over en neutral yoghurt.
  • Lightprodukter – Jeg vil altid vælge det fuldfede produkt, hvis jeg synes, det smager bedst, end lightprodukter med alle mulige funky ingredienser. En smule ægte fløde over en hel liter madlavningsfløde any day!

Hvor finder du inspiration til din madlavning?

Åh, det er sådan et svært spørgsmål, men jeg får det virkelig ofte. Jeg plejer at sige, at idéer avler idéer, for når jeg udvikler én opskrift, får jeg ofte idéer til 3 andre. Men den egentlige inspiration kommer meget fra forskellige verdenskøkkener, rejser og restaurantoplevelser.

Har du en yndlingsopskrift(er)?

Jeg hader det spørgsmål, haha! Jeg kan simpelthen ikke vælge. Kan man sige tapas?!

Vis mig dit køleskab: Emma Martiny
En typisk hverdagsmad hos Emma: Wok med nudler og grøntsager

Du har skrevet flere flotte kogebøger (de står alle hjemme på min reol) med en masse lækre opskrifter i. Hvordan er det at skrive en kogebog? Og lærte du noget fra processen i at skrive og lave en kogebog, som du kan bruge andre steder?

Tak! Jeg elsker at skrive kogebøger – hele den kreative proces, samarbejdet med forlaget, grafiker, fotograf. Det er den vildeste proces, særligt fordi så meget andet af mit arbejde foregår online. Her får jeg rent faktisk et fysisk produkt ud i den anden ende.

Jeg har lært enormt meget i forhold til at strukturere mit arbejde og overholde deadlines – også i en kreativ proces. Og så bliver jeg altid udfordret i at lytte til andre og stole på, at deres inputs gør det endelige resultat bedre. Det kan være svært, når det er noget, man er passioneret omkring, men min erfaring viser mig efterhånden, at der ofte er noget om det, når nogle er uenige med mig 😉

Du er lige blevet mor, og jeg kan forestille mig, at tingene, og især madsituationen, er anderledes hos jer end for bare et år siden. Spiser I anderledes i dag end for et eller to år siden?

Faktisk ikke rigtig. Selvom der nogle gange lige bliver indlagt nogle ammepauser midt i madlavningen 😉 Men vi er blevet bedre til at planlægge, så vi eksempelvis laver dobbelt portion og fryser halvdelen ned til en dag med mindre overskud.

Hvad er dit største fail i køkkenet? Har du nogensinde lavet noget, der gik fuldstændig galt?

Det er nok brød og kagebagning. Der kan man ikke bare lige justere og smage til løbende, så jeg har godt nok taget mange flade surdejsboller og kedelige kager ud af ovnen.

Har du nogle guilty (mad)pleasures? I så fald hvilke?

Jeg har det med at spise ting direkte fra bøtten/pakken: peanutbutter, pålægschokolade, ost. Selvom det ikke giver mig dårlig samvittighed som sådan, føler jeg mig altid lidt guilty, når jeg svinger forbi køkkenet for at stikke en ske direkte ned i nutellabøtten.

Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har spist?

Jeg kommer i tanke om en restaurantoplevelse, jeg havde i Prag med to gode veninder. Vi gik ”all in” på en Michelin restaurant og fik den mest fantastiske oplevelse med spændende, velsmagende retter, god vin og fantastisk service. Og så var selskabet også fremragende, hvilket jo næsten er det vigtigste. 

Vis mig dit køleskab: Emma Martiny

Hvis du kun kunne spise én ting eller ret resten af livet, hvad skulle det så være?

En god ”falafel teller”, som de fås i Berlin: Med sprøde falafler, cremet hummus, friske og syltede grøntsager og lune fladbrød.

Jeg synes, at du er super god til at lave simple, men lækre og smagsfulde retter. Det er i hvert fald et skill, der er godt at have. Har du nogle god råd til andre, der gerne vil blive god til samme?

Et råd er at øve sig i at smage mad til. Sørg for at der er salt, sødt, syrligt, bitter og fedme i dit måltid. Det er det, der gør forskellen på god og halv-kedelig mad. I manges madlavning oplever jeg eksempelvis, at der ofte mangler syre og bitterhed, så prøv at eksperimentere med frisk citronskal, syltede grøntsager (fx rødløg), eddike, syrnede mælkeprodukter. Smag eksempelvis din kødsauce til med en smule rødvinseddike (eller bare rødvin!). Det er syren, der gør retten endnu mere smagfuld og velbalanceret.

I forbindelse med ovenstående: Hvilke ingredienser er gode at have i sit køkken, hvis man altid vil kunne smide en hurtig ret sammen eller peppe en kedelig ret op?

Æg er fantastisk til at skabe et måltid ud af ingenting. Og så gør lidt ost alting mere lækkert, hvis du spørger mig 😉

_________________________________________________________________________________________________________

Tak til søde Emma for at være med i denne omgang af “Vis mig dit køleskab”! Hvis du har lyst til at følge med i hendes inspirerende hverdags- og madunivers, kan du finde hende på Instagram ved at trykke på billedet nedenunder. Og skriv endelig, hvis du har ønsker til temaer eller bestemte personer, du gerne vil snage i køkkenet hos ♡

Vis mig dit køleskab: Emma Martiny - livstilsblogger, madskribent og kogebogsforfatter 1
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments