Vis mig dit køleskab: Ditte Ingemann – kogebogsforfatter, madskribent og fotograf

Vis mig dit køleskab: Ditte Ingemann

Jeg har fundet nogle seje foodies frem, som skal vise deres køleskab og madvaner i bloggens føljeton ‘vis mig dit køleskab’ frem henover det næste stykke tid. I dag er det Ditte Ingemanns tur (eller Ditsen som du måske kender hende fra Instagram). Mit håb er, at disse indlæg kan give et indblik i forskellige menneskers hverdag, spisevaner og (mad)valg. Jeg elsker selv at kunne snage lidt i andre menneskers køleskabe – det er sådan lidt Kender du typen-agtigt (som jeg elsker). Det bliver nogle mere teksttunge indlæg, men jeg håber, at de kan vise, hvor mange forskellige måder, der er at leve på og prioritere sine valg af madvarer.

Vis mig dit køleskab: Ditte Ingemann

Jeg tror, at Dittes madblog The Food Club var en af de første blogs, jeg fulgte. Og jeg har siden hen nydt at følge hendes madlavning både dér, på hendes Instagram, i hendes kogebøger eller de opskrifter, hun udvikler. Ditte laver smuk, simpel, grøn og flot mad. Hun er dygtig til at tage billeder og style, til at finde på og til at lave mad, som alle andre også kan lave. Hun har en helt klar stil, som er forholdsvis nem at kende, hvis man har fulgt med (som jeg har). Nemt, lækkert og indbydende. Jeg har glædet mig til, at Ditte skulle være med i dag.

Ditte skriver følgende om sig selv: “Jeg hedder Ditte Ingemann, er 39 år og bor på Nørrebro. Jeg arbejder som selvstændig kogebogsforfatter, madskribent og fotograf og står bag bloggen The Food Club. Jeg har en bachelor i Ernæring & Sundhed og har været selvstændig de sidste 8 år. Store dele af mit liv omhandler mad – jeg elsker at spise, tale, skrive, fotografere, lave og style mad. Jeg har især en stor passion for det grønne og vegetariske køkken og elsker at arbejde med grøntsager.“ Læs med og få indblik i Dittes madverden, hverdagsmad, fotostyling-tips, kogebogsskriblerier og meget mere.

Læs også andre “Vis mig dit køleskab”

Vis mig dit køleskab: Ditte Ingemann
Vis mig dit køleskab: Ditte Ingemann

Hvad spiser du på en helt almindelig dag? (morgen, frokost og aftensmad)?

Jeg spiser nok ikke som den typiske dansker, da jeg jo arbejder med mad, og derfor næsten altid har rester efter en opgave. Men jeg starter stort set altid min morgen på samme måde alle ugens dage, nemlig med en kop kaffe og en grøn smoothie med broccoli, squash, spinat, ingefær, gurkemeje, banan, hørfrø, kold te og andre gode sager… Den er jeg ret afhængig af. Til frokost spiser jeg ofte en form for fyldig salat, evt. sammen med rugbrød med æg eller hummus. Min aftensmad kan også sagtens være en fyldig salat, fx en nudelsalat med tofu, en gryderet, nem pasta med ovnbagte grøntsager og pesto eller en wrap med alt godt fra køleskabet – og nogle dage er det en pita falafel fra en af de mange gode steder på Nørrebrogade.

Nævn 3 ting du altid har i dit køleskab? Hvorfor?

 • Æg – fordi man kan altid lave et måltid med æg
 • Kraut – fordi jeg elsker fermenteret kål og det kan bruges til alverdens gode ting
 • Øl – bare fordi jeg rigtig godt kan lide en øl indimellem

Vil du fortælle lidt om kraut? Du har jo skrevet en kogebog om fermentering, og jeg har længe tænkt på at kaste mig ud i det. Hvilken er din favorit? Hvad bruger du det til?

Kraut er fermenteret kål og grøntsager, også kendt som sauerkraut, surkål. Det kan være den helt almindelige rød- eller hvidkål eller den finere sommerkål eller spidskål. Det vigtigste er dog, at hovedingrediensen er kål, da den har et højt naturligt indhold af mælkesyrebakterier. Når du laver kraut er hovedreglen, at der anvendes mindst 75 % kål og evt. 25 % andre grøntsager.

Kraut er en exceptionel måde at tilberede og bevare kål på, da de vitaminer og mineraler, der frigives med kålsaften og under normale omstændigheder vil forsvinde op i den blå luft, forbliver i krauten og gør godt i din krop, når du spiser den. Jeg spiser kraut hver dag; i salater, ovenpå min rugbrødsmad sammen med fx. hummus eller avocado, sammen med æg eller som tilbehør til aftensmaden. Jeg er ret glad for kraut med få ingredienser, fx. spidskål, æble og ingefær – min absolutte favorit er med friske hyldeblomster, men den kan jeg af gode grunde kun lave én gang om året.

Når nu vi er ved kogebøger, så har du jo skrevet en del efterhånden. Hvordan er det at skrive en kogebog? Og har du mon en favorit blandt dem?

Ja, jeg har efterhånden skrevet en del bøger – omkring 13 stk, og derudover er jeg ofte fotograf, stylist og/eller konsulent på andres kogebøger. Jeg elsker at skrive bøger og hele processen omkring en bogs tilblivelse – i øjeblikket skriver jeg på en ny kogebog om vegetarisk hverdagsmad, som udkommer efter sommer, og det glæder jeg mig meget til. Da jeg både er forfatter og fotograf på mine bøger, så er processen jo lidt anderledes for mig, da jeg er meget alene om projektet, og det har både sine fordele og ulemper.

kikærtepandekage med alt godt fra køleskabet
En almindelig frokost/aftensmad hos Ditte: kikærtepandekage med alt godt fra køleskabet 

Nævn 3 ting du aldrig har i dit køleskab? Hvorfor?

 • Kødpålæg – fordi langt det meste er noget skrammel (sorry)
 • Komælk – fordi jeg virkelig ikke bryder mig om smagen og aldrig har gjort det
 • Margarine – det behøver jeg nok næsten ikke at uddybe, men igen noget skrammel 🙂

Når nu du arbejder med mad og bruger en del tid på det i løbet af dagen, bliver du så nogensinde træt af at lave mad? Jeg tænker især, når det så kommer til dagens måltider – går du nogle gange med en nemmere løsning?

Jeg bliver sjældent træt af at lave mad, men jeg kan godt synes, at det er lidt ensomt at være alene om mine måltider – det er jo altid sjovere at have en at dele sin mad med. Men jeg prøver at dele ud til venner og bekendte, når jeg har stået en hel dag i køkkenet og lavet mad til fx en kogebog. Og efter sådan en dag, kan jeg faktisk godt bare have lyst til at hente noget take away i stedet for at spise noget af det, jeg allerede har lavet – det lyder nok lidt underligt, men så har jeg bare ikke lyst til min egen mad. Jeg ender som reglen med at spise hjemme alligevel, men så kan det sagtens være, at jeg kaste mig over en nem rugbrødsmad i stedet.

Hvor handler du henne? Og vælger du dine råvarer ud fra bestemte principper?

De fleste af mine råvarer er økologiske, og jeg handler i en god blanding af Netto, Irma, Torvehallerne og lokale grønthandlere på Nørrebro.

simreret med tomater, aubergine, kikærter og harissa
Simreret med tomater, aubergine, kikærter og harissa

Hvor finder du inspiration til din madlavning?

Stort set alle steder – det kan både være fra kogebøger, madmagasiner, tvprogrammer om mad, på mine rejser, en tur i supermarkedet, eller på et restaurantbesøg.

Hvad er det bedste måltid, du har spist?

Det var i Mexico, hvor jeg spiste på den meget populære restaurant Hartwood – faktisk nåede jeg at spise der to gange på fem dage. Fuldstændig fantastisk mad, drinks, selskab og omgivelser. Maden er frisk og krydret, og derudover har jeg en stor kærlighed til det mexikanske køkken.

Hvad er dit største fail i køkkenet? Har du nogensinde lavet noget, der gik fuldstændig galt?

Det var nok, da jeg som barn skulle lave kyskager og brugte min mors dild-eddike i stedet for alm eddike… Det blev i hvert fald nogle anderledes kyskager med en dejlig smag af dild og hvidløg 🙂

Hvis du kun kunne spise én ting eller ret resten af livet, hvad skulle det så være?

Croissanter – lige fra jeg var barn, har det været min favorit spise!

asian mexi bowl
Øverst: asian-bowl med bl.a kimchi, sorte ris og tofu + Nederst: boghvede-bowl med bl.a søde kartofler, rødbeder og en cremet cashewdressing

Jeg har fulgt dig på Instagram i mange år. Og du er super dygtig til at style og tage smukke madbilleder. Vil du dele et par tips til andre, der gerne vil blive bedre til det?

 • Lys: Hvis det er muligt, så brug altid naturligt lys. Mad ser bedst ud i naturligt lys, og der vil komme mange flere detaljer frem i maden ved at bruge naturligt lys frem for kunstigt.
 • Komposition/vinkel: Tænk over, hvordan maden præsenterer sig bedst og hav også fokus på, hvor meget der skal med i dit billede – sørg for, at der ikke er forstyrrende elementer, tænk over vinklen og giv dig god tid til at få billedet i fokus, så du undgår uskarpe billeder.
 • Baggrund: Tænk over baggrunde – det betyder rigtig meget for madens udtryk, om det er fotograferet på en rustik træbaggrund eller et skinnende, glat køkkenbord.
 • Farver: Jeg tænker ofte i farver og kontraster og sørger for, at min mad indeholder mere end én farve.
 • Regi: Det er vigtigt at tænke over hvilke skåle, fade, glas og tallerkener, du anretter maden i/på.

Hvad tænker du over, når du skal udvikle en opskrift? Starter du med en bestemt ingrediens eller smag? Og hvordan når du frem til slutresultatet – kaster du ting sammen i køkkenet, eller planlægger du lidt mere nøje?

Når jeg går i gang med at sammensætte en opskrift, tænker jeg altid i elementer, smagskomponenter og konsistenser – maden skal ikke bare smage af noget, men også have tekstur og være smuk. Jeg har altid det visuelle for øje og prøver både at stimulere syns- og smagssansen, når jeg laver mad. Nogle gange ser jeg retten for mig først og har en idé om, hvad der vil fungere godt på et billede, og ud fra det sammensætter jeg opskriften. Andre gange tager jeg udgangspunkt i én råvare; fx knoldselleri og tænker, hvordan det bedste kan tilberedes, og hvilke smagsgivere der passer godt til den, og ud fra det eksperimenterer jeg så i køkkenet. Jeg er ret god til at kigge i køkkenskabene og køleskabet og ud fra det blive inspireret og sammensætte et måltid – nogle gange rammer jeg plet og kan bruge retten til fx en bog eller artikel, og andre gange bliver det knapt så godt, og så kommer opskriften ikke videre.

Og til sidst: Hvilke ingredienser er gode at have i sit køkken, hvis man altid vil kunne smide en hurtig ret sammen eller peppe en kedelig ret op?

Det er altid godt at have krydderurter, citron, pasta og en form for ost – så kan man næsten altid lave en hurtig, simpel og velsmagende pastaret.


Tak til dygtige Ditte for at være med i denne omgang af “Vis mig dit køleskab”! Hvis du har lyst til at følge med i hendes inspirerende og flotte madunivers, kan du finde hende på Instagram ved at trykke på billedet nedenunder ♡

Vis mig dit køleskab: Ditte Ingemann - kogebogsforfatter, madskribent og fotograf 1
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments