Annonce

Vis mig dit køleskab: Olivier – selvlært kok, bæredygtighed og stop madspild

Vis mig dit køleskab Olivier/Minimer

I dag får I en lidt anderledes version af ‘Vis mig dit køleskab’ – nemlig i en kok/spisebar-edition. Indlægget skal som altid give et indblik i forskellige menneskers hverdag, spisevaner og (mad)valg. Jeg elsker selv at kunne snage lidt i andre menneskers køleskabe – det er sådan lidt Kender du typen-agtigt (som jeg elsker). Men i stedet for at skulle hjem til en person i dag, så skal vi forbi Olivier og hans spisebar Minimer i en ‘Vis mig dit køleskab – spisebar-edition’. Det har jeg glædet mig til!

Vis mig dit køleskab: Olivier – selvlært kok, bæredygtighed og stop madspil

Jeg kender egentligt først og fremmest Olivier, fordi han er kæreste med min rigtig gode veninde Maria. Men jeg er faktisk ikke begyndt at lære Olivier rigtigt at kende, før indtil for et lille års tid siden. Olivier er enormt dygtig og passioneret, og det skinner altid igennem, når jeg snakker med ham.

Olivier kan komme op med lækre og smagsfulde retter ud fra de mest simple ingredienser. Og er ikke mindst dygtig til at bruge hele råvaren, hvilket han også praktiserer i deres fælles spisebar Minimer på Vesterbro, hvor de netop forsøger at mindske madspild og vise, hvordan vi sagtens kan lave lækker mad ud fra uperfekte råvarer. Alt det kan du læse meget mere om her. Oliviers kæreste Maria har faktisk også gæstet denne føljeton, så hvis du vil se, hvordan der ser ud i køleskabet hjemme hos dem privat, kan du læse Marias indlæg her.

Olivier skriver følgende om sig selv: “Mit navn er Olivier, jeg er 26 år og plejer at definere mig selv som selvlært kok. Det vil sige, at jeg har arbejdet med mad, siden jeg fik mit første job i min fars køkken som 12 årig. Jeg driver til dagligt en lille madbiks på Dybbølsgade, Vesterbro, der hedder Minimer, hvor vores fokus er at minimere madspild, da jeg faktisk synes madspild er et af de største problemer, vi som samfund står med.“ Læs med og få indblik i Oliviers madkærlighed (der tydeligt skinner igennem herunder), hans viden om råvarer, kvalitet og madnydelse og ikke mindst alle hans gode tips til lækker hverdagsmad, der stopper madspild.

Læs også andre “Vis mig dit køleskab”:

Vis mig dit køleskab Olivier/Minimer
I køleskabet (hos Minimer): Står der lidt vin, mejeri og kapers på den ene hylde, på den anden har Olivier alle sine syltede og fermenterede ting, f.eks fermenteret selleripulp og syltede kålstokke.

Hvad spiser du på en helt almindelig dag? (morgen, frokost og aftensmad)?

Jeg spiser næsten altid brød eller rugbrød til morgenmad, gerne med et godt lag smør og noget pålæg, allerhelst spegepølse. Til frokost får jeg gerne det, som jeg har lavet i butikken. Det kunne f.eks. være en asiatisk rissalat med broccoli, stegte løg og soya. Til aften tager jeg som regel noget med hjem fra butikken – det kunne være et kyllingelår, lidt perlebyg og en sauce med noget fløde. Kan godt lide at holde det så simpelt som muligt.

Nævn 3 ting du altid har i dit køleskab? Hvorfor?

  • Smør – jeg elsker simpelthen bare smør. Det kan så mange ting og kan give nærmest hvilken som helst ret mere mening.
  • Fløde – må indrømme, at jeg er en sucker for fede mejeri produkter. Jeg spiser faktisk mindre kød, end jeg gjorde engang, men dér kommer fløde og smør ind som nogle fantastiske produkter til både at give fylde og smag. Og nævn lige én ting fløde ikke er godt til? Jeg synes faktisk, at der er en tendens til, at naturligt ”fede” produkter bliver udskammet lidt. Og jeg oplever ofte, at folk nærmest kigger lidt mærkeligt, når man bruger smør eller fløde, mens de intet problem har i at spise en pose haribo-slik på en time. Naturligt fede produkter som smør og fløde mener jeg faktisk er godt for os, så længe det bliver indtaget i normale mængder.
  • Kapers – jeg er helt vild med kapers, og jeg bruger det rigtigt tit, hvis jeg lige skal smække en hurtigt ret sammen. Det salte knæk, det kan give til en ret, er jeg virkelig fan af.

Nævn 3 ting du aldrig har i dit køleskab? Hvorfor?

  • Sukkerfrie produkter – jeg synes dels, at det smager forfærdeligt, og så ved jeg ikke, hvad det skal gøre godt for.
  • Færdiglavet mayonnaise – jeg kan bedre lide at lave det selv, både fordi det smager bedre, og så er det meget billigere at lave selv.
  • Letmælk – ligeså stor fan jeg er af fede mejeriprodukter, ligeså lidt bryder jeg mig om mejeriprodukter, hvor man bevidst har fjernet fedtet. Letmælk, skummetmælk og minimælk hverken smager af noget eller har nogen næringsmæssig værdi i min verden. Skal man have mælk, skal det være økologisk sødmælk – både fordi det smager bedre, men så får man også en meget bedre sammensætning mellem omega 3 og omega 6, som generelt bare er bedre for os mennesker.

Hvor finder du inspiration til din madlavning?

Jeg får selvfølgelig inspiration, når jeg er ude og spise. Men oftest bliver jeg faktisk mest inspireret, når jeg får nogle råvarer i hånden. Oftest fortæller de, hvilken vej jeg skal gå med en ret. Hvis en appelsin f.eks er syrlig, så skal den have noget sødt modspil, og hvis den omvendt er sød, så skal den måske have noget syrligt eller salt modspil. Og så bliver jeg bare rigtig inspireret af sæsonerne. Jeg får altid julelys i øjnene, når de første danske asparges kommer. Eller de første fjordrejer mmmhhh.

Vis mig dit køleskab: Olivier - selvlært kok, bæredygtighed og stop madspild 1
En ret Olivier normalt vil spise til hverdag: et stykke kyllingelår, lidt kartofler og rosenkål og så en cremet kyllingesauce.

Hvad er det bedste måltid, du har spist?

Det kommer til at lyde lidt kliché, men mit første måltid på Noma. Det var før Noma blev rigtig verdenskendt. Jeg var 15 år gammel og havde sparet op i ret lang tid. Jeg tog derind med min far, som også er kok, og vi blev simpelthen blown away. Det kan lyde lidt langt ude, men vi drømte faktisk om retterne om natten, og jeg kan til den dag i dag næsten huske alle de 15-20 serveringer, vi fik. FULDSTÆNDIG fantastisk.

Hvad er dit største fail i køkkenet? Har du nogensinde lavet noget, der gik fuldstændig galt?

Der er så mange, at jeg helt bevist har valgt at fortrænge dem! Men jeg har efterhånden skilt ret mange ting. Jeg er ikke den store dessertkok og oftest, når jeg har prøvet at lave desserter, så er de skilt for mig.

Hvis du kun kunne spise én ting eller ret resten af livet, hvad skulle det så være?

Friskbagt surdejsbrød med saltet smør. Det er så simpelt men alligevel så helt ekstraordinært godt. Skal det være en ret, så må det blive dampede danske asparges med friskpillede fjordrejer og sauce Mousseline. Det er en ret, jeg altid har fået til min fødselsdag, og den er så sæsonbaseret og smager bare mega godt.

Vis mig dit køleskab: Olivier - selvlært kok, bæredygtighed og stop madspild 2

Du er super dygtig til at lave simple, men lækre og smagsfulde retter med få ingredienser. Det er i hvert fald et skill, der er godt at have. Har du nogle gode råd til andre, der gerne vil blive god til samme?

Less is more. Jeg bruger som regel altid kun 3 råvarer, som jeg baserer min retter på. Og derfra kan jeg så tilsætte f.eks. krydderier mm. Det er vigtig for både at holde fokus på det, man laver og ikke overkomplicere, men også smagsmæssigt giver det bedre mening at lade få ting stå frem. Og så tænker jeg altid i de 5 grundsmage. Hvis noget er sødt, så skal det have lidt syre og måske noget salt. og hvis noget er surt, så skal det måske have lidt sødt. Det gør, at man kan balancere sin madlavning ret godt.

I er derudover hos Minimer også virkelig dygtige til at få brugt hele grøntsagen og i det hele taget at bruge mange grøntsager i jeres retter. Har du tips til at integrere flere grøntsager i madlavningen, uden at det hele bliver lidt for “sundt”?

Dels det jeg skrev tidligere omkring at bruge ”fede” mejeriprodukter. Det gør, at man får noget dybde i sin madlavning med grøntsager og ikke føler, man ”mangler” noget. Det samme gælder med at få noget umami ind, f.eks soya, miso. Det er tit dér, forskellen ligger. Mange synes også, at de tit ikke bliver rigtig mætte, og her synes jeg et godt tip er at bruge nogle bælgfruter, altså kikærter, bønner mm. De er gode at komme i grønsagsretter for fylde.

Hvordan bliver man i det hele taget god til at undgå madspild? Måske du har nogle tips til, hvor man kan starte?

Det lyder måske nemmere sagt end gjort. Men brug din sunde fornuft, smag og duft til tingene og vær nysgerrig. Bare fordi en mælk er ”løbet” på dato, betyder det altså ikke, at den er dårlig: åben den og duft til den. Hvad angår specielt grøntsager, så gælder det nogle gange om at tænke ud af boksen. Kunne jeg bruge den der stok til noget, hvis jeg nu bare lige skræller den? Her bliver mange bange for at lave fejl i stedet for at prøve. Det kan jo være, det lykkes. Og så handler det nogle gange også om at få brugt op i stedet for hele tiden at købe nyt.

Og til sidst: Hvilke ingredienser er gode at have i sit køkken, hvis man altid vil kunne smide en hurtig ret sammen eller peppe en kedelig ret op?

Nogle af dem har jeg allerede nævnt. Har man smør, fløde, æg, kapers, citron og soya, så kommer man altså rigtig rigtig langt. Med de seks ingredienser kan man any day lave et virkelig lækkert og velsmagende måltid mad.

_____________________________________________________________________________________

Tak til Olivier for et super inspirerende indlæg, og fordi han vil være med. Hvis du vil følge med i al den lækre mad, Olivier og Maria laver og serverer, så kan du klikke hen til Minimers Instagram på billedet herunder.

Vis mig dit køleskab: Olivier - selvlært kok, bæredygtighed og stop madspild 3
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments