Vis mig dit køleskab: Henriette – familiemor og kvalitetsbevidst

Vis mig dit køleskab: Henriette - familiemor og kvalitetsbevidst 1

Det er tid til tredje indlæg i bloggens nye føljeton ‘vis mig dit køleskab’, og jeg håber, at I vil tage godt imod det. Mit håb er, at disse indlæg skal give et indblik i forskellige menneskers hverdag, spisevaner og (mad)valg. Jeg elsker selv at kunne snage lidt i andre menneskers køleskabe – det er sådan lidt Kender du typen-agtigt (som jeg elsker). Det bliver nogle mere teksttunge indlæg, men jeg håber, at de kan vise, hvor mange forskellige måder, der er at leve på, prioritere sine valg af madvarer og ikke mindst inspirere.

Vis mig dit køleskab Henriette

I dag skal du møde Henriette – min mor hvis du ikke skulle have gættet det allerede. Jeg har nævnt hende en del gange før på bloggen, men nu er du online med ansigt mor;) Hun arbejder til daglig som Asset Manager og bor i Roskilde med min far og søster. Jeg har valgt at tage min mor med i ‘Vis mig dit køleskab’, fordi jeg ved, at hun ville kunne vise en lidt anderledes livsstil. Jeg kender nemlig ikke nogen, der har så mange lækre ting i både skabe og skuffer som min mor – nogle gange mere end på billedet. Jeg ved, at hun har penge til at købe det, hun har lyst til, og det er, synes jeg, spændende at høre, hvad hun bruger dem på.

Det er min mor, der tog mig med i køkkenet som lille og dermed startet hele min madglæde. Hun har lært mig om klassiske retter og teknikker, og så har jeg kunne lære hende lidt om mere moderne mad, eksperimentering og nye ingredienser. Og så kan jeg læse herunder, at hun faktisk minder meget om mig selv på mange punkter. Læs med herunder og få indblik i Henriettes hverdag, madvaner og gode tips.

Læs også tidligere “Vis mig dit køleskab”:

Vis mig dit køleskab: Henriette - familiemor og kvalitetsbevidst 2
Vis mig dit køleskab: Henriette - familiemor og kvalitetsbevidst 3

Tænker du over, hvad I spiser derhjemme?
Jeg tænker i høj grad over, hvad jeg spiser – både i forhold til sundhed men også i forhold til smag, sæsonvarer og udseende af maden. Alle elementer er vigtige for mig i forhold til min kost. Vi kan omvendt også godt lide søde sager, men her er kvalitet vigtig for mig. Jeg kan sagtens lade wienerbrød og slik være, men en lækker hjemmebagt kage eller kvalitetschokolade har jeg svært ved at modstå. Vi prøver overvejende at spise kød/kylling/fisk med grøntsager og ingen søde sager i hverdagene.

Nævn 3 ting du/I altid har i dit køleskab?
Vi har altid øko citroner, tyk mørk pålægschokolade (Løgismose fra Netto) og øko æg i køleskabet. Jeg bruger næsten altid øko citroner i min mad eller i kager/desserter. Jeg elsker syrlige ting og syntes, at citron (både skal og saft) tilføjer en god smag til rigtig meget mad. Den tykke mørke pålægschokolade er en af mine guilty pleasures. Spiser det i weekenden på mine nybagte surdejsboller. Æg er godt at have, så kan man altid lave en omelet med ristet rugbrød og stegte grøntsager, hvis det skal være nemt og hurtigt.

Nævn 3 ting du/I aldrig har i dit køleskab?
Indmad, stegemargarine og grøntsager der bør ligge udenfor køleskabet. Jeg er meget lidt kræsen og spiser (næsten) alt. Jeg elsker at prøve ny mad. Men indmad bryder jeg mig ikke om. Især lever har jeg haft det meget svært med, siden jeg var barn. Jeg prøvede for et par år siden at smage et stykke veltilberedt kalvelever men måtte give op efter 2 bidder. Det smager simpelthen for bittert og har en underlig konsistens. Stegemargarine hører vist min forældres generation til. Der er absolut ikke noget godt at sige om denne madvare, andet end at den vist nok er god at stege i. Endeligt er der madvarer, som jeg ikke har i køleskabet, fordi de mister smag eller får ødelagt konsistensen af det. Dette gælder blandt andet tomater.

Hvor finder du inspiration til din madlavning?
Jeg finder inspiration på internettet, Instagram, i kogebøger og i blade. Jeg er typen, der søger rigtig meget inspiration men sjældent holder mig 100 % til en opskrift. Når jeg skal have gæster, kan jeg godt lide at lave noget, gæsterne ikke har fået før. Men i hverdagene er det i 80 % af tiden de samme ca. 20 opskrifter, jeg vælger imellem.

Vis mig dit køleskab: Henriette - familiemor og kvalitetsbevidst 4

Hvad spiser du/I på en helt almindelig dag?
På hverdage spiser jeg morgenmad på arbejdet, da jeg møder ved 7-tiden. Her spiser jeg et A38 med hjemmelavet granola lavet i ovnen med en masse grovvalsede havregryn, kerner, mandler, kokosflager, krydderier og kun sødet med banan (denne opskrift). Til frokost spiser jeg i vores lækre kantine på arbejdet. Her vælger jeg tit kød/fisk med grøntsager eller rugbrød med f.eks. æg eller røget makrel. Om eftermiddagen spiser jeg lidt knækbrød eller et æble. Jeg har en pakke knækbrød stående i skabet på mit arbejde for ikke at forfalde til noget sødt, når blodsukkeret falder om eftermiddagen.

Til aftensmad er det ofte kylling og ellers noget kød eller fisk. Hertil altid grøntsager og ofte kartofler/ris/pasta.I det seneste års tid har vi forsøgt at indføre en – to dage om ugen uden kød. Det er nok mest mig, der syntes det er en god ide, men det passer mig fint både ernæringsmæssigt, men også af hensyn til økonomi og miljø.

Hvad er dit største fail i køkkenet?
Jeg skulle en gang lave en dessert med nogle belgiske vafler, hindbær og en karamelsauce lavet i et fad i ovnen. Hver for sig lyder det jo som lækre ingredienser og burde ikke kunne gå galt. Om det var forkerte mængdeforhold, eller hvad der gik galt, ved jeg faktisk ikke, men det var en katastrofe.

Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har spist?
Uhhh den er svær. Jeg har spist på rigtig mange gode restauranter i mit liv, herunder blandt andet Falsled Kro, Dragsholm Slot, Era Ora. Steder hvor du får serveret den ene gode ret efter den anden. Hvor du håber det aldrig ender, selvom du faktisk ikke kan spise mere. Men jeg har også spist nogle steder i verden på mine rejser, hvor stedet og udsigten fra restauranten gjorde, at et udmærket måltid smagte helt fantastisk. Sidste år var jeg i Vietnam på øen Phü Quöc. Her sad vi i vandkanten i mørket med havets brusen for ørerne og med månen og stearinlys som eneste lys. Fantastisk sted der gjorde måltidet til noget helt særligt!

Hvis du kun kunne spise én ting eller ret resten af livet, hvad skulle det så være?
Det kan jeg simpelthen ikke vælge. Jeg er et madøre ud over alle grænser. Der er så mange madvarer, jeg rigtig godt kan lide. Hvis jeg absolut skal vælge, må det blive friskbagt brød med smør. Selvom det ikke er det sundeste valg. Jeg elsker simpelthen friskbagt brød. Jeg har ”arvet” en surdej fra Anna og har gennem længere tid været inde i en god rutine med at bage luftige surdejsboller hver weekend. Jeg kan holde gang i surdejen ved at bage en gang ugentligt.

Vis mig dit køleskab: Henriette - familiemor og kvalitetsbevidst 5

{En helt almindelig aftensmad: Rester af lasagne a la lasagne og salat af gulerødder, æbler, citron og mandler}

Nu ved jeg jo, at I, modsat mig på SU, har mere plads i budgettet til at bruge penge på mad. Vil du fortælle lidt om jeres prioriteter i forhold til, hvad I vælger at bruge penge på?
Vi har altid brugt mange penge på mad. Jeg har svært ved at gå på kompromis med kvaliteten af det, jeg køber. Jeg laver den mad med de råvarer, jeg har lyst til og er i den heldige situation, at jeg har råd til at købe kvalitet. Omvendt kan jeg ikke lide at smide mad ud og er derfor god til at bruge rester. Det giver mig lidt god samvittighed, når jeg nu bruger en del penge på mad. Jeg laver ind imellem ”ryd køleskabet” retter som eksempelvis omelet, som oftest smager rigtig godt.

Er der en forskel på den måde, I spiser på nu, i forhold til den måde I spiste på, da vi børn var små?
Da børnene var små, var maden mere traditionel og børnevenlig. Vi kan godt rigtig godt lide krydret /stærk mad, men det spiste vi ikke, da børnene var små. Grøntsager var også dengang noget, vi fik rå og ved siden af den øvrige mad. Og ofte begrænset til gulerødder, agurker, tomat, rød peber og sukkerærter.

Har du nogle god råd til andre i samme situation som dig?
Læg en madplan og indkøbsseddel for den kommende uge og køb stort ind én gang om ugen, kun suppleret undervejs af mælk, brød og lign. På den måde sikrer man variation og færre indkøb, hvilket betyder færre impulskøb og måske dermed mindre udsmidning af madvarer. Planlæg 1 – 2 dage om ugen som kødfrie. Gem rester i køleskabet/fryseren og planlæg evt. undervejs en restedag, hvor forskellige rester serveres for familien. Så kan hver person få sin yndlingsret denne aften. Lav mad til to eller tre dage og spis det samme i flere dage i træk eller put det i fryseren. Det sparer både tid og penge. Brug så i stedet pengene på kvalitet i de madvarer, du køber.

___________

Tak til min søde mor for at være med i “Vis mig dit køleskab”! Lad mig endelig høre, hvad I synes om disse indlæg. Og skriv endelig, hvis I har ønsker til temaer (som SU, vegetar eller lignende) eller bestemte personer, som I gerne vil snage i køkkenet hos ♡

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments