Valnøddeboller – langtidshævede og nemme

Valnøddeboller - langtidshævede og nemme

Langtidshævede valnøddeboller. Jeg elsker brød og boller, der er fyldt med lækre ting. Mysli i mysliboller, tranebær, chokolade eller nødder, og jeg har i lang tid haft lyst til at bage min egne langtidshævede valnøddeboller. De let bitre nødder er nemlig virkelig gode i brød og boller og giver et dejligt bid til bollerne. Jeg bagte dem for et par weekender siden, og jeg har heldigvis nydt godt af dem fra fryseren. Jeg har dog lige spist den sidste, så jeg må lige lave en ny portion.

De bedste valnøddeboller

Disse valnøddeboller er super nemme at lave, kræver ingen æltning og er dermed uden røremaskine. De er lavet med lidt fuldkornsmel, hørfrø og knasende valnødder. De tager vitterligt 3 minutter at røre sammen, og så skal dejen langtidshæve på køkkenbordet, så de får den lækreste smag. Det er lidt svært at forklare, men det smager en smule mere af surdejsboller end almindelige boller, selvom der ikke er surdej i. Hvis du ikke er til valnødder, kan du sagtens komme andet fyld med hasselnødder, mandler, tørrede tranebær eller lignende i. Det vil helt sikkert også være godt. Ps. de er fryservenlige.

Valnøddeboller - langtidshævede og nemme
Valnøddeboller - langtidshævede og nemme

Uden køleskab – hæv dine boller på køkkenbordet

Det er så genialt med de her boller, at de kan hæve på køkkenbordet eller endda udenfor, hvis vejret er til det. Ofte støder du sikkert på koldhævede boller, og det elsker jeg også. Men når du langtidshæver dem på køkkenbordet som her, udvikler de en let syrlig smag, som havde du fx tilsat lidt surdej. Og det elsker jeg.

Det er dog vigtigt at bemærke, at hævning på køkkenbordet kun fungerer i de rette temperaturer og ikke hele året. I sommermånederne er det formentligt for varmt, og så vil de overhæve. Du kan se det, hvis din dej har hævet meget allerede de første par timer – her sætter jeg dem simpelthen bare i køleskabet, inden jeg går i seng, når de har hævet nogle timer på køkkenbordet. Men i de koldere måneder er det intet problem. Og i de måneder, hvor det er okay varmt indenfor men 10-15 grader udenfor, kan du sætte dejen udenfor.

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Valnøddeboller - langtidshævede og nemme

Valnøddeboller – langtidshævede og nemme

Opskriften på disse valnøddeboller er nemme at lave og skal hæve over natten på køkkenbordet. Opskriften giver 8 større eller 10 små boller.
4.67 fra 3 stemmer
Antal: 8 stk
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse20 minutter
Hævetid10 timer

Ingredienser

  • 5 dl vand (lillefingervarmt)
  • 8 g gær
  • 1 spsk honning
  • 1 tsk fint salt
  • 150 g fuldkornsmel
  • 400 g hvedemel
  • 2 spsk hørfrø
  • 100 g valnødder

Fremgangsmåde

Aftenen før

  • Rør gær og honning ud i vandet i en skål.
  • Tilsæt salt, fuldkornsmel og hvedemel og rør rundt, til det er blandet godt sammen. Bare et minut eller to.
  • Hak valnødderne groft og rør dem i dejen sammen med hørfrø.
  • Kom film eller låg over skålen og lad det stå på køkkenbordet natten over.
  • OBS: Er det i de varmere måneder af året, er hævning på køkkenbordet nok for varmt, og din dej vil overhæve. Lad den i stedet stå nogle timer på køkkenbordet her, og sæt den så på køl inden sengetid, hvis du kan se, at den allerede har hævet en del (fx x3 sin egen størrelse).

Om morgenen

  • Tænd ovnen på 250 grader over-undervarme (eller så højt din ovn kan).
  • Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord.
  • Fold forsigtigt dejen ind over sig selv et par gange og brug så en skarp kniv eller lignende til at skære 8 boller ud og lægge dem på en bageplade med bagepapir.
  • Når ovnen er varm, sætter du bollerne ind, skruer ned på 220 grader og bager dem i cirka 18-20 minutter.
  • Lad dem afkøle lidt, inden du spiser bollerne.
Del med nogen du holder af
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments