I dag får du opskriften på portionsanrettet tiramisu i glas. Tiramisu er nok en af mine absolutte yndlingsdesserter. Jeg husker fra min barndom, at min mor har lavet det, men det var aldrig rigtig mig – sikkert på grund af den lidt for voksne kaffe- og eventuelle alkoholsmag. Men efter et par år smagte jeg igen den klassiske italienske dessert, og jeg var med det samme forelsket. Åh tiramisu er godt! Og nemt. Her har jeg lavet en portionsanrettet version, der er perfekt til gæster eller til at afslutte en god italiensk middag.
Opskrift på nem tiramisu
Tiramisu er en super nem dessert at lave. Du kan i hvert fald lave den på 15-20 minutter, og så skal den bare sætte sig på køl, gerne natten over. Det vil sige, at du sagtens kan lave den dagen før og så drysse med kakao inden servering.
Kender du ikke tiramisu (er det på tide!), så kan jeg fortælle dig, at det er en super cremet og lækker mascarponecreme baseret på æggesnap, luftige æggehvider og mascarpone lagt i lag med ladyfingers, der dyppes i en blanding af kold, stærk kaffe og alkohol – i dette tilfælde mandellikøren amaretto, som er min favorit. Det hele drysses med god kakaopulver, der afrunder desserten på den bedste måde.
Tiramisu i glas
Selvom tiramisu nok oftest serveres i et stort fad, hvor man kan scoope en stor ske op på tallerkenen, så synes jeg, at der er noget fint i at portionsanrette dem og servere tiramisu i glas. Det kan ligesom være en lidt mere enkel og fin dessert i en perfekt størrelse efter eksempelvis en god italiensk menu til gæster. Du kan dog også sagtens lave denne opskrift i et lille fad og servere den sådan, hvis du vil.
Er du vild med lignende kaffe-desserter som denne tiramisu i glas, så skal du også prøve min luksus gammeldags æblekage med kaffe-chokoladecreme, en frisk og cremet kaffeis med oreos, den tunge men gode kaffe cheesecake med saltkaramel eller en chokolademousse med kaffe og bastogne-kiksebund.
Laver du denne tiramisu i glas eller en af mine andre opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Tiramisu på glas
Ingredienser
- 4 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
- 90 g sukker
- 2 æggehvider (evt. pasteuriserede)
- 250 g mascarpone
- 15 ladyfingers (måske lidt flere, hvis du laver et helt fad)
- 3½ dl kaffe (kold og stærk)
- ¾ dl amaretto
- god kakaopulver (til drys)
Fremgangsmåde
- Pisk æggeblommer og sukker sammen til en lys og luftig æggesnap.
- Pisk mascarpone i æggesnapsen.
- Pisk æggehviderne stive i en anden skål – så meget at de ikke ryger ud, hvis du vender skålen på hovedet.
- Vend forsigtigt hviderne i æggesnapcremen, til du har en luftig og ensartet creme.
- Tag 6 glas eller et lille fad frem. Knæk ladyfingers i halve, hvis du anretter i glas.
- Bland kaffe og amaretto i et lille fad og dyp ladefingers i. Dyp dem hurtigt for mild kaffe/amaretto smag eller lad dem suge lidt mere for stærkere smag.
- På glas: kom 3 halve, dyppede ladyfingers i bunden, 2-3 spsk creme ovenpå, 2 halve, dyppede ladyfingers ovenpå og 2-3 spsk creme på. Forsæt med resten af glassene.
- For fad: fordel halvdelen af de hele, dyppede ladyfingers udover bunden, hæld halvdelen af creme udover, resten af de dyppede ladyfingers og så den resterende creme.
- Dæk din tiramisu til og sæt den på køl i minimum 6 timer og meget gerne natten over.
- Ved spisning skal du drysse (fx med en si) godt med god kakaopulver på toppen af din tiramisu, så det danner et fint lag.
Portionsanrettet tiramisu
Der er som sagt noget ved sådan en portionsanrettet tiramisu i glas. Vælg nogle fine glas – det kunne også være høje glas a la rødvinsglas eller martini-glas. Vælg en passende størrelse, så man hverken går sulten eller mæt derfra. Min kæreste jokede lidt med, at han sagtens kunne have spist det dobbelte af denne, men man skal også lære, hvornår det er lidt men godt. Og det får man bestemt her. Jeg synes, at opskriften delt i seks er helt perfekt.
Nem dessert
Der er ikke noget som en god dessert at slutte en dejlig middag af på. Forestil dig et hovedretsbord af små retter som solmodne tomater med flydende burrata og frisk basilikum, små ravioli fyldt med spinat med en brunet smørsauce, lidt lækkert brød med god olivenolie og måske nogle lækre grillede fisk, sardiner i olie eller lignende. Og så afslutte det hele med den bedst tænkelige dessert til netop sådan en middag. Tiramisu.