I dag får du en opskrift på en rustik tomattærte med mascarpone og en grov, hjemmelavet pesto. Jeg elsker elsker elsker tærter i alle former! Det er faktisk ofte det, jeg tyer til, når jeg ikke ved, hvad aftensmaden skal stå på, eller jeg bare gerne vil have noget, jeg ved altid er godt. Tærte. Nogle gange laver jeg i stedet en rustik tærte – også kaldet galette. En fransk version af en tærte uden form, hvor du bukker kanterne ind over fyldet og på den måde holder det inde. Super nemt og dejligt hvis du ikke lige har en tærteform eller vil prøve noget nyt.
Opskrift på tomattærte
Denne opskrift opstod egentligt, fordi jeg havde helt vildt lyst til tomater, og så havde jeg en rest mascarpone og et bundt frisk persille. Og det stod med det samme ret klart, at det var oplagt at gå den italienske vej smagsmæssigt og sikke en kombination. En sprød tærtebund med et saftigt fyld af smagsfulde tomater på en bund af en grov, hjemmelavet persillepesto og mascarpone. Egentligt super simpelt og oplagt men alligevel anderledes og smukt.
Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve opskriften på tomatrisotto med pesto eller spinatgalette med soltørrede tomater og gedeost.
Rustik tomattærte aka. fransk tomatgalette
Som sagt er det her en opskrift på en lidt mere rustik version af en tomattærte, hvor kanterne bøjes ind over fyldet, og du skal ikke bruge en tærteform. Jeg elsker galetter, fordi de kan noget andet. De er heller ikke så “æggede” som tærter med en æggemasse. Du vil sagtens kunne lave den som en almindelig tærte, men så mangler der nok lidt æggemasse til at samle den. Så kan du røre et par æg sammen med lidt mælk eller mascarpone og hælde det ud over.
Tomattærte med mascarpone og persillepesto
Tomater, mascarpone og persille er jo allerede gode venner. Du ville også kunne bruge frisk basilikum. Det ville også være lækkert på en pizza eller en pastaret, og man går heller aldrig galt i byen med en hjemmelavet pesto. Det pepper virkelig et måltid op, og du kan næsten altid lave en form for pesto, der passer til det meste og giver masser af smag.
Jeg vil servere den rustikke tomattærte med en fyldig salat til. Så burde du nemlig have mad til 3-4 personer. Den smager også skønt kold dagen efter, hvis du har rester tilovers.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Rustik tomattærte med mascarpone og pesto
Ingredienser
Dej
- 2½ dl hvedemel
- 1 dl fuldkornsmel
- 65 g smør (blødt)
Fyld
- 100 g mascarpone
- 250 g cherrytomater
- 50 g parmesan (+ 25 g til pestoen)
- 1 æg (eller ½ mælk)
Pesto
- 1 bundt persille (eller basilikum)
- 1 dl mandler
- ¼ citron
- salt
- olivenolie
Fremgangsmåde
- Start med at riste mandlerne i ovnen ved 175 grader i 6-8 minutter. Køl af.
- Lav dejen: Smuldr smørret i melet med 1/2 tsk salt. Tilføj vand til du har en samlet dej (ca ½-¾ dl). Stil den på køl, imens du laver resten af fyldet.
- Halver alle tomater og drys med fint salt. Lad dem stå i 10 minutter og dup saltet af igen – sådan fjerner vi lidt af væsken fra tomaterne.
- Lav pestoen ved at blende de ristede mandler med persille, citronsaft, de 25 g parmesan, et nip salt og et godt skvæt olivenolie. Blend og tilsæt olivenolie til du har en grov, tyk pesto. Smag til.
- Rul dejen ud til en nogenlunde rund cirkel mellem to stykker bagepapir. Den skal være 2-3 mm. tyk.
- Smør mascarpone ud på bunden men undlad at komme fyld på de yderste 2-3 cm – der skal dejen nemlig foldes indover fyldet.
- Kom ¾ af pestoen ovenpå mascarponen og riv de ca 50 g parmesan fint ud over.
- Fordel de halve tomater ovenpå med den flade den op og fold kanterne ind over fyldet. Sørg for at få lukket hullerne.
- Pensl siderne med pisket æg eller mælk og bag tomattærten i 25-30 minutter. Lad den køle en smule, klat resten af pestoen på toppen og server.