Mød min nye yndlingssalat med ristet blomkålscouscous. Vil du med et smut til Marokko? Måske med et snert af asiatisk dressing? Det lyder måske som en anderledes kombination, men jeg lover dig, at det er godt. Det er en skøn måde at spise endnu flere grøntsager på – næsten uden at mærke det. Det er de ristede blomkålscouscous i hvert fald en del af grunden til. Vendt med en masse lækre ting og toppet med en af mine favorit dressinger.
Opskrift på salat med blomkålscouscous
Måske du er vild med blomkålscouscous, måske du aldrig har smagt det før, eller måske du har smagt det og syntes, at det var lidt kedeligt. Jeg har ofte set det blive brugt som en sundere erstatning til ris og en måde at spise flere grøntsager og færre kulhydrater. Jeg vil nok oftest foretrække ris, fordi jeg måske har været en af dem, der ikke helt var med på vognen.
Men nu har jeg givet mig i kast med en ristet version, der inden bagning vendes med forskellige gode smagsgivere. Og det kan virkelig noget! Det giver en ristet og dybere smag og bryder den lidt rå blomkålskonsistens. Alt det er vendt med masser af frisk persille og mynte, granatæblekerner, avocado, feta, ristede mandler og citronskal. Altsammen toppet med gomadressing – en asiatisk sesamdressing.
Er du glad for denne opskrift, skal du også prøve min quinoasalat med varmrøget laks og gomadressing, mine ovnbagte blomkål med kikærter og karry eller måske sticky panko blomkål med honning-sojamarinade.
Sundere alternativ til ris – grøntsagsris og blomkålsris
Som skrevet ovenover bliver blomkålscouscous, også kaldet blomkålsris, ofte brugt som et sundere alternative til ris. Eller som en måde at spise endnu flere grøntsager på. Måske du selv har smagt det før. Jeg synes personligt ikke helt, at det kan måle sig med ris i måden at give mere fylde og suge saucen til sig. Til gengæld synes jeg, at det fungerer helt genialt i en salat. Og især i en ristet version som den her, hvor smagen intensiveres. Det kan bestemt anbefales.
Mellemøstlig salat møder asiatisk dressing
Mange af ingredienserne i denne salat med blomkålscouscous er med et mellemøstligt præg og sender tankerne mod Marokko. Garantæblekerner, mynte, persille, feta, ristede nødder. Gomadressing, som det hele vendes i, er nok mere asiatisk og måske du har fået den til friske forårsruller eller lignende. Det er en sesamdressing bestående af sojasauce, sesam, sesamolie og andre lækre smagsgivere, og den kan købes i de fleste velassorterede supermarkeder. Den kan virkelig sætte prikken over i’et i de fleste salater.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Mellemøstlig salat med ristet blomkålscouscous, feta, granatæble og gomadressing
Ingredienser
Salat
- 1 blomkål (stort)
- 75 g blandede salater
- 1 bundt bredbladet persille
- 1 håndfuld mynte
- 1 granatæble
- 100 g feta
- 1 avocado
- 1 dl mandler (ristede)
- 1 dl gomadressing
Dressing
- 2 spsk sojasauce
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk gomadressing
- 1 fed hvidløg (presset)
- ½ øko citron (saften – skallen skal du bruge i salaten)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Fjern de grønne blade fra blomkålet. Riv blomkålet fint eller blend det fint i en minihakker/foodprocessor, til det ligner couscous.
- Riv skallen af den halve citron og læg det til side.
- Rør dressingen godt sammen og vend det med blomkålscouscous. Bred det ud på en bageplade med bagepapir.
- Rist din blomkålscouscous i ovnen i 25 minutters tid, til det er godt gyldent. Rør i det 1-2 gange undervejs. Rist evt. dine mandler med de sidste 6-8 minutter.
- Hak salat, mynte og persille groft. Frigør granatæblekernerne fra skallen. Smuldr feta og skær avocadokødet i mundrette stykker.
- Lad din blomkålscouscous køle en smule af og vend det herefter med grofthakket salater og krydderurter, granatæblekerner, fintrevet citronskal, avocado, feta, hakkede, ristede mandler og den resterende gomadressing.
Hvad skal jeg servere til min salat med blomkålscouscous?
Jeg serverede denne salat med en portion hjemmebagte falafler til, men den kan også serveres til kylling, lam eller andet kød. Vil du holde det vegetarisk, kan du også bage nogle søde kartofler og servere til. Jeg kunne også sagtens forestille mig, at jeg kunne tage den med på madpakke til frokost eller spise den som måltidssalat til aften – måske tilføjet lidt ristede kikærter eller lignende for ekstra fylde.
Du vil endda sagtens kunne komme den som salat-fyld i pitabrød, wraps som kebab med grillede stykker kylling eller sprødstegte skiver af halloumi eller måske indeni i friske forårsruller, der kunne dyppes i ekstra gomadressing. Det kunne jeg godt finde på at spise. Åh der er mange gode muligheder!