Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler

Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler

I morgen er det den 13. december eller Luciadag, som det også hedder. Tid til Luciaoptog og Luciaboller eller ‘Lussekatter’, som de bliver kaldt i sverige. Jeg har tidligere lavet de klassiske luciaboller snoet i otte-taller og pyntet med en rosin i hver ende, men i år ville jeg gerne gøre noget lidt andet for at fejre dagen.

Lucia stjerne med remonce af marcipan og appelsin

I weekenden var jeg hjemme hos min familie, og her forkælede jeg dem med denne fine Lucia stjerne, som jeg kalder den. I har måske allerede set kanelstjernerne rundt omkring i blogland, men dette er mit første og bestemt ikke sidste forsøg med de fine stjerner. Min Lucia stjerne består af en klassisk Lucia dej med safran, der giver den lækreste smag. Det er ikke et billigt krydderi, men du skal til gengæld kun bruge et kvart gram. Det gør virkelig en kæmpe forskel!

Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler
Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler

Bagværk til Luciadag

Indeni er stjernen fyldt med en klassisk remonce på smør og sukker, og så har jeg tilføjet masser af marcipan, vanilje og friskrevet appelsinskal. På toppen har jeg drysset med splitter af mandler. En lidt andet variant af det klassiske bagværk til Luciadag. Det er slet ikke så svært at snurre og forme stjernen, som du måske forestiller dig. Det er faktisk rimelig nemt – måske du så det på min Instagram-story i lørdags? Du vil i hvert fald slet ikke fortryde noget, når duften af denne lækre safran-appelsin-marcipan Lucia stjerne breder sig i huset.

Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler 4
Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler
Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler

Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler

En flot og fin lucia stjerne med remonce som en anderledes variant end de klassiske lussekatte på Luciadag.
5 fra 2 stemmer
Antal: 8 personer
Forberedelse40 min
Tilberedelse20 min
Hævetid1 t

Ingredienser

Dej

  • 2 dl mælk
  • ¼ g safran
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 3 spsk sukker
  • 1 tsk salt (lille)
  • 500 g hvedemel
  • 75 g smør (blødt )

Fyld

  • 125 g smør (blødt)
  • 100 g sukker
  • 150 g marcipan (groftrevet)
  • 1 vaniljestang ( eller 1/2 tsk ren vaniljepulver)
  • 2 øko appelsiner (skallen)
  • 1 æg
  • ¾ dl mandelsplitter

Køkkenudstyr

  • Kagerulle

Fremgangsmåde

Dej

  • Lun mælken til lillefingervarme.
  • Kom det op i en stor skål (gerne røremaskine) og rør safran og gær ud i den lune mælk.
  • Tilsæt æg, sukker og salt og ælt herefter hvedemelet i lidt ad gangen.
  • Kom til sidst klatter af det bløde smør i og ælt i 5 minutters tid, til du har en lækker og smidig dej.
  • Lad dejen hæve lunt i 30 minutter under et klæde.

Fyld og samling

  • Lav imens remonce ved at flække vaniljestangen, skrabe kornene ud og piske det sammen med smør, sukker, marcipan og fintrevet appelsinskal, til du har en luftig remonce.
  • Del dejen i 4 lige store stykker og rul først et stykke ud til en cirkel på cirka 30 cm i diameter.
  • Placer den på en bageplade med bagepapir og smør med 1/3 af remoncen (undlad at smøre den sidste cm ud til kanten).
  • Rul den næste dejklump ud til samme størrelse, kom den ovenpå remoncen, smør med remonce og fortsæt til du ligger den sidste cirkel af dej på.
  • Der skal være 4 lag dej og IKKE remonce på toppen.
  • Sæt et lille glas i midten af cirklen og skær 4 lige store kvarte af dejen (kl. 3, 6, 9 og 12) kun ind til glasset. Der skal være en lille cirkel i midten, der ikke er skåret igennem.
  • Del nu hver kvart i 4 lige store strimler.
  • Tag to strimler, en i hver hånd, og sno dem modsat, væk fra hinanden (1,5-2 hele gange rundt) og tryk så enderne godt sammen.
  • Forsæt med resten.
  • Lad din stjerne efterhæve i 30 minutter.
  • Pensl stjernen med et pisket æg og drys med mandelsplitter.
  • Bag Lucia stjernen ved 200 grader varmluft i cirka 20 minutter – skru evt. en smule ned undervejs.
Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments