Bygotto med svampe, parmaskinke og valnødder

Bygotto med svampe, parmaskinke og valnødder

Risotto, bygotto, speltotto – vi har nok alle smagt eller lavet mindst én af disse retter før. Hvis du ikke på forhånd kender bygotto, så er det som en risotto lavet på perlebyg og har derfor mere bid og mæthed. Det smager sindssygt godt og er faktisk ikke særlig svært at lave. Det kræver bare, at vi hele tiden er over gryden, tilsætter fond og rører i grøden.

Risotto og bygotto bagt i ovn

Har du nogensinde prøvet at bage bygotto eller risotto i en ovn? Jeg har kastet mig ud i dette eksperiment og bagt bygotto med svampe i ovnen. Her kan den nemlig (næsten) passe sig selv, hvilket gør hele processen en smule nemmere. Jeg forestiller mig, at det passer lige så godt med en risotto. Det skal jeg altså huske fremover – at jeg faktisk ikke behøver røre i den hele tiden.

Bygotto med svampe, parmaskinke og valnødder

Bygotto med svampe, parmaskinke og valnødder

I dag sætter jeg fokus på nem hverdagsmad til hygge med familie eller venner. Perfekt til de kolde dage – en rigtig comfort food ret. Det er en cremet bygotto med svampe, sprød parmaskinke, spinat og ristede valnødder.

Du skal egentlig ikke gøre andet end at riste et par ingredienser af på en pande og komme det i et fad med frisk spinat og fond. Undervejs skal du røre i det en enkelt gang og tilsætte fond, og til sidst skal du røre ost, sprød parmaskinke og ristede valnødder i. Selvom bygottoen bages i ovnen, bliver den stadig cremet og fyldt med bid og smag fra svampene, det salte fra parmaskinken, saftige fra spinaten og det ristede, nøddeagtige og sprøde fra valnødderne. Lækreste kombi hvis du spørger mig! Server fx denne bygotto med svampe med en frisk salat og gerne med et glas hvidvin til for ekstra luksus.

Variationer af bygotto

  • Er du ikke til valnødder, så brug hasselnødder i stedet.
  • Du kan sagtens tilsætte mere spinat, hvis du har lyst til det. Det samme gælder faktisk osten.
  • Hvis du ikke har parmaskinke, kan serranoskinke, chorizo eller lignende former for skinke/pølser sagtens bruges i stedet.
  • Bygottoen er selvfølgelig bedst direkte fra ovnen, men den smager nu også rigtig godt dagen efter.
Bygotto med svampe, parmaskinke og valnødder
Bygotto med svampe, parmaskinke og valnødder

Bygotto med svampe, parmaskinke og valnødder

En lækker bygotto med svampe, parmaskinke, spinat og valnødder bagt i ovn.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse15 min
Tilberedelse50 min

Ingredienser

  • 1 løg
  • 300 g champignon
  • 2 spsk balsamico
  • olivenolie
  • 4 dl perlebyg
  • 1 hønsebouillonterning (rørt med 1,1 liter kogende vand)
  • 2 håndfulde frisk spinat
  • 100 g parmaskinke
  • 3 spsk flødeost (fx Philadelphia)
  • 1 håndfuld valnødder
  • ¼ citron
  • salt og peber

Køkkenudstyr

  • Ildfast fad
  • Pande

Fremgangsmåde

  • Hak løg fint og steg det et par minutter i en spsk olie på en middel-høj varm pande.
  • Rens champignon og skær dem i skiver.
  • Tilsæt champignon til panden og steg et par minutter mere, til væsken fordamper.
  • Rør balsamico og friskkværnet peber i.
  • Skyl perlebyg og kom dem i gryden. Rist det hele i 1 minuts tid.
  • Skyl spinat og placer det nederst i et ovnfast fad.
  • Kom perlebyg-blandingen ovenpå og hæld 7 dl af det varme bouillonvand over.
  • Dæk fadet med staniol og kom det i ovnen ved 180 grader varmluft – det skal have cirka 45 minutter.
  • Efter cirka 30 minutter, skal du røre i bygottoen og tilsætte det sidste bouillonvand.
  • Rist herefter valnødder og parmaskinke på en bageplade med bagepapir i ovnen samtidigt – det skal have 10 minutter.
  • Hak valnødder og den sprøde parmaskinke groft.
  • Når bygottoen har fået 45 minutter i ovnen, skal du vende flødeost, valnødder, parmaskinke og et pænt skvis citronsaft i.
  • Giv det 5 minutter mere i ovnen uden staniol
  • Vend det hurtigt rundt og server gerne med en frisk salat.

Laver du opskriften, vil jeg elsker at blive tagget på Instagram med @annabartels eller #annamad.

Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments