Sprøde ærte-falafler med pita, grønt og tahindressing

27. juni 2017

Ærtefalafler med pita, grønt og tahindressingSprøde ærte-falafler i pitabrød. Jeg har fortalt det før, men hver fjerde søndag deler jeg som grøntsagskok en opskrift i BT med fokus på ekstra grøntsager i maden. Denne opskrift var i avisen forrige søndag, og jeg har glædet mig enormt meget til at dele den med jer her i dag. Jeg lavede den nemlig sammen med 2 søde veninder på en af de der rigtig gode sommerdage, hvor vi kunne sidde nede i gården, fylde vores pitabrød med en masse lækkert og bare guffe og hygge. Og vi var alle ret begejstrede for at sige det mildt – jeg er nemlig vild med falafler!

De fleste er nok stødt på falaflen før, og hvis du ikke har, er det en stor fejl. Det er en super sprød, vegetarisk delle lavet på kikærter fra Mellemøsten, og jeg har her tilsat ærter for farve og saftighed. De er geniale som erstatning for kød, og jeg vil påstå, at de færreste vil savne det eller ikke være mætte efter et måltid som dette. Mine ærte-falafler er krydret med spidskommen og forbliver bløde og saftige i midten, mens ydersiden er knasende sprød. Sprødheden kommer fra stegning i olie. De kan godt ovnbages, men de bliver hverken lige så sprøde eller gode, så lov mig at stege dem på panden i olie.

Jeg serverer dem her med fuldkornspitabrød, fintsnittet kål, ovnbagt aubergine (et must!), feta og den lækreste, nøddeagtige og cremede tahindressing. Alle grøntsager og fyld kan bruges. Jeg vil dog virkelig anbefale denne kombination, der giver en snasket og nærmest syndig helhed – på den sunde måde 😉

Tips til at variere falafel-dejen:

 • Skær rødbeder, søde kartofler, broccoli eller lignende i tern, kog dem, mos dem og kom det i falafeldejen.
 • Du kan også rive grove grøntsager – husk blot at det skal være grøntsager uden for meget væske i, som gulerødder, rødbeder eller kål og blande det i falafeldejen.
 • Du kan også erstatte kikærter med for eksempel butter beans, edamamebønner, linser eller sorte bønner.
 • Falafler kan krydres helt efter din egen smag. Prøv for eksempel med en afrikansk version med kanel, chili og kardemomme eller en mere nordisk version med timian og citronskal.

Læs også: Klassiske falafler med sesam / Bagt aubergine salat med ristede kikærter og tahindressing / Mellemøstlige oksedeller med kikærter / Kålwraps med baba ganoush og krydrede kødboller

Ærtefalafler med pita, grønt og tahindressing Ærtefalafler med pita, grønt og tahindressing

Ærte-falafler med pita, grønt og tahindressing (4-6 personer)

 • Falafler: 200 g tørrede kikærter (skal sættes i blød natten over)
 • 150 g frosne ærter
 • 1 løg
 • 1 stor håndfuld frisk persille
 • 1 spsk stødt spidskommen
 • 1/2 tsk cayennepeber
 • saft fra 1 citron
 • 1/2 spsk salt
 • neutral olie til stegning
 • Tahindressing: 1 stor spsk tahin
 • saften fra 1/2 citron
 • vand
 • stødt spidskommen
 • Derudover (forslag): pitabrød, kål, feta, aubergine

 

Så nemt er det: Husk at sætte dine kikærter i blød natten over. Brug en stavblender til at blende ingredienserne til falaflerne sammen. Hvis du bruger kikærter fra dåse, skal du mulighed bruge et par spsk mel også. Form små kufler med din hånd og steg dem ved middel-høj varme på en pande, hvor bunden lige er dækket af varm olie. Steg til de er sprøde på begge sider (formentlig af 2 omgange). Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.

Skær auberginen i mindre stykker og vend dem i lidt olie og et drys salt. Bag dem i ovnen på en bageplade med bagepapir ved 180 grader i 20-25 minutter. Lav tahindressingen ved at røre tahin og citronsaft sammen og tilsæt derefter en god slat vand, til du har en tynd yoghurtlignende konsistens. Smag til med spidskommen og salt. Snit kål fint, smuldr feta i mindre stykker og lun pitabrød et par minutter i ovnen lige inden servering.

 • Reply
  Louise
  27. juli 2017 at 22:04

  Hej Anna! Tak for en super god blog.

  Jeg prøvede at lave disse og smagte egentlig super godt, men konsistensen var helt gal. De hængte slet ikke sammen og lignede mere klatkager. Det var først, da jeg var nødt til ar putte mel i dejen, at de kunne hænge sammen. Hvad er gået galt? Der er jo heller ikke rigtig noget i opskriften til at holde sammen på dejen fx æg eller mel, så forstår ikke, hvordan du kan få dem til at se så fine og sammenhængende ud hehe? 🙂

  • Reply
   Anna Bartels
   28. juli 2017 at 8:32

   Hej Louise. Det forstår jeg slet ikke. Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, og de var fuldstændig som på billedet. Jeg har brugt tørrede kikærter og lagt dem i blød, og det kan gøre farsen mindre våd. Hvis du bruger nogle slags kikærter fra dåse, der ligger i meget væske, kan det være nødvendigt at bruge lidt mel for at få dejen til at hænge sammen. Kan det være det?
   Jeg sørger lige for at skrive det ind som tip ovenover, når jeg kommer hjem 🙂

Svar