Sprøde ærtefalafler i pitabrød. Jeg har fortalt det før, men hver fjerde søndag deler jeg som grøntsagskok en opskrift i BT med fokus på ekstra grøntsager i maden. Denne opskrift var i avisen forrige søndag, og jeg har glædet mig enormt meget til at dele den med jer her i dag. Jeg lavede den nemlig sammen med 2 søde veninder på en af de der rigtig gode sommerdage, hvor vi kunne sidde nede i gården, fylde vores pitabrød med en masse lækkert og bare guffe og hygge. Og vi var alle ret begejstrede for at sige det mildt – jeg er nemlig vild med falafler!
Sprøde ærtefalafler
De fleste er nok stødt på de klassiske falafler af kikærter før. Hvis du ikke har, er det en stor fejl. Det er en super sprød, vegetarisk frikadelle lavet på kikærter fra Mellemøsten, og jeg har her tilsat ærter for farve og saftighed. Ærtefalafler er geniale som erstatning for kød, og jeg vil påstå, at de færreste vil savne det eller ikke være mætte efter et måltid som dette. Mine ærte-falafler er krydret med spidskommen og forbliver bløde og saftige i midten, mens ydersiden er knasende sprød. Sprødheden kommer fra stegning i olie. De kan godt ovnbages, men de bliver hverken lige så sprøde eller gode, så lov mig at stege dem på panden i olie.
Sund men snasket fyldt pita
Jeg serverer de sprøde ærtefalafler i pitabrød med fintsnittet kål, ovnbagt aubergine (et must!), feta og den lækreste, nøddeagtige og cremede tahindressing. Alle grøntsager og fyld kan bruges. Jeg vil dog virkelig anbefale denne kombination, der giver en snasket og nærmest syndig helhed – på den sunde måde. Det er en perfekt fyldt pita a la Mellemøsten.
Falafler med smag
- Skær rødbeder, søde kartofler, broccoli eller lignende i tern, kog dem, mos dem og kom det i falafeldejen.
- Du kan også rive grove grøntsager – husk blot at det skal være grøntsager uden for meget væske i, som gulerødder, rødbeder eller kål og blande det i falafeldejen.
- Du kan også erstatte kikærter med for eksempel butter beans, edamamebønner, linser eller sorte bønner.
- Falafler kan krydres helt efter din egen smag. Prøv for eksempel med en afrikansk version med kanel, chili og kardemomme eller en mere nordisk version med timian og citronskal.
Ærtefalafler med pita, grønt og tahindressing
Ingredienser
Ærtefalafler
- 200 g tørrede kikærter (lagt i blød natten over)
- 150 g ærter (fra frost)
- 1 løg
- 1 håndfuld frisk persille
- 1 spsk stødt spidskommen
- ½ tsk cayennepeber
- 1 citron
- ½ spsk salt
- neutral olie ( til stegning)
Tahindressing
- 2 spsk tahin
- ½ citron
- vand
- 1 tsk stødt spidskommen
Serveringsforslag
- pitabrød
- 1 spidskål
- feta
- 1 aubergine
Noter
Køkkenudstyr
- Stavblender
Fremgangsmåde
- Skær auberginen i mindre stykker og vend dem i lidt olie og et drys salt.
- Bag dem i ovnen på en bageplade med bagepapir ved 180 grader i 20-25 minutter.
Ærtefalafler
- Brug en stavblender til at blende ingredienserne til falaflerne sammen.
- Form små kugler til falafler med din hånd.
- Steg dem sprøde på begge side ved middel-høj varme på en pande, hvor bunden lige er dækket af varm olie – formentligt af to omgange.
- Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.
Tahindressing og fyld
- Lav tahindressingen ved at røre tahin og citronsaft sammen.
- tilsæt derefter en god slat vand, til du har en tynd yoghurtlignende konsistens.
- Smag til med spidskommen og salt.
- Snit kål fint og smuldr feta i mindre stykker.
- Lun pitabrød et par minutter i ovnen lige inden servering.