Vegetarisk Pad thai med grøntsager og peanuts. En af de retter jeg spiste aller flest gange, da min veninde og jeg i foråret rejste gennem Sydøstasien var pad thai i Thailand. Så meget at vi faktisk havde fået lidt for meget til sidst. Men det var virkelig interessant at se og ikke mindst smage, hvordan selve retten ændrede sig en del fra nord til syd. Der var nemlig især en del forskel på selve saucen, som nogen gange blev lidt for sød til min smag, og så var den helt klart bedst, når der blev serveret en lille limeskive til og peanuts på toppen.
Vegetarisk pad thai
Jeg har her lavet en version af vegetarisk pad thai, der passer til mine smagsløg. Selvom den nok aldrig kan blive præcis som de billige, men helt autentiske thailandske portioner fra gadekøkkenerne, er det fedt at kunne lave noget lignende herhjemme og drømme sig sydpå. Min version af vegetarisk og fyldt med grøntsager som forårsløg, peberfrugt, squash og gulerødder, og så er den krydret med ingefær og en sauce af soya, fishsauce, østerssauce og peanutbutter, hvilket gør, at den dog ikke er 100 % vegetarisk.
Pad thai med eller uden kød
Hvis du ønsker det, kan du eventuelt nøjes med soya og peanutbutter og måske tilføje lidt hvidvinseddike eller lignende, men det bliver altså ikke helt det samme. Derudover er der selvfølgelig æg i, masser af lime og toppet med friske koriander og ristede, saltede peanuts – du kan også tilføje chili for et kick, kylling for en ikke-vegetarisk version og bruge de grøntsager, du har i køleskabet. Se fx min pad thai med kylling. Pad thai er nemt at lave, og så snart alle grøntsagerne er skåret ud, tager det ikke lang tid.
Vegetarisk pad thai
Ingredienser
- 3 cm frisk ingefær
- 3 forårsløg
- 1 rød peber
- 1 squash
- 2 gulerødder
- 3 spsk olie (gerne sesamolie)
- 250 g brede risnudler
- 3 spsk soya
- 2 spsk fishsauce
- 2 spsk østersauce
- 1 spsk peanutbutter
- 1 lime
- 3 æg
- friske koriander
- peanuts
Køkkenudstyr
- Wok
Fremgangsmåde
- Skræl ingefær og hak det fint.
- Fjern ender fra forårsløg og skær dem i skiver.
- Halver peberfrugt, fjern kernerne og skær dem i strimler.
- Skræl gulerødder og brug skrælleren til at lave lange gulerodsstrimler. Gør det samme med squash.
- Kom olie i en varm wok og steg ingefær, forårsløg og peberfrugt heri et par minutter.
- Kog imens risnudlerne efter anvisningen på pakken.
- Rør soya, fishsauce, østersauce, peanutbutter og limesaft godt sammen.
- Skub grøntsagerne til side i wokken og slå æggene ud ved siden af – lad det sætte sig lidt og hak lidt i det, så det bliver som scrambled eggs.
- Kom grøntsagsstrimler, nudler, sauce og et drys salt i wokken, vend det hele godt sammen og varm det igennem i et minuts tid.
- Server med friske koriander, peanuts og evt. ekstra limesaft.