Bygotto med varmrøget laks, asparges og dild

20. september 2016

Bygotto med varmrøget laks, asparges og dild photo IMG_0781_zpscqnts7db.jpgHvis jeg skulle vælge en yndlings årstid, så ville det nok være efterår. Der er så mange gode råvarer som svampe, græskar, æbler og lignende i sæson, som alle er nogle af mine favoritter. Det er sådan en tid, hvor det bliver koldere og mørkere udenfor. Jeg får i denne tid mere lyst til mad, der skal øses op i en skål og spises med en ske. Da jeg for et par uger siden spurgte jer, hvilke retter I gerne ville se flere af, var der nogle af jer, der ønskede grødopskrifter. Da det heldigvis også er noget, jeg er ret vild med (kunne spise grød morgen, middag og aften), gav det mig anledning til at afprøve en ny ide. Nemlig denne virkelig lækre og efterårsagtige skål bygotto med varmrøget laks.

Bygotto minder om risotto, men grøden er lavet på perlebyg i stedet for ris. Det giver grøden mere bid, og du ville også sagtens kunne bruge perlespelt, alt efter hvor grov du vil have konsistensen. Den varmrøgede laks giver en dejlig, mild smag, der passer utrolig godt sammen med den cremede bygotto, sprøde asparges, masser af frisk dild og citron. Og så er det en virkelig god måde at få laksen til at række lidt længere. Bygotto med varmrøget laks passer utrolig godt til de koldere efterårstider. Den emmer dog på samme tid også af forår, da den er forholdvis frisk med asparges og citron. Vi var alle ret begejstrede over denne portion bygotto, så det er bestemt ikke sidste gang, at den kommer på bordet herhjemme.

Læs også: asiatisk risgrød med kylling, forårsløg og peanuts / svampebulgotto med persille, tranebær og hasselnødder eller speltotto med edamamebønner og citron.

Bygotto med varmrøget laks, asparges og dild photo IMG_0785_zpsdgzzhret.jpg

Bygotto med varmrøget laks, asparges og dild (til 4 personer med salat til)

 • 1 løg
 • 1 spsk olivenolie
 • 4 dl perlebyg/perlespelt
 • ca 1,3 liter bouillon (fx kogende vand rørt med 1 grøntsags- og 1 hønsebouillonterning)
 • 1 bundt asparges
 • 1 stor spsk philadelphia/mascarpone/cremefraiche
 • 1 øko citron (saft og skal)
 • 1 bundt frisk dild
 • 2 varmrøgede laksefileter (a la 125 g pr styk, gerne dem med peber)
 • valgfrit: friskrevet parmesan

 

Så nemt er det: Start med at skrælle løg, hakke det fint og stege det et par minutter i en gryde med olivenolie. Skyl perlebyg/spelt med koldt vand i en si, og lad vandet dryppe fra. Kom perlebyg i gryden, og rist det hele et minut eller to. Hæld 1/3 af bouillonen ned i gryden, og lad det koge ind, før du tilsætter 2 dl mere og lader det koge ind. Fortsæt med 2 dl pr gang, indtil al væsken er brugt, eller perlebyggen er mør men stadig har bid. Rør i grøden ofte. På denne måde frigiver perlebyggen stivelse, der giver den cremede grødkonsistens. Det tager cirka en halv times tid.

Imens din bygotto simrer på komfuret, skal du knække enderne af dine asparges og skære dem i små stykker, hakke dild groft og brække den varmrøgede laks (uden skind) i små bidder. Tag gryden af varmen, når den sidste bouillon er kogt ind, og bygottoen har den konsistens, du kan lide. Tilsæt fintrevet citronskal, citronsaft, asparges, dild, philadelphia og varmrøget laks. Varm grøden igennem et minut eller to, smag til med salt og peber og tilsæt eventuelt lidt friskrevet parmesan. Server med det samme, gerne med en sprød salat til.

  Svar