Svampet, glutenfri brownie med sorte bønner

21. november 2015

Svampet, glutenfri brownie med sorte bønnerSorte bønner? I en brownie? Ja, du læste helt rigtigt! Svampet, glutenfri brownie med sorte bønner. Hvis du for et år eller to siden havde sagt til mig, at jeg ville komme til at lave en brownie med sorte bønner og rent faktisk synes, at den smagte helt vildt godt, så havde jeg nok ikke troet på dig. Men det er også det, der er sjovt en gang imellem ved madlavning. At kaste sig ud i noget helt nyt, noget der måske lyder (lidt for) anderledes, og når resultatet så bliver så vellykket, så er det bare endnu bedre.

Jeg er ret vild med ideen om at bruge bønner i både madlavning og bagværk. Og hvis du ikke er skræmt væk endnu, så vil jeg helt sikkert anbefale dig også at kaste dig ud i det. I denne brownie kan bønnerne slet ikke smages. De giver til gengæld en god fugtighed og gør brownien mere fudgy og svampet – som en brownie helt sikkert skal være, hvis du spørger mig. Udover bønner har jeg også brugt kokosolie, en smule kaffe + grofthakkede mandler og mørk chokolade, og så er den både uden mel og smør. Den smager virkelig godt, så det er bestemt ikke sidste gang, at jeg kommer bønner i min kage 😉 Selv min (en smule skeptiske) familie var med på vognen og kunne ikke gætte, at der var bønner i. Tip: bag gerne kagen dagen før og lad den stå i køleskabet – det bliver den kun bedre af!

Find andre søde sager lige her.

Svampet, glutenfri brownie med sorte bønnerSvampet, glutenfri brownie med sorte bønner

Svampet, glutenfri brownie med sorte bønner

 • 70 + 50 g mandler
 • 1 dåse sorte bønner, drænet
 • 1/2 dl smeltet kokosolie
 • 1 nip salt
 • 1/3 tsk vaniljepulver
 • 3 æg
 • 1/2 dl stærk kaffe, afkølet
 • 150 g sukker (jeg brugte halv brun farin, halv kokossukker)
 • 60 g god kakao
 • 1 tsk bagepulver
 • 100 g mørk chokolade

Så nemt er det: Start med at riste 50 g mandler i ovnen i 5-8 minutter ved 180 grader. Blend de 70 g mandler til fint mandelmel (jeg brugte en minihakker) og kom det i en skål. Blend derefter bønner med kokosolie, vaniljepulver og salt til en fin pure. Kom pureen op i en skål og pisk det med æg og kaffe. Si kakao og bagepulver i og tilsæt også sukker og mandelmel og pisk det godt sammen. Hak de ristede mandler og chokoladen groft og vend det i dejen, fx med dejskraber.

Hæld brownie-dejen i en form (ca 22 x 22 cm), beklædt med bagepapir og bag kagen i cirka 25 minutter ved 175 grader varmluft. Lad kagen køle af på køkkenbordet og stil den derefter på køl for at blive helt kold (tro mig, den er bedst kold). Den bliver kun endnu bedre af at stå på køl til næste dag.

 • Reply
  Karla
  29. marts 2016 at 17:13

  Hvis man bruger tørrede bønner, hvor mange skal skal jeg så bruge?

  • Reply
   Anna
   29. marts 2016 at 17:42

   Godt spørgsmål! Jeg har lige måtte søge mig lidt frem til det… 😉
   Der skulle gerne gå cirka 100 gram tørrede bønner pr dåse (altså 240 gram drænede bønner).
   Skriv meget gerne hvordan det gik.

   • Reply
    Karla
    30. marts 2016 at 18:19

    Resultatet blev ganske fint 🙂 Bare sørg for at udblød bønnerne og derefter kog dem helt møre. Dem jeg havde var et par år gamle og skulle derfor udblødes lidt længere.

    • Reply
     Anna
     31. marts 2016 at 17:22

     Tak for tip! Det er der helt sikkert nogle, der kan bruge.
     Dejligt at den smagte godt 🙂

 • Reply
  Bettina
  20. august 2016 at 19:18

  Hvor køber I sorte bønner?…

  • Reply
   Anna Bartels
   21. august 2016 at 11:11

   Hej Bettina.
   Jeg køber dem i større supermarkeder (fx Føtex) og bruger altid dem på dåse – i hvert fald til en kage som denne 🙂

 • Reply
  Melanie
  9. august 2017 at 13:57

  Lækkert! Som altid, den skal prøves… tænker at udskifte sukker med sukrin gold, hvordan mon det ville virke ? Kh Melanie

  • Reply
   Anna Bartels
   9. august 2017 at 14:01

   Hej Melanie.
   Tak for sød besked! Jeg har faktisk aldrig kastet mig ud i sukrin, så det kan jeg desværre ikke svare dig på.
   Men mon ikke det virker? Jeg ved ikke rigtig, hvor meget du så skal bruge. Det ved du nok bedre end jeg, hvis du har brugt det før.
   Skriv endelig hvad du finder ud af!
   Kram Anna

 • Reply
  Mathilde
  17. marts 2018 at 22:11

  Halløj!
  Dræner du så bønnerne inden brug?

  • Reply
   Anna Bartels
   17. marts 2018 at 22:17

   Hej Mathilde.
   Ja det kan du tro! 🙂

Svar