Madplan: Varmende hverdagsmad i december

Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce, vanilje og mandler

Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandlerI morgen er det den 13. december eller Luciadag, som det også hedder. Tid til Luciaoptog og Luciaboller eller ‘Lussekatter’, som de bliver kaldt i sverige. Jeg har tidligere lavet de klassiske luciaboller snoet i otte-taller og pyntet med en rosin i hver ende, men i år ville jeg gerne gøre noget lidt andet for at fejre dagen. I weekenden var jeg hjemme hos min familie, og her forkælede jeg dem med denne fine Lucia stjerne, som jeg kalder den. I har måske allerede set kanelstjernerne rundt omkring i blogland, men dette er mit første og bestemt ikke sidste forsøg med de fine stjerner.

Min Lucia stjerne består af en klassisk Lucia dej med safran, der giver den lækreste smag. Det er ikke et billigt krydderi, men du skal til gengæld kun bruge et kvart gram – det gør virkelig en kæmpe forskel og smag! Indeni er den fyldt med en klassisk remonce på smør og sukker, og så har jeg tilføjet masser af marcipan, vanilje og friskrevet appelsinskal. På toppen har jeg drysset med splitter af mandler. Det er slet ikke så svært at snurre og forme stjernen, som du måske forestiller dig. Det er faktisk rimelig nemt – måske du så det på min Instagram-story i lørdags? Du vil i hvert fald slet ikke fortryde noget, når duften af denne lækre safran-appelsin-marcipan Lucia stjerne breder sig i huset.

Læs også: Sommerpasta med safran / Mine bedste brunkager / Julekrydret honningbrød / Sunde chewy julesmåkager

Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler

Lucia stjerne med appelsin-marcipanremonce og mandler 

  • Dej: 2 dl mælk
  • 0,25 g safran
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 2 store spsk sukker
  • 1 lille tsk fint salt
  • 500 g hvedemel
  • 75 g blødt smør
  • Fyld: 125 g blødt smør
  • 100 g rørsukker
  • 150 g marcipan, groftrevet
  • 1 vaniljestang eller 1/2 tsk ren vaniljepulver
  • skal fra 2 store øko appelsiner
  • 1 æg og mandelsplitter til pensling

 

Så nemt er det: Start med at lave din dej ved at lune mælken til lillefingervarme. Kom det op i en stor skål (gerne røremaskine) og rør safran og gær ud i den lune mælk. Tilsæt æg, sukker og salt og ælt herefter hvedemelet i lidt ad gangen. Kom til sidst klatter af det bløde smør i og ælt i 5 minutters tid, til du har en lækker og smidig dej. Lad den hæve lunt i 30 minutter under et klæde.

Lav imens remonce ved at flække vaniljestangen, skrabe kornene ud og piske det sammen med smør, sukker, marcipan og fintrevet appelsinskal, til du har en luftig remonce. Del dejen i 4 lige store stykker og rul først et stykke ud til en cirkel på cirka 30 cm i diameter. Placer den på en bageplade med bagepapir og smør med 1/3 af remoncen (undlad at smøre den sidste cm ud til kanten). Rul den næste dejklump ud til samme størrelse, kom den ovenpå remoncen, smør med remonce og fortsæt til du ligger den sidste cirkel af dej på. Der skal være 4 lag dej og IKKE remonce på toppen.

Sæt et lille glas i midten af cirklen og skær 4 lige store kvarte af dejen (kl. 3, 6, 9 og 12) kun ind til glasset, så der er en lille cirkel i midten, der ikke er skåret igennem. Del nu hver kvart i 4 lige store strimler. Tag to strimler, en i hver hånd, og sno dem modsat, væk fra hinanden (1,5-2 hele gange rundt) og tryk så enderne godt sammen. Forsæt med resten. Lad din stjerne efterhæve i 30 minutter og pensl den derefter med et pisket æg og drys med mandelsplitter. Bag Lucia stjernen ved 200 grader varmluft i cirka 20 minutter – skru evt en smule ned undervejs.

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg
   

2 kommentarer

  • Tina KH

    Glædelig 12.december til dig fra mig:-)
    Hold da op et lækkert og smukt brød. Det gad jeg godt prøve bage.
    Hilsner og julefred:.)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Mange tak søde Tina – det må du lige gøre!
      Dejlig dag til dig også 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Madplan: Varmende hverdagsmad i december