Vis mig dit køleskab: Camilla – vegetarisk hverdag og inspiration

Vis mig dit køleskab: Camilla - vegetarisk hverdag og inspiration

Det er tid til syvende indlæg i bloggens føljeton ‘vis mig dit køleskab’. Mit håb er, at disse indlæg kan give et indblik i forskellige menneskers hverdag, spisevaner og (mad)valg. Jeg elsker selv at kunne snage lidt i andre menneskers køleskabe – det er sådan lidt Kender du typen-agtigt (som jeg elsker). Det bliver nogle mere teksttunge indlæg, men jeg håber, at de kan vise, hvor mange forskellige måder, der er at leve på og prioritere sine valg af madvarer.

Vis mig dit køleskab Camilla – vegetarisk hverdag og inspiration

I dag skal I møde Camilla, kvinden bag bloggen Vegetarisk Hverdag – tjek den lige ud her. Camille står ud for mig, fordi hun har en helt enkel, simpel og meget overskuelig måde at lave mad, tage billeder og dele det hele på Instagram. Og så er hun sindssygt dygtig til smage, eksperimentering og lækre men simple (vegetariske) retter. Camilla skrev en kommentar, da sidste vis mig dit køleskab blev delt, og jeg greb chancen og spurgte, om hun ikke også skulle være med. Hun sagde heldigvis ja 😉

Camilla skriver følgende om sig selv: “Jeg hedder Camilla Skov, er 31 år og bor på Nørrebro i København med min svenske mand André. Min relation til mad er lystfyldt og nysgerrig, og jeg spiser alt, men mest vegetarisk. På min instagram og blog Vegetarisk hverdag, deler jeg mine opskrifter på vegetarisk hverdagsmad. Professionelt har jeg arbejdet som digital designer de sidste 7 år, men forsøger nu at skifte bane og skabe et arbejdsliv med fokus på mad. Jeg vil gerne arbejde med både Vegetarisk Hverdag samt andre virksomheder, der kan bruge mine kompetencer inden for opskriftsudvikling, foto, styling og grafisk design.” Læs med herunder og få indblik i Camillsa hverdag, madvaner og gode tips til at spise vegetarisk mad og meget andet.

Læs også andre “Vis mig dit køleskab”:

Vis mig dit køleskab
Hvad spiser du på en helt almindelig dag? (morgen, frokost og aftensmad)?

Til morgenmad spiser jeg stort set altid en surdejsbolle med svensk prästost. Underen med purløg eller persille og overen med syltetøj (gerne stikkelsbær). En kop god kaffe, et glas æblemost samt et smilende kogt æg og min lykke er gjort. Jeg arbejder oftest hjemmefra så frokost består enten af rester, en ret til bloggen eller et par rugbrødsmadder, hvis det skal gå hurtigt. Opskrifterne på min blog er meget repræsentative for, hvad jeg spiser til aften. Det er alt fra nordisk comfort food og pasta til mere eksotiske retter. Hvis jeg har en idéforladt dag bliver det ofte ovnbagte grøntsager med surkål eller pickles og måske lidt fetaost. Og selvfølgelig en yoghurtsovs eller mayo til! Nemt og smager SÅ godt.

Nævn 3 ting du altid har i dit køleskab? Hvorfor?
  • Saltede citroner – Det er omkring fire år siden, at vi sidst havde et køleskab uden saltede citroner, og jeg vil aldrig gå tilbage! Den salte, parfumerede citronsmag er fantastisk i alt fra salatdressinger til pastaretter.
  • Hjemmelavede pickles: Syltede agurker, syltede gulerødder med sesamolie, syltede radiser, syltede svampe – listen er lang! Og pickles er genialt til at trylle en enkel ret om til noget magisk. De er lige gode i et pitabrød med stegt halloumi, til asiatiske retter og i pastaretter. Og så er det utroligt nemt at lave.
  • Vermouth: Det er egentlig lidt snyd, for lige nu har vi faktisk ikke en flaske i køleskabet (skrig!), men det plejer vi ellers altid at sørge for. Elsker en madlavningsdrink! Vi køber altid Carpano Classico i Shoppen på Ahorngade – den er fantastisk, som den er med en stor isterning i.
Nævn 3 ting du aldrig har i dit køleskab? Hvorfor?

Denne synes jeg er svær! Der er få ting, jeg aldrig har i køleskaber Men here goes:

  • Sojafløde: undskyld til sojafløde-elskerne, men jeg synes, det smager rigtig træls.
  • Blåskimmelost: det har jeg simpelthen bare ikke lært at elske.
  • Tomater: Det er måske lidt snyd, for jeg spiser glædeligt tomater. Jeg vil bare meget gerne sprede budskabet om, at tomater skal opbevares ved stuetemperatur, hehe.
Så vidt jeg ved, er du rimelig ny i madblogger-gamet, men ikke desto mindre laver du lækker mad, anretter og tager de fineste billeder. Hvor finder du inspiration til din madlavning?

Jeg er faktisk både ny og gammel. Jeg havde en madblog, der hed Pop de Provence mellem 2010-2012, hvor jeg lavede alt fra surdejsbrød til hverdagsretter både med og uden kød. Den var rimelig stor til sidst, men jeg begyndte at arbejde fuldtid som designer og nedprioterede den, da jeg ikke tjente noget på den.

Dengang var billederne absolut ikke af samme kvalitet som på Vegetarisk Hverdag, men til gengæld lavede jeg små illustrationer til hvert indlæg. Min surdej, som jeg kaldte Torben, havde sit eget illustrerede alter ego og var en slags persona på bloggen. Det var inden instagram, og jeg tænker nogle gange på, hvor den blog ville være i dag, hvis jeg havde holdt ved 🙂

Vis mig dit køleskab: Camilla - vegetarisk hverdag og inspiration 1
SurdejsTorben

Inspirationen finder jeg i dag forskellige steder. Min baggrund som designer har været en kæmpe fordel i mit arbejde med Vegetarisk Hverdag. Jeg har haft en helt anden erfaring at trække på, end jeg havde for 10 år siden. I forhold til inspiration er Instagram en fantastisk platform! Mine yndlingsprofiler er svenske @tuvessonskan og australske @hettymckinnon. En anden favorit er @hellolisalin som laver mad med hendes kinesiske mor på stories. På Youtube er Bon Appetit’s kanal meget inspirerende, og der kan jeg også godt lide at se NYT cooking med Alison Roman.

Jeg tror, at der er mange, der er bange for eller måske uvidende om, hvordan man laver mad uden kød. Hvis der nu sidder nogen på den anden side af skærmen, der gerne vil indføre vegetariske dage eller måske endda gå all-in, har du så nogle gode råd til dem? 

Det var lige præcis derfor, jeg startede Vegetarisk Hverdag! Jeg vil så gerne afmystificere vegetarisk mad og udbrede budskabet om, hvor enkelt og lækkert det kan være. Jeg vil skabe en platform, hvor man kan søge vegetarisk inspiration uden løftede pegefingre eller helse- og klimasnak. Bare god mad og gode vibes!

Mit bedste råd er nok at prøve sig frem med nysgerrighed frem for skepsis. Lav nogle forskellige opskrifter, som du synes lyder lækre, og se hvad du synes smager godt. Det tager tid at ændre vaner og finde nye livretter, og det er helt ok, at det er en proces. Tag det i dit tempo! Pastaretter er utroligt nemme at lave vegetariske, og der er masser af dem på bloggen. Krydrede gryderetter er også en nem måde at lave et vegetarisk måltid tilfredsstillende. Prøv for eksempel Black Bean Chili!

Hvis du er en af dem, der bekymrer dig om at få nok proteiner på en vegetarisk kost, kan jeg berolige dig. Du behøver faktisk ikke engang tænke ekstra over det, hvis du stadig spiser æg og mejeriprodukter (læs evt. mere her). Det eneste jeg tænker på er at spise varieret og sørge for at spise alle farverne.

Har du en yndlingsopskrift(er)?

Altså jeg har så mange! Og det skifter hele tiden. Men lige nu er jeg ekstra glad for disse fem:
Indisk curry med kikærter / Vegedeller med halloumi og gulerod / Thaisuppe med rød karry / Vegetarisk burger med sorte bønner, cheddar og chipotlemayo / Pitabrød med halloumi, stegte grøntsager og hvid bønnecreme

Opskrift fail bahn mi
Bahn mi – opskrift fail
Hvad er dit største fail i køkkenet? Har du nogensinde lavet noget, der gik fuldstændig galt? Hvis du har et billede, er det jo bare kæmpe plus 😉 

Når man kigger på billedet, kan man ikke se, hvor stor en fiasko min første hjemmelavede banh mi blev, men den var helt ærligt håbløs. Jeg havde købt pressed tofu i min faste grønthandler, som skulle være god at stege, men da jeg åbnede den, var den som silken tofu – altså helt uden konsistens (ad). Jeg lavede sådan en kokossovs med gurkemeje, men havde aldrig brugt frisk gurkemeje før og ALT blev klistret og mit køkkenbord misfarvet (køber aldrig frisk gurkemeje igen).

Sovsen skilte desuden og smagte bare fedtet og vammelt. Og så havde jeg købt en surdejsbaguette for at være fancy, og det fungerede slet ikke med de asiatiske smage. Var SÅ sur. Men det er en del af at prøve nye ting. Nogle gange bliver det forfærdeligt, og så må man enten spise det alligevel eller smide det ud og købe en pizza. Lavede en ny banh mi en uge efter, da jeg var kommet mig over chocket, og det er en af mine nye yndlingsopskrifter. Find den her.

Har du nogle guilty (mad)pleasures? I så fald hvilke?

Hvis jeg absolut skal finde på noget, så er det, at jeg elsker en kinagrills-flæskestegssandwich. Og det er nok ikke altid, at grisene, som kødet kommer fra på min yndlings kinagrill, har haft det bedste liv. Det kan jeg godt føle mig lidt skyldig over.

Ellers har jeg valgt at holde op med at tænke på skyld i forhold til mad. Jeg har haft mange år (som mange andre kvinder), hvor mad næsten kun handlede om sundhed, og at det var vigtigt at være tynd, og der var så meget dårlig samvittighed forbundet med det. Så jeg prøver ikke at dele mad op i sund/usund eller god/dårlig samvitttighed længere. Badevægten er for længst smidt ud, og det er det bedste, jeg har gjort for mig selv. Nu lader jeg mig styre af lyst og intuition i stedet.

Jeg har læst, at du har boet i Sverige i et par år. Har du taget noget (madmæssigt) med derfra?

Det har jeg bestemt! Vi importerer for eksempel altid svensk prästost, da ingen af os er så glade for de danske morgenmadsoste. Der er også en del svensk bagværk, jeg er forfalden til som kardemummabullar, hallongrottor, biskvi og semlor. Jeg elsker desuden svensk husmandskost.H

Hvis du kun kunne spise én ting eller ret resten af livet, hvad skulle det så være?

Det er så svært et spørgsmål, men måske tacos? Eller pasta. Formentlig pasta. Med trøffel og et glas naturrødvin til. Det er livet!

Vegetarisk aftensmad
{ En almindelig aftensmad hos Camilla : Salat med ovnbagte kartofler, grønkål og ramsløgsaioli (opskrift her) }
Jeg synes, at du er super god til at lave simple, men lækre og smagsfulde retter med få ingredienser. Det er i hvert fald et skill, der er godt at have. Har du nogle god råd til andre, der gerne vil blive god til samme? 

Tak, det er jeg virkelig glad for, at du synes! Jeg har altid godt kunnet lide enkel mad uden for mange elementer. Måske er det fordi, jeg faktisk er ret doven som person. Jeg kan godt lide at effektivisere 😉 Mit bedste tip er at tage opskrifter med et gran salt. Står der grønkål i opskriften, men du har spidskål derhjemme? Brug spidskål. Er det en opskrift med sobanudler? Brug risnudler, hvis du bedre kan lide det. Man må altid gerne snyde.

I forbindelse med ovenstående: Hvilke ingredienser er gode at have i sit køkken, hvis man altid vil kunne smide en hurtig ret sammen eller peppe en kedelig ret op?

Jeg har stort set altid en pakke feta eller halloumi i køleskabet. Det holder sig længe og kan virkelig redde det meste. Frosne pitabrød og bønner eller kikærter på dåse er også helt genialt, så kan man blive mæt uden den store indsats. Mine yndlingsretter indeholder stort set altid kulhydrat (kartofler, pasta, ris, brød etc.), sprøde grøntsager, fedt (smør eller olivenolie) og et salt umami-element (ost, soja, svampe, nødder eller kerner).

For at peppe en kedelig ret op er pickles som sagt fantastiske. Du kan vitterligt lave hjemmelavede pickles på 5 min, hvis du ikke allerede har nogle stående. Og de kan jo også købes altså, det er selvfølgelig det allernemmeste. Og SOVS. Sovs kan peppe alle kedelige retter op. Rør lidt mayo og creme fraiche sammen med valgfri krydderurt, salt og peber og servér med ovnkartofler, valgfri grøntsag og måske lidt ristede kikærter? Så enkel kan aftensmaden sagtens være.


Tak til søde Camilla for at være med i denne omgang af “Vis mig dit køleskab”! Hvis du har lyst til at følge med i hendes inspirerende madunivers, kan du finde hende på Instagram ved at trykke på billedet nedenunder. Og skriv endelig, hvis du har ønsker til temaer eller bestemte personer, du gerne vil snage i køkkenet hos ♡

Vis mig dit køleskab: Camilla - vegetarisk hverdag og inspiration 2
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments