Vis mig dit køleskab: Helena Eiken – veganer på SU

Vis mig dit køleskab: Helena Eiken - veganer på SU

Det er tid til fjerde indlæg i bloggens føljeton ‘vis mig dit køleskab’. Mit håb er, at disse indlæg kan give et indblik i forskellige menneskers hverdag, spisevaner og (mad)valg. Jeg elsker selv at kunne snage lidt i andre menneskers køleskabe – det er sådan lidt Kender du typen-agtigt (som jeg elsker). Det bliver nogle mere teksttunge indlæg, men jeg håber, at de kan vise, hvor mange forskellige måder, der er at leve på og prioritere sine valg af madvarer.

Vis mig dit køleskab Helena – veganer på SU

I dag skal I møde min søde veninde Helena. Jeg har lært Helena at kende gennem Instagram (du finder hende lige her), hvor hun deler ud af farverige opskrifter, lækre madbilleder og gode tips til livet som veganer. Helena er en af de instagrammere, jeg har fulgt i lang tid, inden vi blev veninder. Jeg tænker, at hun kan give et indblik i et plantebaseret køkken – og endda veganer på SU.

Helena skriver følgende om sig selv: “Jeg hedder Helena Eiken, er 22 år, og læser til daglig medicin på 6. semester ved Københavns Universitet. Studiet fylder naturligvis en del i min hverdag. Derudover cykler og løber jeg en hel del, ser gerne mine venner og veninder ofte. Og så elsker jeg at gå en tur rundt på hyggelige Frederiksberg, hvor jeg bor. ”  Læs med herunder og få indblik i Helenas hverdag, madvaner og gode tips til at være veganer på SU.

Læs også tidligere “Vis mig dit køleskab”:

Vis mig dit køleskab: Helena Eiken - veganer på SU
Vis mig dit køleskab

Vil du fortælle lidt om, hvorfor du har valgt at spise plantebaseret?
Den korte historie er, at jeg spiser vegansk/plantebaseret af sundhedsmæssige årsager. Det startede faktisk med, at jeg i efteråret 2016 så en dokumentar (Forks over Knives). Den introducerede mig for det plantebaserede køkken og kostens store indflydelse for vores helbred. Siden da har jeg dykket meget dybere ned i det selv, og på den lange bane ønsker jeg at kombinere min medicinske uddannelse med evidensbaseret videnskab om kost og ernæring.

Hvad spiser du på en helt almindelig dag?
Det varierer meget, men til morgenmad er jeg glad for enten grød eller en smoothie bowl. Begge dele med masser af toppings i form af frugt, nødder, nøddesmør og diverse såkaldte ”superfoods” (gojibær, chiafrø, hampefrø mv.). Frokost består typisk af en stor salat/Buddha bowl med adskillige farver eller nogle rugbrødsmadder med avocado/hummus.

Aftensmad er nok det måltid, der varierer mest. Salat er her igen et godt bud (med masser af grønt, avocado, bønner/tofu, sød kartoffel/quinoa, nødder, tahindressing mv.). Jeg er dog også glad for sammenkogte retter som dahl og karryretter, vietnamesiske forårsruller og mexicanske pandekager. Efter en lang dag spiser jeg også gerne bare en smoothie bowl, da det er så nemt og hurtigt at lave. Derudover elsker jeg at snacke mellem måltider, og det er typisk frugt, grønt, nødder, mørk chokolade eller rugbrød med peanut butter eller mandelsmør.

Nævn 3 ting du altid har i køleskabet. Hvorfor?
Grøntsager (særligt gulerødder), plantemælk og frugt/bær. Det er ting, som jeg bruger dagligt, og så er det så nemt lige at snuppe som snack. Og ovenikøbet er det jo også dejlig sundt. Som man også kan se på billedet af mit køleskab, har jeg også ofte nogle beholdere med tilberedt quinoa/brune ris, snittet grønt eller hummus. Det gør det ekstra nemt at spise sundt – også på de travle dage hvor overskuddet ikke er i top.

Nævn 3 ting du aldrig har i køleskabet. Hvorfor? 
Uha, der er meget, men jeg har først og fremmest aldrig noget animalsk i mit køleskab. Det kommer nok ikke som den store overraskelse eftersom, at jeg spiser helt plantebaseret. Derudover finder man aldrig fødevarer med kunstige sødemidler og unødvendige tilsætningsstoffer. Jo friskere des bedre. Min krop reagerer ikke godt på den slags, og jeg kan generelt bare godt lide at vide, hvad der er i dét, jeg kommer i min krop.

Hvor finder du inspiration til din madlavning?
Instagram og Pinterest skal i hvert fald nævnes, men jeg finder også god inspiration i supermarkedet. Jeg går gerne efter sæsonvarer på tilbud, men ellers tager jeg bare, hvad jeg synes ser bedst ud! Når jeg laver mad er mine ”grundprincipper” at bruge regnbuens farver, inkludere både proteiner, kulhydrater og sunde fedtstoffer, og så prøver jeg mig ellers bare lidt frem.

Har du en yndlingsopskrift?
Faktisk ikke. Jeg bruger egentlig meget sjældent deciderede opskrifter. Jeg elsker dog at kigge opskrifter igennem og sammensætte mine egne retter ud fra andres idéer.

Vis mig dit køleskab: Helena Eiken - veganer på SU 1
{ En helt almindelig aftensmad hos Helena: Buddha bowl (aka. fancy navn for salat i en skål) med quinoa, grøntsager, bønner, hummus og avocado }

Har du nogle guilty (mad)pleasures?
Ja! Jeg spiser et par stykker mørk chokolade hver dag, men det tror jeg egentlig kan være meget sundt. I den lidt mere syndige ende kan jeg nævne Ben & Jerry’s PB&cookie (det er heldigt, at det er så dyrt i Danmark, haha).

Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har spist?
Det er svært at fremhæve ét enkelt måltid, men jeg er ovenud glad for de acai bowls på Revolución i San Antonio, Texas. De er bare liiiige lidt bedre end alle andre, jeg har smagt gennem tidens løb. Og jeg har smagt rigtig mange…

Hvis du kun kunne spise én ting resten af liven, hvad skulle det så være?
Endnu et virkelig svært spørgsmål. Det skulle i hvert fald inkludere avocado! Min go-to ret, som ovenikøbet er virkelig simpel, er et mix af bagte søde kartofler, kikærter, koriander, avocado, liquid coconut aminos og lidt nutritional yeast/gærflager. Det smager bare så godt sammen.

Du lever, ligesom jeg, på SU, og jeg forestiller mig, at du har taget nogle valg i forhold til dit madbudget. Hvad prioriterer du at bruge dine penge på? Hvordan får du det til at løbe op?
Jeg sparer egentlig ikke, når det kommer til mad. Det er en af mine højeste prioriteter økonomisk set. Jeg kigger dog gerne efter gode tilbud i supermarkedet og køber sjældent veganske erstatningsprodukter (de er ofte ret pricey og ofte ikke særlig sunde). Det er faktisk generelt ikke så dyrt at spise plantebaseret, som man måske lige skulle tro. Personligt brugte jeg i hvert fald flere penge på mad dengang, jeg ikke spiste udelukkende plantebaseret. Jeg spiser gerne ude op til flere gange om ugen, men til gengæld har jeg ikke så mange andre meget dyre vaner.

Har du nogle råd til andre i samme situation som dig? Jeg tænker både på SU og ift. at spise plantebaseret.
Ift. det finansielle, så tror jeg, at jeg at man kan komme langt ved at kigge i tilbudsapps og så vidt muligt lave sin mad fra bunden derhjemme. Der kan være rigtig mange penge at spare frem for at spise ude. Hvis man gerne vil i gang med spise mere plantebaseret (helt eller delvist), så vil jeg anbefale at kigge efter inspiration til nye retter på Instagram, Pinterest, blogs mv. I hvert fald i starten, hvor mange ting er nye. Jeg tror, at det er enormt vigtigt at tilføje nogle nye retter i sit daglige madrepertoire, så man ikke føler, at man har skåret en masse retter fra. I hvert fald ikke uden at erstatte dem med nogle nye lækre og spændende måltider.

Da jeg først begyndte at spise plantebaseret, havde jeg en aftale med mig selv om, at jeg hver uge skulle prøve en ny frugt/grøntsag i frugt- og grøntafdelingen af supermarkedet. På den måde fandt jeg hurtigt ud af, hvor mange lækre og ”nye” varer, jeg havde at jonglere rundt med! Da jeg kom hjem fra supermarkedet, søgte jeg på Instagram og Pinterest efter opskrifter, hvor den nye vare indgik. På den måde blev mit repertoire af retter efterhånden udvidet uge for uge. Og lige en sidste kort bemærkning: hvis du er begyndt at spise flere planter; husk at tage et B-12 tilskud. Det kan være svært at få dækket gennem kosten alene 🙂

___________

Tak til søde Helena for at være med i denne omgang af “Vis mig dit køleskab”! Hvis du har lyst til at følge med i hendes farverige univers som veganer på SU, kan du finde hende på Instagram ved at trykke på billedet nedenunder. Og skriv endelig, hvis du har ønsker til temaer eller bestemte personer, du gerne vil snage i køkkenet hos ♡

Vis mig dit køleskab: Helena Eiken - veganer på SU 2
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments