Hvis der er nogen, der elsker gedeost, så er det altså mig. Gedeost er lidt en ingrediens, som folk enten hader eller elsker. Og jeg er altså en del af sidstnævnte. I stor grad. Derfor var jeg KLAR, da Gedeosten.dk spurgte mig, om jeg ikke ville udvikle nogle opskrifter med Soignon gederullen. Det er nemlig den, jeg spiser allermest af og har brugt den til alt fra pizza, tærter, sandwich, salater og meget mere. Hvis du er til gedeost, er der nærmest ikke noget, der ikke bliver bedre med en smule ged på. Og det er præcis ligeså med denne aspargestærte med gedeost og dild. Jeg har nemlig tidligere lavet tærte med gedeost, spinat og karamelliserede løg, og det var så godt.
Tærte med gedeost
Den franske gedeost Soignon er den klassiske gederulle, som du formentligt allerede har mødt nede i dit supermarked. Brandet udtales [svo-i-nong], og jeg er på ingen måde sikker på, at jeg udtaler det rigtigt haha. Den findes både i en almindelig og en økologisk version, og Soignon har lavet gedeost i over 120 år. Man mener endda, at gedeosten faktisk er ostenes moder, fordi det var gedemælk, man brugte til at lave ost af, da de første oste blev skabt. Den klassiske gedeost-rulle er blød og cremet indeni, og overfladen er dækket af et fint lag hvidskimmel. Jo længere du lader den stå, jo mere vil den modne og dermed smage af. Vil du have mere inspiration til opskrifter med gedeost, så kan du finde en bredt opskriftsarkiv på Gedeosten.dk.
Aspargestærte med gedeost og dild
Denne aspargestærte, jeg har lavet i dag, er den første opskrift ud af tre. De andre to kommer til efteråret. Jeg synes selv, at tærte er en af de bedste måder at spise gedeost på. Derfor skulle det selvfølgelig være på menuen i dag i en rigtig sommerversion, hvor jeg har brugt nogle af de råvarer, som fx asparges, der smager allerbedst lige nu. En hjemmelavet og meget nem tærtebund og fyldt med asparges, godt med gedeost, citronskal og masser af dild. Det er altså en lækker aspargestærte.
Tip: Vil du gerne tilføje lidt kød til din aspargestærte? Så kan jeg anbefale lidt serrano- eller parmaskinke, der ville passe super godt til asparges og gedeost. Du kan bare rive det i lidt mindre stykker og fordele det på bunden sammen med asparges og gedeost, inden æggemassen kommer i.
Kan tærte fryses?
Ja det kan du tro. Jeg fryser min ned i portionsstørrelser og tager dem op aftenen før, så de kan tø op i køleskabet. Før spisning varmer jeg tærten ved 180 grader.
Aspargestærte med gedeost og dild
Ingredienser
Tærtedej
- 2 dl hvedemel
- 1 dl fuldkornsmel
- 0,5 dl olivenolie
- 0,75 dl creme fraiche
Tærtefyld
- 3 æg (store eller 4 små)
- 1,5 dl creme fraiche
- 0,5 dl mælk
- 1 bundt frisk dild
- 1 citron (skallen, øko)
- 1 gedeost (Soignon, gederulle)
- 1 bundt asparges
- salt og peber
Køkkenudstyr
- Tærteform
Fremgangsmåde
Tærtedej
- Rør ingredienserne til tærtedejen og et drys salt sammen i en skål – brug bare dine hænder.
- Stop når dejen er ensartet, den skal ikke æltes.
- Fór en tærte- eller springform på omkring 20-22 cm i diameter med bagepapir.
- Rul tærtedejen ud mellem to stykker bagepapir eller brug dine hænder til at trykke dejen ud i formen og op af siderne.
- Forbag bunden i ovnen ved 180 grader varmluft i 12 minutter.
Tærtefyld
- Forbered imens fyldet. Skær gedeosten i skiver.
- Bræk de trælse ender af dine asparges, læg 1/3 af de pæneste til side og skær resten i mindre bidder.
- Lav æggemassen ved at piske æg, creme fraiche, mælk, fintrevet citronskal, salt, peber og finthakket dild sammen i en skål.
- Fordel de skårne asparges og gedeosten på den forbagte tærtebund.
- Læg de sidste, hele asparges som pynt på toppen og hæld æggemassen udover.
- Bag din aspargestærte i ovnen i cirka 35-40 minutter, til den er gylden på toppen.