Grov kartoffeltærte med porrer, bacon og brie

9. juni 2017

Grov kartoffeltærte med porrer, bacon og brieGrov kartoffeltærte med porrer, bacon og brie. Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen. Jeg er kæmpe fan af tærter! Det er simpelthen genial tøm-køleskabet-mad, og så er det ofte ret billigt og kan varieres i uendelighed. Der er allerede en del tærte-opskrifter på bloggen (finde dem alle her), og denne gang er det en lidt mere luksus og fransk-inspireret version, jeg deler med jer. Den er klart røget op i toppen af favorit tærte-listen.

Denne kartoffeltærte består først og fremmest af en grov, fedtfattig bund, og så er den fyldt med kartofler, porrer, løg og bacon. Sidstnævnte er der ikke meget af, men den fungerer lidt mere som en krydring. Du kan selvfølgelig sagtens tilsætte mere bacon, hvis du har lyst. På toppen har jeg lagt skiver af en brie-lignende ost, der smelter og danner en sprød top. Og så er der toppet med timian. Mums! Hvis du ikke er til brie, kan du sagtens bruge andre bløde oste som gedeost eller mozzarella. Server gerne tærten med en sprød, grøn salat og tag endelig rester med på madpakken/til frokost.

Læs også: Tærte med laks, spinat og asparges / Tærte med karamelliserede løg og gedeost / Tomat galette med timian, ost og pinjekerner

Grov kartoffeltærte med porrer, bacon og brie

Grov kartoffeltærte med porrer, bacon og brie (til 5-6 personer med tilbehør)

 • Dej: 100 g fuldkornsmel
 • 100 g hvedemel
 • 1 lille håndfuld havregryn
 • 1 æg
 • 3 spsk olivenolie
 • Fyld: 400 g kartofler, skrællede
 • 3 store porrer
 • 1 stort løg
 • 100 g bacon
 • 3 æg
 • 1 dl cremefraiche
 • 3/4 dl mælk
 • 100-150 g brie (alt efter luksusgrad)
 • salt og peber
 • frisk/tørret timian

 

Så nemt er det: Start med at ved at skære de skrællede kartofler i små tern. Kog dem i saltet vand i 15-20 minutter, til de er møre. Dræn vandet fra. Lav dejen ved at ælte alle ingredienser sammen med et pænt nip salt. Tilføj evt et par spsk vand. Smør en firkantet form på cirka 22 x 22 cm eller en stor tærteform med en smule olie. Brug hænderne til at presse dejen ud i formen og op ad kanterne. Forbag bunden ved 180 grader varmluft i cirka 10 minutter.

Lav imens resten af fyldet: skær bacon i små tern og steg dem sprøde på en varm, tør pande. Kom dem derefter over på et stykke køkkenrulle. Hæld det meste af baconfedtet fra panden, men gem 1 spsk. Skræl løg, skær ender af porrer og skær begge dele i skiver (NB husk at skylle porrer godt). Steg løg og porrer i det resterende baconfedt med et drys salt og timian ved middelvarme i 5-7 minutter, til det bliver blødt.

Pisk æg, cremefraiche og mælk sammen i en skål med masser af friskkværnet peber og lidt salt. Kom de kogte kartoffeltern, løg og porrer på den forbagte tærtebund. Skær brie i tynde, mindre skiver og fordel dem på toppen af tærten. Hæld æggemassen over og drys med timian. Bag tærten ved 180 grader varmluft i cirka 30-35 minutter – skru evt lidt ned undervejs.

  Svar