Grov kartoffeltærte med porrer, bacon og brie. Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen. Jeg er kæmpe fan af tærter! Det er simpelthen genial tøm-køleskabet-mad, og så er det ofte ret billigt og kan varieres i uendelighed. Der er allerede en del opskrifter på tærte på bloggen, og denne gang er det en lidt mere luksus og fransk-inspireret version, jeg deler med jer. Den er klart røget op i toppen af favorit tærte-listen.
Kartoffeltærte med bacon og brie
Denne kartoffeltærte består først og fremmest af en grov, fedtfattig bund, og så er den fyldt med kartofler, porrer, løg og bacon. Sidstnævnte er der ikke meget af, men den fungerer lidt mere som en krydring. Du kan selvfølgelig sagtens tilsætte mere bacon, hvis du har lyst. På toppen har jeg lagt skiver af en brie-lignende ost, der smelter og danner en sprød top. Og så er der toppet med timian. Mums! Hvis du ikke er til brie, kan du sagtens bruge andre bløde oste som gedeost eller mozzarella. Server gerne tærten med en sprød, grøn salat og tag endelig rester med på madpakken/til frokost.
Kartoffeltærte med porrer, bacon og brie
Ingredienser
Tærtedej
- 100 g fuldkornsmel
- 100 g hvedemel
- 1 æg (stort)
- 3 spsk olivenolie
Fyld
- 400 g kartofler (skrællede)
- 3 porrer
- 1 løg
- 100 g bacon
- 3 æg
- 1 dl cremefraiche
- ¾ dl mælk
- 100 g brie (150 g hvis du har lyst)
- salt og peber
- frisk timian (alternativt tørret)
Køkkenudstyr
- Tærteform
- Pande
- Gryde
Fremgangsmåde
- Start med at ved at skære de skrællede kartofler i små tern.
- Kog dem i saltet vand i 15-20 minutter, til de er møre. Dræn vandet fra.
- Lav imens tærtedejen ved at ælte alle ingredienser sammen med et pænt nip salt. Tilføj evt. et par spsk vand, hvis den er for tør.
- Smør en firkantet form på cirka 22 x 22 cm eller en stor tærteform med en smule olie.
- Brug hænderne til at presse dejen ud i formen og op ad kanterne.
- Forbag bunden ved 180 grader varmluft i cirka 10 minutter.
- Lav imens resten af fyldet: skær bacon i små tern og steg dem sprøde på en varm, tør pande.
- Kom stegt bacon over på et stykke køkkenrulle.
- Hæld det meste af baconfedtet fra panden, men gem 1-2 spsk.
- Skræl løg, skær ender af porrer og skær begge dele i skiver (husk at skylle porrer godt).
- Steg løg og porrer i det resterende baconfedt med et drys salt og timian ved middelvarme i 5-7 minutter, til det bliver blødt.
- Pisk æg, cremefraiche og mælk sammen i en skål med masser af friskkværnet peber og lidt salt.
- Kom de kogte kartoffeltern, løg og porrer på den forbagte tærtebund.
- Skær brie i tynde, mindre skiver og fordel dem på toppen af tærten.
- Hæld æggemassen over og drys med timian.
- Bag tærten ved 180 grader varmluft i cirka 30-35 minutter – skru evt lidt ned undervejs.