Jeg har glædet mig meget til at dele dette indlæg med jer. Først og fremmest, fordi jeg har testet mig frem til den bedste basis køleskabsgrød, eller kold grød om du vil, lavet tre lækre topping forslag og har testet en ny, sej serie ved navn Fresh & Save fra Zwilling, som forhindrer madspild og sørger for at øge din mads holdbarhed. Al dette fortæller jeg mere om herunder. God læselyst!
Fresh & Save
Fresh & Save er en ny serie fra Zwilling, der både tapper ind i en mere bæredygtig hverdag ift. madspild men også food prepping på travle dage. Serien bygger på et vakuum-koncept med en lille vakuumpumpe, der på få sekunder kan skabe vakuum i de tilhørende poser og glasbeholdere. På den måde kan man holde sin mad frisk op til 5 gange længere.
Stop madspild og øg holdbarheden
Udover at maden kan holde sig frisk i længere tid, så kan man også bruge poserne til at marinere, til sous vide og til at komme i fryseren. Glasbeholderne kan kommes i fryseren og (uden låg) kommes i ovnen og mikrobølgeovnen. Du vil derfor eksempelvis søndag kunne vende kylling i en lækker marinade og vakuumere dem i en glasbeholder samt skære rodfrugter i stave og vende dem med olie og krydderier i en pose. Onsdag kan du tage det hele ud af køleskabet og hælde det hele i et stort ovnfast fad og komme det i ovnen.
Jeg synes virkelig, at det er et smart koncept, og jeg er blevet så glad for at bruge det herhjemme. Ikke flere halve, slatne blomkål, altid fintsnittede (sprøde!) grøntsager som snack til hele ugen og mulighed for at preppe aftensmaden søndag og spise den torsdag. Det er altså win win i forhold til tidsbesparing og stop madspild. I dag vil jeg vise jer, hvordan man kan bruge det til at preppe morgenmad til hele ugen. Tjek instagram hvor jeg lavet lavet en video med processen.
Køleskabsgrød
Indlægget i dag kommer nemlig til at handle om køleskabsgrød, også kaldet kold grød og bircher müsli. Jeg har nemlig testet mig frem til den (efter min mening) bedste opskrift lavet med grove havregryn, chiafrø, kerner, en kombi af æblemost og havredrik/mælk som væske, smagt til med citronskal og sødet med dadler. Det skal bares røres sammen om aftenen eller senest 4 timer før og vendes med skyr før spisning. Det er en luftig og frisk køleskabsgrød med en god balance mellem syrlig og sødt. Og så mangler der bare toppings! Her kommer tre forslag:
1. Råmarinerede hindbær med appelsin, karamel og kakaonibs
Den første variant består af en portion basis køleskabsgrød toppet med friske hindbær, der er marineret i appelsinsaft og -skal, med knasende let bitre kakaonibs og en god tsk karamel aka. dulce de leche. En frisk men sød og knasende version.
2. Marinerede blåbær med mynte, lemon curd og ristede mandler
Den anden variant er en portion basis køleskabsgrød toppet med blåbær marineret i lidt sukker, citronsaft og mynte samt lidt ristede mandler og en god tsk lemon curd. En frisk og syrlig-sød version med lækker nøddesmag fra mandlerne og lidt mojito-feel.
3. Mango med kokosflager og hasselnøddesmør med chokolade (a la sund nutella)
Den trede version er en portion basis køleskabsgrød toppet med mango vendt i lidt citronsaft samt sprøde kokosflager og en god tsk hasselnøddesmør med chokolade aka. sund nutella. En lidt tropisk og sødere variant.
Nem morgenmad to-go
Jeg har egentligt valgt at fokusere på sund og nem morgenmad to-go, fordi jeg starter på arbejde nu her. Jeg er typen, der har svært ved at spise morgenmad kl 7 og hellere vil have den med mig, når jeg er sulten – enten på farten eller fremme på arbejdet. Og det er præcis, hvad du kan med denne køleskabsgrød.
Du kan forberede den kolde grød søndag aften, have den stående i køleskabet og hver morgen de næste dage tage lidt op, røre med en spsk skyr og toppe med dine favoritter i et glas eller lignende. Det er i hvert fald sådan en morgenmad, jeg sagtens kan spise hele ugen. Og har du ikke overskud til at lave lemon curd, karamel og hasselnøddesmør med chokolade, så køber du det bare i stedet. Eller topper med dine favoritter.
Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve min kold grød med ingefærkaramel og kirsebærkompot eller chiagrød med bær og flødeskum.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Køleskabsgrød
Ingredienser
Køleskabsgrød
- 4 dl havregryn (grovvalsede)
- 4 spsk chiafrø
- 4 spsk kerner (græskar, solsikke eller lignende)
- 3 dadler (eller 3 tsk honning)
- 1 øko citron (skallen)
- 6 dl væske (jeg elsker kombinationen af æblemost og havredrik/mælk)
- 4 spsk skyr
Version nr 1 med hindbær
- 250 g friske hindbær
- ½ øko appelsin
- 1 spsk sukker
- kakaonibs
- karamel (dulce de leche)
Version nr 2 med blåbær
- 250 g blåbær
- 10 blade frisk mynte
- ¼ citron (saften)
- 1 spsk sukker
- lemon curd (købt eller hjemmelavet)
- mandler (ristede)
Version nr 3 med mango
- 1 mango
- ¼ citron
- kokosflager
- hasselnøddesmør med chokolade
Fremgangsmåde
Køleskabsgrød
- Rør havregryn sammen med chiafrø, kerner, hakkede dadler, fintrevet citronskal og væske.
- Kom det i en lufttæt beholder på køl natten over.
- Næste morgen kan du tage dét fra, du skal have til morgenmad og røre det med skyr. 1 portion = 1 spsk skyr.
- Top med dine yndlingstoppings.
Version 1
- Skyl hindbær og vend dem med sukker og fintrevet appelsinskal og -saft fra den halve appelsin. Kom dem i en lufttæt beholder og stil det på køl indtil brug.
- Top din grød med lidt råmarinerede hindbær, 1 tsk karamel og 1 tsk kakaonibs pr portion.
Version 2
- Skyl blåbær og vend dem med citronsaft, sukker og finthakket mynte. Opbevar i en lufttæt pose eller beholder på køl indtil brug.
- Top din grød med lidt marinerede blåbær, 1 god tsk lemon curd og 1 god spsk grofthakkede, ristede mandler pr portion.
Version 3
- Skær skrællen af mango, skær kødet fra stenen og skær det i tern. Vend med citronsaft. Kom det i en lufttæt beholder eller pose på køl indtil brug.
- Top din grød med lidt mango, 1 spsk kokosflager og 1 god tsk hasselnøddesmør pr portion.