Cremet gulerodshummus

24. november 2017

Cremet gulerodshummussponsoreret-gramGulerodshummus. Man kan aldrig rigtig få nok dip vel? Genialt til rugbrødschips, kartoffelchips, grøntsagsstænger, smørelse i sandwiches, på salater, med pasta og meget mere. Jeg er fan! Derfor vidste jeg præcis, hvad jeg skulle lave til andet indlæg i samarbejdet med Gram. Vi skal nemlig snakke om dampovne i dag, for jeg har lavet et lille samarbejde med Gram, der har lanceret en ret smart kombi dampovn. Jeg har mødt nogle søde bloggerdamer i et køkken i Sydhavnen, hvor vi kastede os ud i en masse dampeksperimenter. Nedenunder kan du finde billeder og en fin video fra dagen.

I sidste indlæg lavede jeg en ret så lækker dessert: Luksus gammeldags æblekage med kaffe-chokoladecreme, flødeskum og ristede hasselnødder, hvor jeg dampede æblerne i dampovnen på kompotfunktionen. Det var en virkelig hyggelig dag, hvor jeg det gik op for mig, hvor alsidig en dampovn kan være. I dette indlæg vil jeg gerne fortælle lidt om, hvad en god ovn efter min mening skal kunne, samt give inspiration til hvad du derhjemme kan bruge den til.

img_1269 img_5306img_1278 img_1436img_5314

Hvad kan du bruge en kombi-dampovn til?

Sammen med de andre bloggerdamer testede jeg dampovnen fra Gram. Det er som sagt en kombi-dampovn, så samtidigt med at den har en smart dampfunktion, så har den også de mere kendte kendte funktioner som varmluft, pizzafunktion, grill og over-undervarme, som jeg synes er vigtig for en god ovn. Jeg bruger nemlig varmluft til det meste, altid over-undervarme, når jeg bager brød og pizzafunktion, når jeg laver hjemmelavet pizza. Jeg har dog ikke tidligere haft de store erfaringer med dampfunktionen, så jeg har lavet en oversigt over, hvad funktion kan bruges til. Både som hjælp til mig selv og inspirationer til jer. Du kan også se videoen herunder for at finde inspiration.

Inspiration til dampfunktion:

 • Bag dine boller med dampfunktionen. Det kunne fx være boller som disse koldhævede, æltefrie boller. Damp giver dine boller en sprød overflade og en mere saftig krumme.
 • Damp dine grøntsager med forskellige krydderier, så du eksempelvis kan blende det til en sauce efterfølgende som til denne pastaret med cremet græskarsauce. Du kan også bare dampe dine grøntsager og servere dem direkte med lækkert tilbehør eller bruge dem til min opskrift nedenunder.
 • Lav den asiatiske street-food favorit: dampede bao boller med lækkert fyldt. Dampen gør disse boller helt bløde og luftige.
 • Damp din fisk i ovnen. Det kunne eksempelvis være laks til disse laksesliders (mini burgere) eller rejer til en asiatiske rejecocktail, hvis du køber nogle rå og ikke tilberedte rejer at komme i. Det giver en meget saftig fisk, da du kan justere efter vægt.
 • Det samme kan du gøre med kylling og dampe det til eksempelvis friske forårsruller. På denne måde får du en saftig og mør kylling til at fylde i dine ruller.
 • Damp din modne frugt til kompot og put det på grød, is, pandekager, ostemadder og meget mere. Det kunne fx være en æblekompot til en luksus gammeldags æblekage med chokoladecreme og skum.
 • Jeg har ikke selv fået testet det endnu, men jeg har hørt, at dampede hasselnødder skulle smagt helt vildt lækkert. Det må klart være mit næste projekt.

I dette indlæg vil jeg gerne vise, hvad du eksempelvis kan bruge de dampede grøntsager til. Jeg har nemlig lavet en gulerodshummus og dampet mine gulerødder, inden de blev blendet til en cremet gulerodshummus med kikærter, citronsaft og krydderier som spidskommen, chiliflager og en smule karry. Dampede gulerødder giver sødme og en mere cremet konsistens til din hummus, som klæder den rigtig fint. Men du kan faktisk bruge mange rodfrugt-konsistens-lignende grøntsager som rødbeder, søde kartofler, pastinak eller græskar. Det er super nemt at lave og kan bruges til alt fra dips, til tykke dressinger, pålæg osv.

Hvis du er på udkig efter en dampovn, kan jeg i hvert fald godt anbefale den fra Gram.

Cremet gulerodshummus

Cremet gulerodshummus (en stor skål)

 • 500 g gulerødder (svarer til ca 4 store)
 • 1 dåse kikærter, drænet
 • saft fra 1/2-1 citron
 • 1 stor spsk tahin
 • 1 tsk stødt spidskommen
 • 1 tsk karry, mild
 • et drys chiliflager efter smag
 • 2 spsk olivenolie
 • salt

Så nemt er det: Start med at skrælle gulerødder og skære dem i mindre stykker. Damp dem i dampovnen i 20 minutters tid, til de er møre**. Hæld vandet fra og lad gulerødderne køle lidt af, inden du blender dem med resten af ingredienserne. Du kan bruge en minihakker, foodprocessor eller stavblender – det skal blive en cremet hummus. Jeg bruger denne blender (affiliate link). Smag til med citronsaft, krydderier og salt efter behov. Opbevar din hummus i en lufttæt boks på køl.

** Alternativt kan du komme dem i en gryde med lidt vand i bunden, låg på og dampe dem i ca 20 minutter. Du kan også bruge en dampindsats.

.

  Svar