Hasselback kartofler med cremefraiche, rødløg og purløg

Hasselback kartofler med cremefraiche, rødløg og purløg

Er det kun mig, der i mange år har troet, at det hed hasselbagte kartofler og ikke hasselback kartofler? Det håber jeg ikke, haha. For mig er det en kartoffel, der får for lidt opmærksomhed. Særligt hjemme hos os. Og den kan jo meget mere, end bare at være som den er. Selvom en klassisk hasselback kartoffel i sig selv er skøn. I dag vil jeg gerne give jer en opskrift på klassiske og gode hasselback kartofler, der er genial som tilbehør samt et bud på, hvordan de kan serveres og pyntes som en hapser til gæster.

Opskrift på hasselback kartofler

Hasselback kartofler er jo som opgraderede bagte eller ovnstegte kartofler, og selvom de jo bare får nogle fine snit, så ser de jo både meget lækrere ud og er sjovere at spise end hvis de bare kom i ovnen, som de var. De bliver også tilberedt lidt hurtigere, og det er jo også et plus. Jeg synes, at de bliver (og smager) bedst, hvis jeg krydrer min olie med lidt hvidløg og evt. frisk rosmarin og så pensler kartoflerne med det. Har jeg tid, pensler jeg også lige en gang med undervejs i bagning. Sådan får du sprøde og lækre kartofler, der går fantastisk til kød, kylling og fisk.

Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve knuste kartofler med hvidløgssmør eller ovnbagte kartofler med aiolicreme og smørristede pistacienødder.

Alternativ til blinis: Hapser af kartoffel med cremefraiche, rødløg og purløg

Alternativ til blinis

Jeg elsker blinis! Jeg ved ikke, hvad det er med kombinationen af fed cremefraiche, finthakkede rødløg og purløg, der går så fantastisk godt sammen, men det spiller bare. Og selvom blinis er en fantastisk bund til det, så kan jeg også godt lide at twiste det lidt en gang imellem, og sådan kom denne opskrift til verden. Nederst en sprød men smørmør kartoffel i perfekt hapserstørrelse toppet med cremefraiche, rødløg og purløg. I princippet vil du jo sagtens kunne undlade den hasselback’te del, men det giver en fint udtryk og en sjovere spisefornemmelse.

Appetizer eller hapser: Hasselback kartofler med cremefraiche, rødløg og purløg

Jeg forestiller mig det. Jeg får gæster på besøg og vil gerne byde på lidt lækkert at drikke og en hapser af et eller andet appetitvækkende, når de kommer. Og så står et fad af disse smukke (hvis jeg selv skal sige det) toppede kartofler klar. En lidt anderledes mundfuld men alligevel et hit, vil jeg vove at påstå. Og et lidt anderledes et af slagsen. Du vil nemt kunne lave kartoflerne et par timer, før dine gæster kommer og lade dem stå på køkkenbordet.

Opskrift på hasselback kartofler med tilbehør

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Hasselback kartofler med cremefraiche, rødløg og purløg

Hasselback kartofler med cremefraiche, rødløg og purløg

En perfekt hapser som appetizer og alternativ til blinis eller som tilbehør til kød, fisk eller lignende. Beregn 3-4 hapsere pr person eller 5-6 som tilbehør.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse50 minutter
I alt55 minutter

Ingredienser

Hasselback kartofler

  • 1 kg kartofler (små)
  • ¾ dl olivenolie
  • 1 fed hvidløg
  • 1 kvist rosmarin (kan undlades)
  • salt

Topping

  • 1 dl cremefraiche (gerne 18 eller 36%)
  • 1 stk rødløg
  • 1 bundt purløg
  • friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Hasselback kartofler

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft
  • Hak hvidløg og rosmarin fint og rør det i olien.
  • Skrub kartoflerne godt og dup dem tørre.
  • Skær et lille stykke af bunden af kartoflerne, så de kan stå stabilt.
  • Skær tynde skiver 2/3 igennem kartoflerne. Kom evt. en stegenål igennem kartoflens nederste 1/3, så du ikke kan skære helt igennem. Tag nålen ud igen og fortsæt med alle kartoflerne.
  • Fordel kartoflerne på en bageplade eller i et ildfast fad med bagepapir. Pensl med olien.
  • Giv dem 50-60 minutter i ovnen afhængig af størrelse, til de er gyldne og møre. Tag dem gerne ud halvvejs og pensl dem igen.

Toppings

  • Hvis du skal toppe dine kartofler, skal de køle helt af. De skal ikke være køleskabskolde, men de må godt have stået et par timer på køkkenbordet.
  • Hak purløg og rødløg helt fint.
  • Pynt hver kartoffel med en klat cremefraiche og drys med purløg, rødløg og friskkværnet peber. Server med det samme.

Bedste trick til hasselback kartofler

Sådan laver du de bedste hasselback kartofler. Jeg har valgt en lille kartoffel, men det kan også sagtens være større. Måske ikke som hapserversionen men som klassisk tilbehør. Start med at skære en lille flig af bunden af kartoflen, så den kan stå lige. Snit nu fine, tynde skiver 2/3 gennem kartoflen uden at skære hele vejen gennem kartoflen.

Tip: Stik gerne et træspyd eller en stegenål igennem den nederste 1/3 af kartoflen, så du nemt kan skære fine snit, uden at skære helt igennem kartoflen. Så rammer du nemlig nålen, før den går igennem. Har du ikke en stegenål eller et træspyd, kan du lægge skaftet fra en træske eller måske tykke stykker bestik på hver sin side af kartoflen, så de stopper dig fra at skære hele vejen igennem.

Hasselback kartofler i ovn

Hasselback kartofler skal tilberedes i en ovn. Det er super nemt, og de bliver møre indeni og sprøde uden på. Jeg kan anbefale dig ikke at spare på olien, for det tager dem altså lige til næste niveau. Jeg elsker at krydre min olie med hvidløg, salt og peber og evt. frisk rosmarin eller timian. Det kan du dog gøre, som du har lyst til, eller som dit køkken byder på.

Serverer du kartoflerne uden mit forslag til topping, vil du sagtens kunne bruge de samme ingredienser til at lave en lækker dip til. Måske du skal dog gange ingredienserne til dippen op. Hak rødløg og purløg fint og rør det i den fede cremefraiche. Smag til med salt og peber.

Del med nogen du holder af
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments