
Reklame – opskriften er lavet for ASC-mærket på Instagram, men jeg synes ikke, at I skulle snydes for den her
Jeg har fået mig et nyt aftensmadscrush, og den er helt perfekt i den kommende kolde, mørke vintertid. Det er nemlig wonton suppe med hjemmelavede wontons. Jeg har fyldt mine wontons med rejer og purløg, og de er faktisk rimelig nemme at fylde og folde, og man kan nemt lave en stor portion, fryse dem ned og derfra kan der laves aftensmad på 10 minutter.
Opskrift på wonton suppe
Jeg er generelt ret glad for klare supper med dumplings i for tiden, og der går denne wonton suppe jo også ind under den kategori. Det er en klar og nem basissuppe på fond (eller vand rørt med bouillon), som man kan smage til, som man har lyst. Fx med ingefær, hvidløg, fiskesauce og sesamolie, og så koger man wontons direkte i og topper fx med forårsløg og crispy chiliolie. Du kan lave wontons selv, eller du kan købe dem. Det kunne for sin vis også sagtens være gyoza eller lignende dumplings.
Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve hjemmelavede gyoza med svinekød eller måske rød karry suppe med dumplings.

Hjemmelavede wontons
Hvordan laver man wontons selv? Det er faktisk ret nemt, og du kan nemt udskifte proteinet, som du vil. Jeg har her købt frosne, store rejer, som jeg har optøet, men det kunne også være hakket gris, kylling eller lignende. Selve farsen har jeg krydret med finthakkede purløg, hvidløg og fiskesauce, men der kan du også sagtens freestyle med de urter eller smagsgivere, du kan lide.
Dejen til wontons kan du købe i et asiatisk supermarked, og de hedder ofte wonton skin eller lignende. De består af hvedemel, vand og salt og er tynde stykker firkantet dej, du kan fylde og folde. De kommer ofte på frost, og du kan tø dem op i køleskabet natten over.
Sådan folder du en wonton
Jeg har forsøgt at lave en billedecollage herunder, så du kan se, hvordan du kan folde en wonton. Og jeg skriver ‘kan’, fordi der er mange måder at gøre det på. Det her er nok den nemmeste.
- Læg et stykke wonton dej i din hånd og fyld en tsk fyld i midten.
- Fugtig to sider med en våd finger.
- Fold hjørnet mellem de to fugtede sider op mod det modsatte hjørne.
- Tryk kanterne godt sammen og forsøg at presse overskydende luft omkring fyldet ud.
- Tag de to spidseste hjørner og fold dem mod hinanden, så det ene hjørne kommer til at lægge ovenpå det andet. Fastgør med lidt vand og et godt tryk.

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!

Wonton suppe
Ingredienser
Wontons med rejer
- 400 g rejer (rå, gerne store. Kan sagtens være med skal)
- 1 bundt purløg
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk fiskesauce
- 1 stk æg
- 1 tsk majsstivelse
- 30 stk wontondej (fx fra frost optøet natten over i køleskabet)
- salt og peber
Suppe
- 1½ dl fond (eller kogende vand rørt med bouillon)
- 3 spsk fiskesauce
- 1 spsk sesamolie ((kan undlades))
- 2 fed hvidløg
- 3 cm ingefær
- 1 stk lime (eller citron)
- forårsløg (til toppen (kan undlades))
- chiliolie (til toppen (kan undlades))
Noter
Fremgangsmåde
Wontons med rejer
- Fjern skal og evt. tarm fra rejerne og hak dem fint med en kniv.
- Hak purløg fint og kom det ned til rejerne sammen med fiskesauce, æg, majsstivelse, fintrevet hvidløg og et drys salt og peber.
- Tag et sheet wonton dej frem og placer en tsk fyld på midten.
- Dyp en finger i koldt vand og fugt to af siderne. Fold hjørnet mellem de to fugtede sider mod det modsatte hjørne, så du har en trekant og tryk kanterne godt sammen.
- Fold nu de to spidseste hjørner mod hinanden og tryk dem sammen med lidt vand. De ene hjørne skal ligesom ligge oven på det andet.
- Sæt dem til side. Herfra kan de også sagtens fryses.
Wonton suppe
- Kom fond, fiskesauce, sesamolie og fintrevet ingefær + hvidløg op i en gryde og kog det op.
- Smag til med salt, peber, limesaft og evt mere af de andre ting.
- Kom wontons I og lad dem koge med i 4-5 minutter, til de er tilberedte.
- Server wontons og suppe – fx med chiliolie og finthakkede forårsløg.
Hvad er wonton suppe?
Wonton suppe er en kinesisk klassiker, og måske du allerede har fået den før. Det er ofte en klar suppe, hvor wontons koges direkte i og får smag fra suppen. Selve wontons er små dejpakker med fyld, og selve dejen er helt blød og lækker, minder måske lidt om pasta, og er på ingen måde tungt. Fyldet kan man så gøre ved, hvad man vil, og du kan helt sikkert få mange variationer af dem.
Du kan sagtens gøre meget mere ud af selve suppen til din wonton suppe, end jeg har gjort her i en hurtigversion. Du kan fx koge fond på kyllingeskrog eller lade den simre længere med smagsgivere. I selve suppen ville du også sagtens kunne komme nudler og friske grøntsager og urter i.
Wontons med rejer
Jeg har valgt at lave mine wontons med rejer, fordi de giver sådan en god smag, det er meget delikat, og det er super nemt. Og så er det en god, nem og billig måde at få fisk på. Jeg har købt nogle store rejer med skal fra frost, som jeg har tøet op, pillet skallen (og evt. tarmen) af, hakket fint og vendt med æg, lidt majsstivelse og smagsgivere. Hvis du er mere til hakket svinekød eller kylling, så kan du også sagtens bruge det. Her kan du se en version af gyoza med svinekød, hvor du sagtens ville kunne bruge samme fyld.
Crispy wonton
Wontons kan tilberedes på flere forskellige måder. Du kan koge dem, som jeg har gjort, eller du kan dampe eller friturestege dem, så du får crispy wontons. De vil nok ikke kunne bruges i en wonton suppe som her, men er geniale som snack med en dyppelse til.
Hvis du vil dampe dine wontons, skal du bruge en bambusdamper eller lignende, et stykke bagepapir at sætte dem på, og så skal de dampe i 20-25 minutter, til de er tilberedte i midten.
Hvis du vil lave crispy wontons, kan du varme en gryde med smagsneutral olie op til 170 grader og friturestege dine wontons i 2-3 minutter, til de er godt gyldne og tilberedte i midten. Her kan det være en fordel og folde dem lidt mere som gyoza, som du kan se, hvordan du folder her.









