En ret jeg laver rigtig tit, når det skal være nemt, hurtigt eller billigt, er risotto – fx tomatrisotto. Jeg sørger for (næsten) altid at have risottoris, parmesan, bouillonterninger og en billig hvidvin stående, så jeg kan lave risotto og twiste med køleskabets indhold eller slatne rester. Det kunne eksempelvis være en græskarrisotto eller måske en bygotto med ærter og citron. Det kræver ikke mange ingredienser, og så smager det altid godt. Tomatrisotto med pesto er røget fluks ind på top 3, og jeg forudser den til at være på menuen mange gange henover sommeren.
Risotto = nem aftensmad
Jeg har i mange år troet, at det var svært at lave risotto. Hvis du er af samme opfattelse, vil jeg gerne nedlægge den barriere. Det er så nemt! Denne tomatrisotto er en helt simpel risotto vendt med friske tomater, godt med parmesan, friskkværnet peber og en smule pesto. Og en rest ekstra grønt fra køleskabet. Toppet med mere pesto, friske tomater og flager af parmesan. Ja tak! En rigtig sommerrisotto – klar til at akkompagneres med en koldt glas hvidvin. Vil du have kød til? Så server et stegt kyllingebryst eller ovnbagt laks til.
TIP: Har du (mod forventning) rester tilovers? Så lav risottodeller / -klatkager eller hvad du nu vil kalde dem. Rør et æg eller to og en smule mel i. Og så steg på en middelvarm pande i godt med olivenolie, til de er gyldne og sprøde. DET ER GODT!
Tomatrisotto med pesto
Ingredienser
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 250 g risottoris
- 200 g squash (eller lignende grøntsag (kan undlades og erstattes med flere tomater))
- 1 dl hvidvin
- 2 grøntsagsbouillonterninger
- 8 dl kogende vand
- 20 cherrytomater
- 1 håndfuld parmesan (fintrevet)
- 1 dl pesto
- olivenolie
- salt og peber
Køkkenudstyr
- Gryde
Fremgangsmåde
- Pil løg og hvidløg og hak begge dele fint.
- Steg det i en gryde ved middelvarme med 1 spsk olivenolie, til løgene er klare.
- Skær din valgfrie grøntsag, fx squash i små tern og kom det i gryden sammen med risottoris og rist det af ved høj varme et par minutter.
- Tilsæt hvidvin og lad det koge ind.
- Skær tomater i halve og kom halvdelen i – gem resten til senere.
- Rør bouillonterninger ud i vandet.
- Tilsæt bouillonvand lidt ad gangen. Først en dl eller to. Rør rundt og lad det koge ind.
- Tilsæt så en dl bouillonvand eller to mere og fortsæt sådan til risene er møre men med en smule bid. Måske du skal bruge 1-2 dl mere vand.
- Risotto bliver cremet, når du tilsætter væsken lidt ad gangen.
- Når den sidste væske er kogt ind, og du har en næsten færdig risotto, skal du røre de sidste tomater, 2 spsk pesto, fintrevet parmesan og godt med friskkværnet peber i.
- Smag evt til med salt. Server med ekstra pesto og parmesan.