Jeg har altid elsket lasagne. Uanset om det er den klassiske variant, en version med laks eller vegetariske versioner. Kombinationen af pasta, bechamelsauce og smagsfuldt fyld er bare godt. I denne opskrift på vegetariske spinatlasagne med ricotta, får du masser af spinat, en hjemmelavet (nem!) bechamel med ricotta og feta og sprøde brødkrummer på toppen. Totalt comfort food.
Opskrift på spinatlasagne med ricotta og feta
Jeg fik ideen til denne lasagne, fordi jeg en dag gik i supermarkedet for at købe en hurtig omgang aftensmad. Her købte jeg en færdig spinatlasagne med ricotta, og den smagte virkelig godt. Så jeg tænkte, at det måtte jeg da kunne lave selv. Så det gjorde jeg. Jeg lavede en stor portion, som jeg har frosset ned i 2 personers størrelser, og det har vi haft glæde af til aftensmad af tre gange. Kæmpe win!
Er du vild med lasagne, skal du også prøve mine opskrifter på klassisk lasagne, svampelasagne med estragon, lakselasagne med tomatsauce og mexicansk lasagne med kål og chorizo.
Vegetarlasagne med spinat og ost
Måske du hører til den gruppe, der tror, at lasagne da kun kan være den klassisk version med kødsauce og bechamel. Men der er altså er hel verden, der er på vej til at åbne sig for dig. Du kan lave lasagne i alle slags varianter, og det kan næsten kun blive godt. Jeg elsker lasagne, og jeg elsker at eksperimentere. Når vi snakker vegetarlasagne, så er spinat fx en vinder, fordi det ikke smager for “grøntsaget”. Svampe ligeså.
Jeg har af min mor lært at lave bechamelsauce selv, og hvor nemt det faktisk er, og så har jeg aldrig set mig tilbage og laver den altid selv. Du kan lave den selv på 10 minutter, og det er bestemt det værd. Og så skal der selvfølgelig heller ikke spares på osten. Lidt panko/brødkrummer på toppen giver et fint, sprødt touch og krydderurter/sennep/citronskal og lignende kan bruges til at give smag. Det har jeg gjort i denne spinatlasagne med ricotta.
Kødfri lasagne uden du opdager det
I min mening er lasagne en af de vegetariske retter, hvor der ikke behøves kød. Og hvor det er forholdsvist nemt at servere en kødfri lasagne, uden andre opdager det. I min mening gør kødet ikke den store forskel. Du kan i stedet bruge andre måder at tilføje smag, og der er masser af måder. Ligesom i denne opskrift på spinatlasagne med ricotta.
Så længe du ikke går ned på ost, bechamel eller lasagneplader, så kan du komme det meste i. Et eksempel: Jeg lavede engang en virkelig god lasagne som tøm køleskabet. Auberginer og squash skåret i tynde, aflange strimler og grillet på en grillpande, en masse finthakkede svampe stegt på en pande med hvidløg og krydderier, en bechamelsauce og en pesto på resterne af basilikumspotten med ristede mandler. Og så ost på toppen selvfølgelig. Haps.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Spinatlasagne med ricotta og feta
Ingredienser
- 2 løg
- 2 spsk olivenolie
- 4 fed hvidløg
- 800 g frossen spinat
- lasagneplader
- 200 g feta
- salt og peber
- 1 dl pankorasp (kan undlades)
Bechamel med ricotta
- 75 g smør
- 1¼ dl hvedemel
- 900 ml mælk
- 250 g ricotta
- 1 spsk grovkornet sennep (kan undlades)
- 1 øko citron (kan undlades)
- muskatnød
Fremgangsmåde
- Start med at skrælle løg, halvere dem og skære dem i fine strimler.
- Steg løgene ved middelvarme i olien på en stor pande. De skal blive bløde.
- Skræl hvidløg og hak det fint. Kom det på panden til løgene og steg et minut eller to.
- Tilsæt den frosne spinat og lad det tø op. Rør en gang imellem og sørg for, at det meste af væsken fra spinaten også dampes væk.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Lav imens bechamelsauce: Smelt smør i en gryde. Tilsæt hvedemelet og pisk/rist et par minutter, så melsmagen ristes væk.
- Tilsæt ⅓ af mælken og pisk til det samler sig og tykner. Gør det samme med den næste ⅓ og igen med den sidste ⅓ af mælken.
- Lad bechamelsaucen komme op og koge 1 minuts tid til sidst, så den bliver cremet. Tag den af varmen og rør ricotta i.
- Smag til med sennep, godt med salt og peber, fintrevet citronskal og fintrevet muskatnød.
- Kom den nu optøede spinat og løgene op i bechamelsaucen og smag igen til med salt.
- Smør et ildfast fad på ca 25×35 cm med lidt olie og kom et par skeer spinatbechamel i bunden. Læg et lag lasagneplader så det dækker.
- Fortsæt nu med spinatbechamel, smuldret feta og lasagneplader i lag og slut af med en godt lag spinatbechamel og smuldret feta. Jeg når 4 lag.
- Drys med lidt pankorasp på toppen og dæk lasagnen med staniol. Giv den 30 minutter i ovnen.
- Tag staniolen af og giv den 10 minutters tid mere, til den får farve på toppen.
- Lad den sætte sig 10 minutters tid, før du spiser.