Dette indlæg indeholder reklame for Maldon Salt
Jeg er faktisk virkelig stolt af denne opskrift på hel kylling i ovn. Mest fordi det er den bedste kylling, jeg nogensinde selv har lavet og nok også en af de bedste, jeg har smagt i hjemmelavet version. Og så er jeg stolt af den, fordi den er lavet i samarbejde med Maldon Salt, som jeg elsker og i mange år har håbet på en dag at kunne arbejde sammen med. Mere om det længere nede.
Opskrift på hel kylling i ovn
Allerførst skal det altså handle om denne opskrift på hel kylling i ovn. Lidt hvidvin, lidt timian, godt med (hvidløgs)salt og lidt fløde. Lyder jo egentlig super simpelt, og det er virkelig også en nem opskrift, der bare skal passe sig selv det meste af tiden, og så får du en super saftig kylling med masser af smag og en sauce i bunden af fadet, der virkelig er himmelsk. Jeg skal være ærlig at sige, at det er få hele kyllinger, jeg har tilberedt i mit liv. Til gengæld så kan jeg love, at det her bliver en favorit fremover – særligt til gæster i sommermånederne.
Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve min opskrift på fyldt kyllingebryst med svampe, æbler og parmaskinke eller
Helstegt kylling med timian og hvidvin
Der er et par gode tips, du bør kende, hvis du vil lave en saftig hel kylling i ovn. Fx er det godt at lade kyllingen temperere, når den kommer ud af køleskabet – gerne drysset med rigeligt salt, og så elsker jeg at give den masser af urter. Jeg har brugt frisk timian, men det kunne også være frisk estragon, løvstikke eller lignende.
Jeg kan godt lide at smøre den ind i olivenolie og lade den brune ved høj temperatur i ovnen og derefter skrue ned, hælde lidt hvidvin i bunden af fadet og en fløde rørt med frisk timian og mere salt ud over kyllingen. Det giver ikke kun masser af god smag og saftighed, det skaber også den dejligste sauce i bunden af fadet, der blander sig med safterne fra kylling. Haps det er godt.
Maldon: En kærlighed til salt
Jeg har brugt Maldon Salt i denne opskrift, og det havde jeg gjort uanset, om opskriften var lavet som et samarbejde eller ej. Jeg bruger nemlig Maldons flagesalt hver evig og eneste dag. Selvfølgelig både til at give den saltede smag og til at fremhæve de andre smage (her er salt jo genialt) men lige så meget til at give konsistens. Og det er her, hvor Maldon slår alle andre.
De små flager af salt giver et helt særligt knas, og jeg drysser det ofte over et ret til sidst for det ekstra knas. Og det kan være alt fra kylling her til pastaretter og desserter som cookies, chokolademousse og is. Nærmest ingen desserter med fx chokolade og karamel herhjemme, bliver snydt for et drys Maldon salt.
Nye varianter af Maldon Salt: Garlic & Chilli
Jeg har fået lov til at arbejde med en af de to nye varianter, som netop er kommet til Norden. Jeg har valgt hvidløgssalt med ramsløg og ristet hvidløg. Haps den er god og bidrager med en super dejlig afrundet smag af hvidløg. I denne opskrift bidrager salten ikke kun til en saftig kylling, den bidrager også med masser af smag og lækkert skind. Og så kan jeg også anbefale den i pastaretter, ovenpå pizza og meget mere.
Du vil også sagtens kunne bruge den klassiske Maldon Salt til denne opskrift. Her kan jeg anbefale at komme et par knuste fed hvidløg med i bunden af fadet på samme tid med hvidvinen, så du får den gode smag af hvidløg.
Laver du en af mine opskrifter som fx denne hel kylling i ovn, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Hel kylling i ovn med timian
Ingredienser
- 1 stk kylling (hel, min var omkring 1300 g)
- 3 spsk flagesalt (fx hvidløgssalt fra Maldon)
- 3 spsk olivenolie
- 2 dl fløde
- 1 håndfuld frisk timian
- 1½ dl hvidvin
- peber
Noter
Fremgangsmåde
- Start med at klippe kyllingen op i rygraden (den modsatte side af brysterne), hele vejen og giv den et godt tryk, så den bliver spredt ud. Placer den i et ildfast fad.
- Drys begge sider med rigeligt salt – måske omkring 2 spsk og lad kylling stå i en time, hvor den kan temperere og suge noget af salten til sig. Dette giver en saftigere kylling.
- Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
- Vend kyllingen med brysterne opad og gnub den godt ind i olivenolie. Giv den 20 minutter i ovnen, indtil den er begyndt at få lidt farve.
- Hak i mellemtiden timian fint og vendt det med fløde, friskkværnet peber og endnu et godt drys salt.
- Hæld hvidvin i bunden af det ildfastfad og hæld timianfløden ud over kyllingen.
- Skru ovnen ned på 140 grader varmluft og giv kyllingen cirka 35 minutter mere.
- Lad kyllingen trække i 15 minutter og overhæld den gerne med noget af al den dejlige sauce fra bunden af fadet. Herefter kan du skære den ud og servere med saucen.
Spatchcock kylling – eller butterfly chicken
Hvad betyder det egentlig med en spatchcock kylling, også kaldet butterfly kylling? Det betyder, at du klipper rygraden op (den modsatte siden af brystet) og så flader du den ud med brystet opad og giver den et godt tryk, så den knækker lidt. Så får du ligesom en kylling, der er spredt ud. Det skulle ikke kun reducere tilberedningstiden, men det skulle også give en mere saftig kylling med et mere lækkert sprødt skind. Det er den metode, jeg har brugt til denne hel kylling i ovn.
Hvad skal jeg servere til en helstegt kylling?
Åh her er mange muligheder. Jeg kan anbefale at servere denne hel kylling i ovn med nogle kartofler eller lignende, der kan suge noget af alt den dejlige sauce, der ligger i bunden af fadet. Jeg har kogt nogle halv-nye kartofler (sæsonen er der næsten til de nye danske) og vendt dem med olivenolie, citronsaft, frisk dild og flagesalt. Ikke alene smager det skønt, men de kan også suge den gode sauce. Dertil nogle lynstegte asparges med citronsaft, -skal og flagesalt. Det kunne også være noget lækkert brød eller en simpel frisk salat, der bare er vendt i olivenolie og citronsaft.