Jeg har arbejdet på den perfekte opskrift på gyoza til jer (og til mig selv hehe). Jeg elsker de japanske dumplings, gyoza, og jeg har i længere tid arbejdet på dette indlæg, der giver dig en nem opskrift på gyoza med svinekød, en guide til hvordan du folder dem og generelt gode tips til at lave hjemmelavede gyoza. Det er nemlig på ingen måde svært – det er faktisk ret terapeutisk og hyggeligt at folde dem. Og endnu bedre at spise dem. Lad os komme i gang!
Opskrift på gyoza med svinekød
Helt traditionelt set laves gyoza med svinekød, så det er også opskriften, I får i dag. Jeg synes også, at det er de bedste – de får en virkelig god smag og saftighed. Jeg har dog også prøvet at lave dem med hakket kyllingekød, og det kan du også sagtens. Lidt mere utraditionelt (tror jeg) har jeg tilføjet lidt finthakkede svampe og kål. Både fordi det giver lidt tekstur men også for smag og saftighed. Dertil lidt smagsgivere som sojasauce, hvidløg og sesamolie. En forholdsvis simpel ingrediensliste, og du kan sagtens udskifte kål og svampe med andet, hvis du vil, eller du kan tilføje hakkede krydderurter eller lignende.
Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve min asiatiske salat med laks og sprøde ris, thai beef salad med verdens bedste dressing eller friske forårsruller med kylling, mango og peanutbutterdip.
Nemme hjemmelavede japanske dumplings
Det er faktisk forholdsvist nemt at lave dine egne gyoza. Hvad er gyoza egentlig? Gyoza er en slags dumpling, der kommer fra Japan. Det er en krydret fars pakket ind i en tynd dej, der derefter bliver tilberedt. Fx ved at stege og dampe som her. Denne opskrift er super nem og lige til at gå til. Det tager 5 minutter at røre farsen sammen og måske 5-7 minutter at tilberede en pande fyldt med gyoza. Det der tager længst tid er at folde, men det er faktisk også ret terapeutisk, og er I flere om det, er det en hyggelig beskæftigelse og sjovt at gøre sammen.
Video og guide: Hvordan folder man gyoza?
Det er ikke svært at folde en gyoza, men det kræver lige, at man har prøvet det et par gange, og derefter kører det bare. Du skal starte med at lægge en god tsk fyld i midten af et stykke gyoza-dej. Fugt kanten hele vejen rundt med vand (dyp din finger i vand). Jeg holder gyozaen i venstre hånd, da jeg er højrehåndet. Først klemmer jeg dem en smule sammen i den ene ende (bare en cm) og så folder jeg små folder af højre side og klemmer dem fast i venstre side. Hele vejen ned, til den er lukket sammen hele vejen. Og så giver jeg lige hele lukningen ekstra klem hele vejen hen.
Jeg laver omkring 5-7 fold, og jeg er helt sikker på, at der er mange måder at gøre det på. Det er vigtigt for mig at sige, at du sagtens kan finde din egen måde, og at det kommer til at smage lige så godt, selvom folderne ikke er pæne. Du skal bare sørger for, at dejen er forseglet, så kødet holdes og dampes inde i dejen.
Se evt. en video af, hvordan jeg folder og laver disse gyoza med svinekød på Instagram eller nedenunder teksten.
Laver du en af mine opskrifter som fx disse gyoza med svinekød, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Gyoza med svinekød
Ingredienser
- 400 g hakket svinekød (gerne 8-12% fedt)
- 1 tsk fint salt
- 150 g svampe (fx mørke champignon)
- 1 håndfuld fintsnittet kål
- 1 fed hvidløg
- 1 stk æg
- 3 spsk sojasauce
- 1 spsk sesamolie
- 1 tsk majsstivelse
- 1 pakke gyoza-dej
- olie til stegning
Noter
Fremgangsmåde
Saml og fold dine gyoza
- Start med at røre salt i det hakkede kød. Et minut eller to til det begynder at samle sig.
- Rens svampene godt og hak dem fint.
- Kom svampene ned til kødet sammen med fintrevet hvidløg, kål, æg, majsstivelse, sojasauce, sesamolie og godt med friskkværnet peber. Rør det godt sammen.
- Kom en god tsk fyld i midten af et stykke gyoza-dej, fugt kanten med vand hele vejen rundt og fold gyozaen (læs en guide længere oppe).
- Stil dine gyoza på et stykke papir, mens du folder resten. Lad dem ikke røre for meget ved hinanden, da de kan klistre sammen.
Tilbered dine gyoza
- Skal du spise dem alle på én gang, skal du stege dem over et gange.
- Varm en stor pande op til høj middelvarme med lidt olie.
- Kom gyoza på – de skal ikke stå for tæt – og steg dem et par minutter, til bunden er gylden og sprød.
- Kom 1 dl vand i bunden af gryden og et låg på, så de kan dampe. Har du ikke et låg, kan du lave et af staniol. OBS: er panden lille, skal du kun bruge 1/2 dl vand.
- Lad dem dampe, til al vandet er fordampet. Tag låget af og nyd dine dumplings – lad dem gerne trække et par minutter, inden du spiser dem.
Hvor kan man købe gyoza dej?
Du kan ikke købe gyoza-dej i almindelige supermarkeder. Jeg har i hvert fald aldrig set dem der. Du skal i en asiatisk købmand og måske en nogle grønthandlerne kan have dem. De er ikke særlig dyre, og jeg kan bestemt anbefale dig at købe fremfor at lave det selv. Du finder dem på frost, hvor du også selv kan opbevare dem i op til et par måneder, til du skal bruge dem. Når du skal bruge dem, kan jeg anbefale at lade dem tø op i køleskabet natten over. Så er det perfekt optøede, når du skal bruge dem næste dag.
Hvordan tilbereder/steger/koger man gyoza?
Der er mange forskellige måder at tilberede dine gyoza med svinekød. Jeg kan godt lide en kombination af stegning og dampning. Her steger du dem et par minutter, så de får en sprød og gylden bund, og så holder du lidt vand på, dækker med et låg og lader dem dampe et par minutter. Så er det perfekte. Du kan dog også sagtens udelukkende dampe dine gyoza, og du kan også koge dem, fx i en suppe som du også vil servere dem i.
Hvad spiser man til gyoza?
Du kan næsten ikke spise gyoza uden en dip til. Vil du gå helt simpelt til værks kan du smage sojasauce til med lidt riseddike (eller limesaft) og sesamolie, evt. lidt sesamfrø for knas. Vil du spice det lidt mere op, kan jeg anbefale fintrevet ingefær eller hvidløg og måske lidt chili.
Jeg kunne sagtens spise en stor portion af de her gyoza med svinekød uden noget andet, men jeg kan også godt lide at servere med en frisk asiatisk salat dertil, så gyozaerne rækker lidt længere. Det kunne sagtens være en simpel kålsalat med en syrlig dressing, lidt urter og måske mango/æble eller lignende.
Prøv fx en af disse salater: Asiatisk salat med laks og sprøde ris (lav den dog uden laks og evt. uden ris) eller måske en grøn asiatisk salat med lime-ingefærdressing.