Du er formentligt faldet over dulce de leche før. Også kendt som karamel lavet af kondenseret mælk. Det er noget af det nemmeste (og dermed også farligste at lave), da du virkelig bare skal købe en dåse kondenseret mælk og lade den simre i en gryde med kogende vand i 3 timer. Bum. Så har du den lækreste, cremede og afhængighedsdannende karamel.
Dulce de leche i tre varianter – ingefærkaramel, peanutkaramel og saltkaramel
I dag får du udover den meget simple opskrift også forslag til dulce de leche i 3 varianter. Selvom dulce de leche smager godt i sig selv, er det næsten endnu bedre at twiste den lidt og give et modspil til den søde karamel. Jeg har lavet disse varianter med søde og meget inspirerende Anna aka. Grødgrisen, og vi var ret hurtige om at bestemme os for de forskellige smage. Havsalt (selvfølgelig), peanutbutter (fordi vi begge er kæmpe fans) og frisk ingefær for en lidt anderledes men overraskende lækker karamel.
Hvad kan du bruge dulce de leche til?
Til ovenstående spørgsmål er der uendelige svar, men jeg ville alligevel gerne lige vende det. Karamellen er rimelig sød, så det er altid godt at servere den med noget friskt, og så kommer det selvfølgelig an på smagsvarianten. Jeg kan dog anbefale at komme det på is, havregrød, ristet brød, chiagrød, bagt grød, pandekager, vafler, kager, smoothie bowls, til at dyppe frugt i, i dadelkugler eller selvfølgelig bare med ske. Ingefærkaramellen kan du eksempelvis komme oven på en portion kold grød i kombination med kirsebærkompot.
Et tip: vi rørte faktisk de 3 karameller sammen for at smage, hvordan det smagte. Og det var virkelig godt også. Forestil dig en asiatisk karamel. Flagesalt, crunchy peanutbutter og frisk ingefær. Lidt som satay sauce i en sød karamel version. Prøv det!
Dulce de leche / nem og lækker karamel
Ingredienser
Dulce de leche karamel
- 1 dåse kondenseret mælk
Ingefærkaramel
- frisk ingefær
Saltkaramel
- flagesalt
Peanutkaramel
- crunchy peanutbutter
Noter
Køkkenudstyr
- Gryde
Fremgangsmåde
Dulce de leche karamel
- Fjern papir / label rundt om dåsen og lad den simre i 2,5-3 timer i en gryde med vand under låg.
- Tag dåsen op og lad det køle helt af, inden du åbner og evt. tilsætter smag.
- Opbevar det i et rent glas / beholder med tætsluttende låg. Det kan sagtens holde sig et par uger i køleskabet.
Karamel med smag
- Til ingefærkaramel vil jeg anbefale dig at smage til selv. Jeg blev selv ret overrasket over, at der skal mere ingefær i, end jeg troede.
- Sørg for at vælge en god flagesalt til saltkaramel og rør forsigtigt rundt, så du ikke ødelægger flagerne. Smag også selv til her.
- Til peanutbutterkaramel skal du bruge 50/50 peanutbutter og karamel.
Nem opskrift på hjemmelavet karamel
At lave karamel på denne måde føles på en måde snyd og på en anden måde som den bedste måde at hoppe over, hvor gæret er lavest. Det er virkelig såre simpelt. Kog en dåse fyldt med kondenseret mælk i 3 timer, lad den køle af og åben dåsen for at finde den lækreste, cremede, søde og bløde karamel i midten. En karamel der er en smule mere fast end andre karamelsaucer, du kender, men hvis du kommer den på eksempelvis varm grød, vil den langsomt smelte.
Det fede er, at du nemt kan smage til med lige præcis dine favoritter.Jeg vil helt sikkert gerne eksperimentere med endnu flere varianter. Jeg tænker: kaffe, lakrids, chokolade, kakaonibs, frysetørrede bær, kokos, kardemomme, mint, rom. Åh så mange muligheder!