Annonce

Valnøddeboller med surdej

Valnøddeboller med surdej

Jeg kan aldrig få nok surdejsboller, og jeg elsker valnødder. Derfor er det underligt, at jeg endnu ikke har kombineret de to i en portion valnøddeboller med surdej. Men det har jeg nu, og det var bestemt på tide. Jeg har eksperimenteret en del med surdej på det sidste og lavet en del klassiske surdejsboller. Men det er nu også meget sjovt at eksperimentere med smage og fyld. Og ikke mindst lære min surdej, Gærda, bedre at kende.

Valnøddeboller med surdej

Har du en surdej derhjemme, og er du også fan af valnødder, så vil jeg klart anbefale dig at prøve disse valnøddeboller med surdej. Du har måske allerede set dem på Instagram, hvor jeg har teaset lidt? Den let syrlige bolle med surdej og de let bitre valnødder smager så godt sammen, og hvis du topper med en god ost, så fuldender du oplevelsen.

Er du mere til valnødder og tranebær, så kan du prøve min opskrift på koldhævede boller med valnødder og tranebær.

Valnøddeboller med surdej

Surdejsboller med valnødder

Nogle gange bruger jeg et lille stykke gær på størrelse med en ært i mine surdejsboller. Nogle vil nok sige, at det er en smule snyd, men jeg vil hellere være 100 % sikker på, at jeg får luftige og lækre surdejsboller end at tage chancen. Især når der er valnødder i mine surdejsboller, der godt kan være en smule tunge og gøre, at dejen har sværere ved at hæve. Det er helt op til dig, om du laver surdejsboller med eller uden gær – du kender din surdej bedst.

Har du ingen surdej, kan du lave disse valnøddeboller – opskriften via linket er uden surdej. Du kan også erstatte surdejen med 8 g gær og ellers følge processen som normalt. Gæren kan du røre ud i et par spsk lunkent vand og tilsætte, når surdejen ellers skulle i. Hvis dejen er lidt for våd, kan du røre en smule mere vand i også.

Opskrift med valnødder

Valnødder er vist en nød, der skiller vandene. Nogen synes, at den er for bitter og træder for meget igennem, andre elsker bitterheden og smagen fra valnødden. Jeg er klart på sidste hold – jeg elsker valnødderne og synes klart, at det er en af de smukkeste nødder med sit ‘hjerne’-udseende. Jeg er selv ret vild med dem i en valnøddepesto eller som topping på en bygotto med svampe.

Valnøddeboller med surdej
Valnøddeboller med surdej

Valnøddeboller med surdej

Lækre, sprøde og saftige valnøddeboller med surdej til morgenmad. Du får 8 store eller 10 små boller.
5 fra 1 stemme
Antal: 9 stk
Forberedelse4 timer
Tilberedelse16 minutter
Hævetid8 timer

Ingredienser

Fodring af surdej

  • 100 g vand (lillefingervarmt)
  • 100 g surdej (stuetemperatur)
  • 100 g mel (gerne 75 g hvede og 25 g fuldkorn)

Surdejsboller

  • 400 g vand (lillefingervarmt)
  • 100 g fuldkornsmel
  • 400 g hvedemel (almindelig, tipo 00 eller manitoba)
  • 85 g valnødder (grofthakkede)
  • 100 g aktiv surdej
  • 14 g salt
  • evt. gær på størrelse med en ært

Noter

Fordring af surdej: Hvis du er væk hele dagen, kan du også fodre din surdej med 25 g surdej i stedet for 100 og lade den hæve i 8-9 timer. Så burde den være klar, når du kommer hjem. 
Tip: lær din surdej at kende. Så ved du, hvor længe den er om at hæve og dermed, hvor mange timer/hvor meget surdej du skal bruge i fodringen. 

Fremgangsmåde

Fodring af surdej

  • Rør surdej, vand og mel godt sammen. Skrab gerne dejen fra skeen af med dine fingre, så du får lidt af dine gode bakterier ned i surdejen.
  • Læg et låg løst på og sæt en elastik omkring kanten af surdejen, så du kan se, hvornår den er hævet til 200 %. Der er den klar til at bage med.

Surdejsboller

  • Autolyse: Når du kan se på din surdej, at den er klar om en times tid, skal du røre vand og de to meltyper sammen.
  • Sæt låg på og lad den stå på køkkenbordet. Her vil melet optage vandet og dejen blive mere sammenhængende.
  • Når din dej har ligget til autolyse, og din surdej er aktiv (har hævet til dobbelt størrelse), skal du røre autolyse-dejen, surdej, salt og grofthakkede valnødder sammen.
  • Vælger du at tilsætte gær (læs længere oppe), kan du røre det ud i en spsk surdej og komme det med i.
  • Kom dejen over i en ren skål (gerne en condibøtte) smurt med lidt olie.
  • Lad den stå tildækket på køkkenbordet og påbegynd foldning (over 3-4 timer):

Foldning

  • I den første time skal du folde dejen hvert 20. minut – altså tre gange. Du folder dejen med dine hænder ved at folde alle fire “hjørner” indover midten én ad gangen.
  • Derefter folder du dejen på samme måde hver time af to omgange.
  • Lad den evt stå en time mere på køkkenbordet herefter og sæt så dejen på køl natten over – dækket med låg eller fugtig viskestykke.

Bagning

  • Tag dejen ud af køleskabet (gerne en times tid før bagning).
  • Tænd ovnen på almindelig ovn, med en bageplade i, på fuld hammer.
  • Når ovnen og bagepladen er varm, skal du forsigtigt hælde dejen ud på en meldrysset bordplade.
  • Brug en dejspatel eller andet skarpt til at skære boller ud.
  • Placer boller på et bagepapir og træk dette bagepapir forsigtigt over på den brandvarme bageplader.
  • Skru ned på 225 grader og bag dine boller i 14-20 minutter (afhængig af størrelse), til de er sprøde og lyder hule, når du banker på bunden.
  • Lad dem afkøle lidt, inden du spiser dem.

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer til disse valnøddeboller med surdej? Så skriv dem endelig nedenunder. Så skal jeg gøre mit bedste for at hjælpe dig.

Bager du mine valnøddeboller med surdej, skal du endelig tagge mig på Instagram. Det vil jeg blive så glad for.

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments