Lækre, sprøde og saftige valnøddeboller med surdej til morgenmad. Du får 8 store eller 10 små boller.
5 fra 1 stemme
Servings: 9stk
Forberedelse4 timert
Tilberedelse16 minuttermin
Hævetid8 timert
Ingredients
Fodring af surdej
100gvand(lillefingervarmt)
100gsurdej(stuetemperatur)
100gmel(gerne 75 g hvede og 25 g fuldkorn)
Surdejsboller
400gvand(lillefingervarmt)
100gfuldkornsmel
400ghvedemel(almindelig, tipo 00 eller manitoba)
85gvalnødder(grofthakkede)
100gaktiv surdej
14gsalt
evt. gær på størrelse med en ært
Noter
Fordring af surdej: Hvis du er væk hele dagen, kan du også fodre din surdej med 25 g surdej i stedet for 100 og lade den hæve i 8-9 timer. Så burde den være klar, når du kommer hjem. Tip: lær din surdej at kende. Så ved du, hvor længe den er om at hæve og dermed, hvor mange timer/hvor meget surdej du skal bruge i fodringen.
Fremgangsmåde
Fodring af surdej
Rør surdej, vand og mel godt sammen. Skrab gerne dejen fra skeen af med dine fingre, så du får lidt af dine gode bakterier ned i surdejen.
Læg et låg løst på og sæt en elastik omkring kanten af surdejen, så du kan se, hvornår den er hævet til 200 %. Der er den klar til at bage med.
Surdejsboller
Autolyse: Når du kan se på din surdej, at den er klar om en times tid, skal du røre vand og de to meltyper sammen.
Sæt låg på og lad den stå på køkkenbordet. Her vil melet optage vandet og dejen blive mere sammenhængende.
Når din dej har ligget til autolyse, og din surdej er aktiv (har hævet til dobbelt størrelse), skal du røre autolyse-dejen, surdej, salt og grofthakkede valnødder sammen.
Vælger du at tilsætte gær (læs længere oppe), kan du røre det ud i en spsk surdej og komme det med i.
Kom dejen over i en ren skål (gerne en condibøtte) smurt med lidt olie.
Lad den stå tildækket på køkkenbordet og påbegynd foldning (over 3-4 timer):
Foldning
I den første time skal du folde dejen hvert 20. minut – altså tre gange. Du folder dejen med dine hænder ved at folde alle fire “hjørner” indover midten én ad gangen.
Derefter folder du dejen på samme måde hver time af to omgange.
Lad den evt stå en time mere på køkkenbordet herefter og sæt så dejen på køl natten over – dækket med låg eller fugtig viskestykke.
Bagning
Tag dejen ud af køleskabet (gerne en times tid før bagning).
Tænd ovnen på almindelig ovn, med en bageplade i, på fuld hammer.
Når ovnen og bagepladen er varm, skal du forsigtigt hælde dejen ud på en meldrysset bordplade.
Brug en dejspatel eller andet skarpt til at skære boller ud.
Placer boller på et bagepapir og træk dette bagepapir forsigtigt over på den brandvarme bageplader.
Skru ned på 225 grader og bag dine boller i 14-20 minutter (afhængig af størrelse), til de er sprøde og lyder hule, når du banker på bunden.