Nemme æltefrie surdejsboller

5. juni 2020
Nemme æltefrie surdejsboller

Det er på tide, at jeg deler min opskrift på nemme æltefrie surdejsboller. De sidste par måneder, især under corona-peaket, har jeg virkelig fået testet mit surdejsgame, og jeg har genfundet min kærlighed til surdejsboller. Jeg huskede ellers kun, hvor besværligt det var, men det er virkelig ikke særlig slemt, når man får en god rutine. Og det er virkelig det hele værd. Seje, sprøde surdejsboller med lufthuller. Det bliver ikke bedre.

Min opskrift er på æltefrie surdejsboller – det vil sige, at du ikke skal bruge røremaskine. Du skal til gengæld folde dejen en del gange over nogle timer. Og du skal gerne vide mindst dagen eller to dage før, at du gerne vil have surdejsboller. Jeg hører tit: “uh det lyder besværligt”, men jeg lover dig, at det er det ikke. Ikke hvis du alligevel er hjemme. Så tager det 20 sekunder per fold. Gør dig selv den tjeneste at købe noget godt mel og lær din surdej at kende. Jeg har døbt min Gærda.

Har du problemer, eller synes du, at det er svært? Så send mig en mail eller skriv en kommentar nedenunder. I er allerede en del, der har lavet denne opskrift (som jeg tidligere har delt på Instagram) og haft succes, så du kan også. Se fx en step-by-step.

Læs også: Nemme koldhævede boller (uden surdej)

Nemme æltefrie surdejsboller

Tip: Gør dig selv den tjeneste at købe god kvalitet mel. Gerne økologisk og så friskmalet som muligt. Resultatet bliver bare bedre.

Fodring af surdej (2-4 timer før)

 • 100 g mel (gerne 3/4 hvede og 1/4 fuldkorn)
 • 100 g vand, lillefingervand
 • 100 g moden surdej (jeg tager min surdej ud af køl aftenen før)

Rør de tre ting sammen og lad det stå og hæve (blive aktiv). Når den er hævet 50 %, er den klar.

Nemme æltefrie surdejsboller (7-9 stk)

 • 400 g vand (lillefingervarmt)
 • 100 g fuldkornsmel
 • 400 g hvedemel
 • 100 g aktiv surdej
 • 12-15 g salt (efter smag)
 • Evt. gær på størrelse med en stor ært (hvis din surdej ikke er så stærk)

Så nemt er det: Start med at røre vand sammen med fuldkornsmel og hvedemel i en skål. Lad det stå tildækket i en time eller to (dette kaldes autolyse). Tilpas det med at din surdej er aktiv. Rør derefter aktiv surdej, salt (efter smag) og evt. gær (gerne rørt ud i en spsk surdej aktiv surdej, så det opløses) i skålen, til det er ensartet. Lad det stå tildækket på køkkenbordet og påbegynd foldning (over 3-4 timer):

I den første time skal du folde dejen hvert 20. minut – altså tre gange. Du folder dejen ved at bruge en ske eller dine hænder til at folde alle fire “hjørner” indover midten én ad gangen. Derefter folder du dejen på samme måde hver time af to omgange. Lad den evt stå en time mere på køkkenbordet herefter og sæt så dejen på køl natten over – dækket med låg eller fugtig viskestykke.

Tag dejen ud af køleskabet (gerne en times tid før bagning). Tænd ovnen på almindelig ovn, med en bageplade i, på fuld hammer. Når ovnen og bagepladen er varm, kan du forsigtigt hælde dejen ud på et meldrysset bord og bruge en dejspatel eller andet skarpt til at skære boller ud. Gør det så forsigtigt som muligt.

Placer dem på et bagepapir og træk dette bagepapir forsigtigt over på den brandvarme bageplade – her er det godt med hjælpende hænder. Skru ned på 250 grader og bag dine boller i 12-18 minutter (afhængig af størrelse og din sprødheds-smag), til de er sprøde og lyder hule, når du banker på bunden.

Se evt. step-by-step her.

 • Reply
  Lone Thomsen
  15. juni 2020 at 9:18

  Hej Anna.
  De boller er jo fantastiske! Jeg har aldrig bagt så gode boller. Nu er jeg ikke længere sur over at der er langt til Lagkagehuset! Jeg kan bare bage nogle selv.
  Og så nemme at lave. Opskriften lyder lidt besværlig inden man går i gang, men når man først prøver at folde dem i skålen er det pærenemt!
  KH Lone

  • Reply
   Anna Bartels
   15. juni 2020 at 19:35

   Årh Lone. Det er jo bare den bedste kommentar, jeg kunne få. Kæmpe tak fordi du deler min begejstring og deler din kommentar.
   Og jeg er helt enig. De slår de fleste købeboller, og det er slet ikke så besværligt, som man tror.
   Tak fordi du skriver!
   Kh Anna

Svar