
Surdejsboller med mørk chokolade og ølandshvedemel. Jeg har i virkelig lang tid – som i VIRKELIG lang tid haft lyst til at kaste mig ud i chokoladeboller. Og ikke bløde chokoladeboller, som dog også er gode. Nej jeg havde en tanke om, at de helst skulle være med surdej, med ølandshvede og med mørk chokolade. Masser af mørk chokolade! Vigtigt punktum. Og efter at have været forbi Shabaz her i København for endnu engang at købe en af deres gode chokoladeboller, blev jeg mindet om, at nu måtte det være min tur til at efterligne.
Surdejsboller med mørk chokolade
Her får du derfor mit bud på surdejsboller med mørk chokolade. De er sprøde udenpå og luftige indeni, lavet med lidt ølandshvede, så de får en lækker smag og fyldt med masser af mørk chokolade. Jeg vil gerne undskylde på forhånd, for det her er virkelig et af de der mundvandsfremdrivende indlæg, hvor man pludseligt ikke kan tænke på andet resten af dagen. Men det er også meningen. Det eneste, der hjælper, er at smutte i køkkenet og gå i gang (og vente natten over, da de skal koldhæve. Sorry). Ps. de skal spises med rigeligt tandsmør – alt andet er nærmest ulovligt.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!



Surdejsboller med ølandshvede og mørk chokolade
Ingredienser
- 400 ml vand (lillefingervarmt)
- 150 g surdej (aktiv)
- 250 g ølandshvede Reklamelink (fint)
- 250 g hvedemel Reklamelink
- 12 g salt Reklamelink
- 150 g mørk chokolade Reklamelink
Noter
Fremgangsmåde
Dagen før: Fodring af surdej
- Sørg for at fodre din surdej, så den bliver aktiv. Når den er hævet til dobbelt størrelse, er den klar.
Dagen før: Surdejsbolledej
- Rør begge typer mel og vand sammen. Lad det stå i en times tid til autolyse. Tilpas det med at din surdej er klar efter denne time.
- Rør nu aktiv surdej og salt i dejen, til den er ensartet. Det kan gøres i hånden, men du kan også ælte et par minutter på en røremaskine.
- Kom evt. dejen over i en condibøtte smurt med lidt olivenolie.
Foldning
- Lad det stå tildækket på køkkenbordet og påbegynd foldning:
- I den første time skal du folde dejen hvert 20. minut – altså tre gange. Du folder dejen ved at bruge dine hænder til løfte dejen omkring midten, så siden ud for foldes ind under midten. Gør det med alle fire "hjørner" én ad gangen. Det hedder coil folds.
- Derefter folder du dejen på samme måde hver time af to omgange. Tilsæt grofthakket chokolade i den første af disse to sidste omgange og på den måde få vendt det ind i dejen.
- Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet og stil så dejen i køleskabet natten over med låg på.
Næste morgen
- Tag dejen ud af køleskabet (gerne en times tid før bagning).
- Tænd ovnen på almindelig ovn, med en bageplade i, på fuld hammer.
- Når ovnen og bagepladen er varm, kan du forsigtigt hælde dejen ud på et fugtet bord og bruge en dejspatel eller andet skarpt til at skære boller ud. Gør det så forsigtigt som muligt.
- Placer bollerne på et bagepapir og træk dette bagepapir forsigtigt over på den brandvarme bageplade – her er det godt med hjælpende hænder.
- Skru ned på 250 grader og bag dine boller i 12-18 minutter (afhængig af størrelse og din sprødheds-smag), til de er sprøde og lyder hule, når du banker på bunden.
Chokoladeboller – med surdej
Der er altså ikke meget, der slår sådan en sprød og sej surdejsboller, der er luftig indeni med god syre fra surdejen og masser af chunks af mørk chokolade. Almindelige surdejsboller er fantastiske, men der er nu noget ved disse surdejsboller med chokolade. Særligt lige der hvor de stadig er lidt lune og smurt med tandsmør. Så bliver man næsten ikke lykkeligere.








