I dag får du min bedste opskrift på spaghetti bolognese og mine bedste tips til bolognesen, der slår alle andre bologneser. Det er ikke den lynhurtige version, vi fik som barn, når der skulle hurtig mad på bordet. Det er en opskrift med kærlighed, masser af smag, en bolognese der smelter på tungen. Lad os komme i gang!
Opskrift på den bedste spaghetti bolognese
Hvordan laver man den bedste bolognese? Det handler først og fremmest om gode ingredienser og tid. Jeg elsker at bruge en smule bacon, fordi det giver en god baggrundssmag. Derudover har jeg brugt svampe, fordi at de er geniale, når du vil bruge lidt mindre kød og flere grøntsager uden at have følelsen af ‘mange grøntsager’. Du ville også kunne bruge rødvin, selvom jeg har undladt det her – fx erstatte 1,5 dl af vandet til bouillonen med det.
Er du vild med denne opskrift på spaghetti bolognese, så skal du også prøve mine opskrifter på klassisk lasagne, one pot lasagne eller måske minestronesuppe.
Langtidssimret: Hemmeligheden til den bedste bolognese
Vi kommer ikke udenom det. Det her er mit ultimative tip til den bedste spaghetti bolognese. Og det kan virke uoverskueligt, hvis man er vant til, at bolognese skal være et hurtigt svuptag af en ret en tirsdag aften. Men jeg lover dig, at når du først har prøvet det, så går du ikke ned på simretiden igen. Det gør bolognesen smørmør og forstærker smagene. Det er bare godt. Giv den gerne minimum 2 timer og gerne 4.
Jeg kan huske, at det ofte var et søndagsprojekt for mig mor – det tog jo ikke fire timer af hendes tid, men den kunne simre, mens hun lavede alt muligt andet. Og så lavede hun en stor portion og frøs ned, så vi havde til mange aftener.
Bolognese med ekstra grøntsager og mindre kød
Jeg spiser ikke selv særlig meget kød, men jeg kan på den anden side heller ikke undvære det helt. Til gengæld kan jeg så godt lide en gang imellem at forkæle mig selv, købe god kvalitet og få det til at række længere. Som her med denne spaghetti bolognese.
Her får du en 400 g pakke kød til at strække sig til 6-8 portioner uden problemer. Fordi vi tilsætter gulerødder, squash og svampe. Og fordi den får lov at simre så længe, bliver det hele samlet, og du vil ikke lægge mærke til, at der ikke er dobbelt så meget kød i. Lov mig at prøve det. Det er sådan en god opskrift at have i baghånden, til hverdag og gæster.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Spaghetti bolognese
Ingredienser
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 100 g bacon
- 5 gulerødder
- 1 squash
- 250 g champignon
- 2 kviste frisk rosmarin (eller 2 tsk tørret)
- 400 g hakket oksekød
- 2 bouilonterninger (fx svampe)
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 dåse tomatpure
- olivenolie
- salt og peber
- fuldkornsspaghetti
- parmesan
Fremgangsmåde
- Start med alt snittearbejdet: Skræl og hak løg og hvidløg fint.
- Riv gulerødder og squash groft. Rens og hak svampene helt fint – jeg bruger en minihakker.
- Kom et par spsk olie i en stor gryde med løg og hvidløg og steg ved middelvarme et par minutter. De skal bare blive bløde.
- Hak bacon i små tern og kom det op i gryden. Skru evt. lidt op for varmen og lad baconen smide fedtet.
- Tilsæt revne gulerødder, squash og champignon sammen med finthakket rosmarin. Steg det 3-4 minutter, til grøntsagerne falder sammen.
- Hæld det op i en skål ved siden af og kom gryden tilbage på komfuret.
- Varm igen gryden godt op med en smule olie og kom kødet i. Det skal brunes godt i 2-3 minutter, til det hele har fået farve. Det er her, smagen også kommer fra.
- Tilsæt tomatpure og rist det af i to minutter, mens du rører.
- Rør bouillonterningerne ud i kogende vand og kom det op i gryden sammen med grøntsagerne og de hakkede tomater.
- Lad din bolognese simre under låg i minimum 2 timer. Tro mig, det gør en forskel. Og er der mulighed for 4 timer, så lad den endelig simre så længe.
- Inden spisning skal du smage til med salt og peber. Server fx med fuldkornsspaghetti og masser af fintrevet parmesan.