Indholdet er betalt af Forbrugerrådet Tænk og derfor en reklame. Vil du tro på mig, hvis jeg fortalte dig, at du kan lave denne lækre portion åben lasagne med græskar, brunet smør og stracciatella for kun 70 kr. til tre personer? 100% økologisk. 63 kr. for at være helt konkret. Det er, hvad jeg har snoldet for, og det kom der denne lækre ret ud af. Jeg er nemlig blevet udfordret af Forbrugerrådet Tænk til at lave et lækkert økologisk måltid med udgangspunkt i en færdigret. Mere om det længere nede.
Opskrift på økologisk åben lasagne med græskar, brunet smør og stracciatella
Først skal denne ret lige i spotlyset for haps, det er godt. De fleste af os ved måske godt, at pasta, brunet smør og ristede hasselnødder går ualmindeligt godt hånd i hånd, og det er også tilfældet her. Måske du har set trenden med den åbne og lidt dekonstruerede lasagne. Det kan altså noget. Særligt fordi det er så nemt, vil imponere dine gæster, og du kan variere den i tusinder.
Her er det simpelthen bare helt klassiske lasagneplader kogt al dente, lagt i lag med masser af bagt græskar og toppet med hjemmelavet stracciatella (så nemt at lave selv) og en brunet smør med masser ristede hasselnødder, rosmarin, hvidløg og citronskal. En perfekt ret hvis du spørger mig.
Er du vild med denne opskrift på åben lasagne med græskar, så skal du også se mit bud på sidste års udfordring: pasta med basilikumsfløde og citronbrødkrummer.
Økologisk middag på budget: 70 kr. for tre personer
Som sagt var det her en udfordring, og det elsker jeg. Jeg elsker at tømme køleskabet, jeg elsker at lave noget lækkert ud af ingenting, og jeg elsker at være kreativ. Udfordingen var egentlig ret simpel. Jeg havde 70 kr. til tre personer –
priserne beregnet ud fra den mængde, der er brugt i opskriften. Alt skulle være økologisk, og jeg skulle tage udgangspunkt i en færdigret fra supermarkedet.
Jeg besluttede mig ret hurtigt for, at jeg ville lave en opgraderet version af en lasagne – det er nemlig en færdigret, vi ofte falder for i supermarkedet, når det skal være nemt. Jeg vil med denne opskrift på åben lasagne med græskar og brunet smør gerne minde mig selv om, at jeg næste gang kan lave en version, der er bedre, billigere og kan laves på samme tid, som det ville tage os at varme den købte lasagne.
Sådan spiser du økologisk på budget
Det er altså slet ikke umuligt at spise lækkert og økologisk på budget, hvis man arbejder ud fra et par ting. Nedenstående tips er en kombination af mine egne og nogle, jeg har fået fra Forbrugerrådet Tænk:
- Udskift noget af eller al kødet med grøntsager, linser eller bønner. Vælger du grøntsager, så vælg fx en kødfuld grøntsag som et græskar. Det kunne også være rodfrugter.
- Brug hvad du har i skabene og tag udgangspunkt i det. I dette tilfælde kunne rosmarin være salvie eller oregano, og hasselnødder kunne være valnødder eller pinjekerner. Græskarret kunne også være en hvilken som helst anden grøntsag i sæson.
- Apropos sæson så spis efter sæson og efter tilbuddene i tilbudsavisen. De er ofte billigere, og det gælder også de økologiske.
- Lav simple retter med få ingredienser og lad disse ingredienser skinne igennem. Det kommer der også oftest de bedste retter ud af, hvis du spørger mig.
Laver du en af mine opskrifter som fx denne åben lasagne med græskar og brunet smør, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Åben lasagne med græskar, brunet smør og stracciatella
Ingredienser
- 9 stk lasagneplader
- ¾ stk hokkaido græskar (eller butternut)
- 80 g smør
- 1 dl hasselnødder
- 1 fed hvidløg
- 3 kviste frisk rosmarin
- ½ stk øko citron
- ¾ dl fløde
- 1 kugle mozzarella
- olivenolie
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Riv i mellemtiden mozzarella i fine strimler og rør det sammen med fløden og et nip salt. Stil på køl for at trække, til du serverer retten. Kan sagtens være flere timer før.
- Skyl græskar, halver det og fjern kernerne. Skær græskarret i små tern.
- Kom dem på en bageplade med bagepapir og vend i et par spsk olivenolie og et drys salt og peber.
- Bag græskarret i 20-25 minutter til mørt.
- Brun imens smørret i en lille pande, til det bliver gyldent, skifter farver til en slags orangebrun og dufter af nødder.
- Tag smørret af varmen og kom rosmarinbladene heri.
- Pil hvidløget og hak det fint og kom det ned til det brunede smør.
- Hak hasselnødder groft og tilsæt også dem sammen med fintrevet skal fra den halve citron og et skvis saft. Smag til og stil til side.
- Kog lasagnepladerne i rigeligt saltet vand, til de er al dente. Hæld vandet fra og vend med lidt olivenolie, så de ikke klistrer sammen.
- Læg lasagnen i lag på den tallerken, du vil servere i. Brug ca 3 plader pr person og fold dem på tallerkenen med bagte græskartern imellem lagene. Jeg folder hver plade en gang, så jeg får 6 "lag".
- Top med stracciatella og den brunede smør (og alle de lækre ting i smørret).
Støttet af Fonden for økologisk landbrug.