Kender du den græske spanakopita? Det er en af mine yndlingsopskrifter fra det græske køkken og faktisk af tærter generelt. I dag har jeg kastet mig ud i dens søster, kolokithopita (som jeg helt sikkert udtaler forkert), der er en lignende version – bare med squash i stedet for spinat. Og med masser af ost (feta og parmesan) urter, citronskal og muskatnød. Om det er helt traditionelt og klassisk, ved jeg ikke, men det smager så skønt.
Opskrift på kolokithopita
Når du skal lave en filodejstærte som en kolokithopita, så rører du alle ingredienserne til fyldet sammen i en skål: her er det revet (og vredet) squash, løg, hvidløg, æg, parmesan og smuldret feta, og så krydrer jeg med urter (persille), citronskal og muskatnød, men det kan du variere, som du har lyst. Fyldet er pakket ind i en masse lag af filodej, der giver en super sprød og let tærte, og det passer godt til det cremede fyld.
Er du vild med græsk mad, så skal du også prøve mine opskrifter på græske frikadeller eller snoet brød med oliventapenade.
Græsk squashtærte med filodej
Kolokithopita er en traditionel græsk tærte, og jeg håber, at jeg nogenlunde har ramt den rigtig. Er der nogle grækere eller græske madeksperter på linjen? På en måde en let tærte, der er både cremet og super sprød og knasende og dermed et godt modspil og kombination med hinanden. Selve fyldet er friskt og har masser af feta i.
Tips til din kolokithopita:
- Sørg for at presse al væde ud af det groftrevne squash. Ellers bliver din tærte for våd. Jeg kommer dem ind i et rent viskestykke og vrider/presser stykker, så al væsken kommer ud.
- Lad tærten stå i 20 minutters tid, når du har bagt den, så fyldet lige samler sig. Det er især vigtigt med et vandholdigt fyld som squash.
- Tærten er allerbedst og sprød efter bagning, men du kan godt genvarme den ved 150 grader i 20 minutters tid. Så bliver dejen igen sprød.
- Den smager nu også rigtig fint kold, selvom dejen dog ikke er sprød længere.
- Eksperimenter gerne med fyldet for der er rigtig mange muligheder.
Filodejstærte – en nem og sprød lukket tærte
Filodej er nogle helt tynde, store stykker, og de skal her ligges lidt forskudt af hinanden, penslet med lidt olie i mellem, så du får en stjernelignende bund, som fyldet så skal pakkes ind i og lukkes til. Jeg drysser med sesamfrø på toppen, men det er også op til dig. Og så bages den sprød i ovnen. Filodej kan ikke købes i alle supermarkeder, men i de velassorterede af slagsen finder jeg dem næsten altid.
Hvad kan jeg servere til tærten?
Jeg ville helt klart servere en slags salat til denne kolokithopita, og bliver du i temaet, ville en græsk salat være skøn. Det kunne også være en salat med paneret feta for at blive i fetauniverset. Gerne noget friskt men også noget med lidt mæthed, og det kunne sagtens være en simpel salat med nogle ristede kikærter og en sennepsdressing. Kører du græsk buffet, så server fx også et surdejsbrød med oliven eller en græsk kartoffelsalat dertil.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Kolokithopita
Ingredienser
- 700 g squash (svarer til ca to store)
- 3 stk æg
- 1 bundt frisk persille
- 1 stk løg
- 1 fed hvidløg
- 75 g parmesan
- 1 stk øko citron (lille)
- 1 drys muskatnød (fintrevet, kan undlades)
- 200 g feta
- salt og peber
- 7 ark filodej
- olivenolie
- 2 spsk sesamfrø (kan undlades)
Noter
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Riv squash groft og pres al væde ud af det. Jeg synes, at det er nemmest at komme det i et rent viskestykke og presse væden ud sådan.
- Skræl og hak løg og hvidløg fint. Hak også persille fint.
- Kom den revne, vædede squash i en skål sammen med æg, løg, hvidløg, persille, fintrevet parmesan, citronskal og muskatnød og et drys salt og peber.
- Smuldr feta i og vend det forsigtigt rundt.
- Kom bagepapir på en bageplade og læg et ark filodej på.
- Pensl med lidt olie og læg endnu et ark filodej over – dog lidt forskudt.
- Fortsæt med alle arkene og læg dem en smule forskud hver gang, så du til sidst får en fin symmetrisk stjerne-agtig bund af filodejsark. Pensl fortsat med en smule olie mellem hvert lag.
- Kom squashfyldet i midten, så der stadig er god plads ud til kanterne.
- Fold kanterne ind over fyldet, så dejen indkapsler fyldet og lukkes af på toppen. Drys evt. med sesamfrø.
- Bag din tærte i ca 40 minutter, til den er flot gylden på toppen. Vend evt. pladen undervejs og skrue ned til 150 grader, hvis den bliver for mørk – det gør jeg ofte til sidst.
- Lad den stå i minimum 20 minutter, inden du skærer og spiser den.