Et svampet, snasket og luftigt kanelbrød med masser af remonce og glasur på toppen. Det er virkelig en nostalgisk kage for mig. Jeg gik nemlig til kor, da jeg var lille, og der fik vi, hver onsdag, kanelbrød (med smør). Og da jeg den anden dag fik lyst til det igen, gik jeg med det samme i køkkenet for at gøre kunsten efter. Det kan altså virkelig noget. Også her 14 år efter.
Opskrift på kanelbrød
Denne opskrift på kanelbrød forestiller jeg mig er helt klassisk og traditionel, som du og jeg kender den. Der er dog forskellige måder at samle sådan et brød på. I min version gør du præcis som med kanelsnegle. Du skærer dog kanelsneglene en del tyndere og stabler dem på hinanden i en brødform, du har stillet op. Det giver det velkendte kanelbrødslook, hvor du enten kan rive stykker af eller skære pæne skiver.
Du kan også lave det som pull apart brød, hvor du skærer din udrullede dej smurt med remonce ud i firkanter og ligger dem ovenpå hinanden som med de tynde kanelsnegle her. Jeg synes nu, at den først beskrevne metode giver det mest traditionelle kanelbrød.
Er du vild med kanel, så skal du også prøve mine kanelsnurrer med marcipan eller mine bagels med kanel og rosiner.
Hjemmebagt kanelbrød med glasur
Dette kanelbrød er præcis, som det skal være. Det er luftigt og svampet, det er smørsprødt i kanterne (smørret står nemlig og bobler i ovnen og danner den lækreste skorpe og bund), det er fyldt med lækker remonce og toppet med glasur. Og så har det det lille stykke i midten, hvor det er på grænsen til underbagt, men hvor glasuren også løber ned og danner den bedste kombi af remonce, glasur og dej. Noget der skal være i et sådan en kage her, hvis du spørger mig.
Er du ikke til glasur, undlader du bare det. Jeg synes nu, at det passer så godt til. Kanelbrødet er klart bedst på dagen, men selv på anden og tredjedagen synes jeg faktisk, at det stadig holder sig rimelig saftigt. Du kan jo evt varme til lidt for at få den nybagte følelse igen.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Kanelbrød
Ingredienser
Dej
- 1½ dl mælk
- 25 g gær
- 2 æg (+ et til pensling)
- 1 tsk stødt kardemomme
- ¾ tsk fint salt
- 50 g sukker
- 450 g hvedemel
- 50 g smør (blødt)
Remonce
- 175 g smør (blødt)
- 75 g brun farin
- 50 g sukker
- 2 spsk stødt kanel
Køkkenudstyr
- Rugbrødsform
Fremgangsmåde
Dej og remonce
- Lun mælken til lillefingervarme og opløs gær heri.
- Rær 2 æg i – jeg bruger en røremaskine. Rør derefter sukker, salt og kardemomme i.
- Ælt hvedemel i. Start med 425 g.
- Ælt det bløde smør i og tilsæt det sidste hvedemel, hvis det mangler. Ælt i 5-10 minutter, til du har en smidig og blank dej.
- Lad den hæve tildækket et lunt sted i 30 minutter.
- Lav imens remonce ved at røre blødt smør, brun farin, sukker og kanel godt sammen.
Samling og bagning
- Rul dejen ud til et rektangel på cirka 40×45 cm. Du behøver ikke mel på bordet.
- Fordel remonce jævnt ud på dejen.
- Rul dejen sammen fra de smalleste side og skær den ud i skiver – altså som tynde kanelsnegle.
- Tag en rugbrødsform frem og smør den. Stil den opretstående og læg skiverne ovenpå hinanden (se billede), så de fylder hele formen.
- Læg formen ned igen og lad den hæve tildækket et lunt sted i en time.
- Pensl med det sidste æg og bag ved 175 grader i cirka 30 minutter.
- Lad det køle en smule af, inden du vender det ud af formen. Lad det køle helt af og pynt eventuelt med glasur.