Hvis jeg skulle vælge en yndlings årstid, så ville det nok være efterår. Der er så mange gode råvarer som svampe, græskar, æbler og lignende i sæson, som alle er nogle af mine favoritter. Det er sådan en tid, hvor det bliver koldere og mørkere udenfor. Jeg får i denne tid mere lyst til mad, der skal øses op i en skål og spises med en ske. Da jeg for et par uger siden spurgte jer, hvilke retter I gerne ville se flere af, var der nogle af jer, der ønskede grødopskrifter. Da det heldigvis også er noget, jeg er ret vild med (kan spise grød morgen, middag og aften), gav det mig anledning til at afprøve en ny ide.
Bygotto med laks
En bygotto med laks, asparges og dild. Den varmrøgede laks giver en dejlig, mild smag, der passer utrolig godt sammen med den cremede bygotto, sprøde asparges, masser af frisk dild og citron. Og så er det en virkelig god måde at få laksen til at række lidt længere. Bygotto med varmrøget laks passer utrolig godt til de koldere efterårstider. Den emmer dog på samme tid også af forår, da den er forholdvis frisk med asparges og citron. Vi var alle ret begejstrede over denne portion bygotto, så det er bestemt ikke sidste gang, at den kommer på bordet herhjemme.
Alternativ risotto
Bygotto minder om risotto, men grøden er lavet på perlebyg i stedet for ris. Det giver grøden mere bid, og du ville også sagtens kunne bruge perlespelt, alt efter hvor grov du vil have konsistensen. Det er en alternativ risotto, som jeg laver som erstatning en gang i mellem. Det er måske en lidt sundere version, da den i hvert fald mættere mere i længden. Hvis du er mere til risotto, bør du også tjekke min tomatrisotto eller græskarrisotto.
Bygotto med laks, asparges og dild
Ingredienser
- 1 løg
- 1 spsk olivenolie
- 4 dl perlebyg
- 1,3 liter grøntsagsfond (eller kogende vand rørt med bouillonterninger)
- 1 bundt asparges
- 2 spsk mascarpone (alternativt flødeost)
- 1 øko citron (saft og skal)
- 1 bundt frisk dild
- 2 varmrøget laksefileter (a la 125 g pr styk)
- 1 håndfuld fintrevet parmesan
Køkkenudstyr
- Gryde
Fremgangsmåde
- Skræl løg, hak det fint og steg det et par minutter i en gryde med olivenolie.
- Skyl perlebyg i koldt vand i en si og lad vandet dryppe fra.
- Kom perlebyg i gryden, og rist det hele et minut eller to.
- Hæld 1/3 af fonden ned i gryden, og lad det koge ind, før du tilsætter 2 dl mere og lader det koge ind.
- Fortsæt med 2 dl pr gang, indtil al væsken er brugt, eller perlebyggen er mør men stadig har bid. Det tager cirka en halv times tid.
- Rør i grøden ofte. På denne måde frigiver perlebyggen stivelse, der giver den cremede grødkonsistens.
- Imens din bygotto simrer på komfuret, skal du knække enderne af dine asparges og skære dem i små stykker, hakke dild groft og brække den varmrøgede laks (uden skind) i små bidder.
- Tag gryden af varmen, når den sidste bouillon er kogt ind, og bygottoen har den konsistens, du kan lide.
- Tilsæt fintrevet citronskal, citronsaft, asparges, dild, mascarpone og varmrøget laks.
- Varm grøden igennem et minut eller to, smag til med salt og peber og rør friskrevet parmesan i. Server med det samme, gerne med en sprød salat til.